Fogszabályozás

Mi az a fogszabályozás?

Fogszabályzó kezeléssel a fogszabályozó szakorvos instrukciói alapján helyreállíthatóak a harapási rendellenességek, a fogak funkciója és esztétikája. A kezelés történhet gyermekkorban vagy felnőtteknél is, az íny és a fogazat állapotának figyelembe vételével. A fogszabályzó eljárást néhány esetben szájsebészeti beavatkozás előzi meg, ám a fogak kihúzását a mai modern készülékek használatával már sokkal többször el lehet kerülni.

Mikor érdemes fogszabályzásra menni?

A rendezetlen fogak, fogsorok helyreállításának célja a fogak hosszú távú egészségének megőrzése, megfelelő működésük biztosítása, az esztétikus mosoly elérése a kusza fogazat vagy egy-egy fog helyzetének (rotáció esetében) helyreállításával és a harapási rendellenességek megszüntetésével.

Miért fontos a fogszabályozó kezelés?

A fogazat szabályozása nem csak a rágófunkciók vagy az esztétika helyreállításában játszik szerepet. A szabálytalan fogazat és/vagy harapási rendellenesség többek között fejfájáshoz, nyakfájáshoz, állkapocs-izületi gyulladáshoz, de akár migrénhez is vezethet.

A harapás (okklúzió) korrekciója

Funkcionális problémáknál sok esetben szükséges az állkapcsok egymáshoz viszonyított helyzetének korrigálása. Ez legtöbbször a hagyományos fogszabályozással egy időben történik, azonban néhány esetben önmagában is szükségessé válhat.

Az okklúzió és a rágás során a fogaknak több funkciót is be kell tölteniük, mint például a táplálék feldolgozása vagy a beszédhangok helyes megformálása. A fogak közötti megfelelő érintkezést a gnatológia tudománya vizsgálja. Harapási rendellenesség esetén az alsó és felső állkapocs fogai nem érintkeznek megfelelően egymással, ezáltal romlanak a fogazat alapvető funkciói.

A helytelen okklúzió többek között állkapocsizületi problémákat is okozhat. A nem megfelelő terhelés miatt gyulladás, kattogás vagy akár ficam is keletkezhet, ezért mielőbbi korrekcióját javasoljuk.

Harapási rendellenességek fajtái

A felső fogak általában 1,5- 2 mm-t takarnak az alsó állkapocs fogaiból, amikor szájunk csukva van. Ehhez képest az alábbi eltérések jelenhetnek meg leggyakrabban.

Keresztharapás (alulharapás)

Az alsó fogsor takarja a felső fogsor fogait. Ez a probléma előfordulhat a fogsor elülső vagy hátsó részén is, több fogra vagy akár egyre is jellemző lehet. Az esztétikai tulajdonságok romlása mellett egyéb íny- vagy fogágybetegségeket is előidézhet. A keresztharapás egy jellemző típusa a bulldogharapás, amikor a frontfogaknál fordul elő a fent leírt rendellenesség.

Mélyharapás

A felső fogak takarása nagyobb, mint normális esetben, ez a leggyakoribb elváltozás. Genetikai okai vannak a jelenség elterjedésének: mivel az ételeket egyre kevésbé szükséges megrágnunk, a rágófunkciót ellátó anatómiai felépítés visszafejlődik. Egyes szélsőséges esetekben az alsó frontfogak hozzáérnek a felsők mögötti ínyhez és ezáltal ínygyulladást, ill. fogágyproblémákat okozhat.

Nyitott harapás

Összezárt állapotban az alsó és felső fogsor elülső vagy oldalsó részei nem találkoznak, rés van közöttük. A frontfogak közötti távolság kialakulhat késői ujjszopás miatt, de nyelési rendellenesség is okozhatja (nyelésnél a nyelv előretolódik). A hátsó fogaknál előforduló nyitott harapást jellemzően a nyelv rendszeres szopogatása, szívása okozhatja.

Fogtorlódás

Helyhiány következtében alakul ki. Az állkapocscsont és a fogak mérete közti aránytalanság vagy a tejfogak késői kiesése is okozhatja. Leginkább a front fogaknál fordul elő, a fogak egymásra lapulnak, részben vagy egészben fedik egymást. Jellemző a fogszuvasodás, a fokozott fogkövesedés vagy ínygyulladás a zsúfolt fogak találkozásánál.

Foghézag (diastema)

A frontfogak között rés alakul ki. Leginkább a felső metszőfogakat érinti, a hézag örökletesen is kialakulhat, de a fogak számának eltérése miatt is. A rés nem csak esztétikai problémát jelent, beszédhibákat is előidézhet.

Középvonal eltolódása

A felső és alsó fogsor középvonala nem illeszkedik pontosan egymáshoz. A fogsor megjelenése szabálytalan, a harapás során a fogak nem illeszkednek tökéletesen.

Pókharapás

Öröklött hajlam, rossz szokások vagy egyéb egészségügyi problémák miatt alakulhat ki. Ilyen okok lehetnek például a késői ujjszopás, nyelési diszfunkciók, fogazat vagy állkapocs genetikai rendellenességei, torzulása.

A fogszabályozás menete

 1. Munkatársaink panoráma röntgent készítenek és a fogszabályzó szakorvos megvizsgálja a fogazatot.
 2. A felvétel és a vizsgálat alapján előzetes ajánlat készül.
 3. Az ajánlat elfogadása után egy teleröntgen felvételt készítünk a páciens fogazatáról oldalról, hogy a fogak helyzetét és a harapást is helyesen beállíthassuk.
 4. A fogszabályozó szakorvos egyeztet az esetlegesen szükséges foghúzásokról egy szájsebész kollégával.
 5. Megtörténik a szájsebészeti beavatkozás, mely egyes esetegben sima fogeltávolítás, más helyzetekben, mint például a bölcsességfog kihúzásánál, komplex szájsebészeti beavatkozást jelent.
 6. A végleges kezelési terv szerint felkerülnek a brekettek a fogakra, valamint a gyűrű/tubus a leghátsó fogakra, a kezdőív pedig középre.
 7. A kontrollok során a fogszabályozó szakorvos a fogak helyzetének megfelelően igazít a fogszabályozón, szükség esetén ívet is cserél az elérni kívánt végső állapot szerint.
 8. Amikor a fogak helyükre rendeződtek, lekerül a rögzített fogszabályozó készülék. Ezzel egy időben lenyomatot veszünk a kivehetős fogszabályozó készülékhez.
 9. Az éjszakai, kivehető készüléket a fogszabályozó szakorvos útmutatásai alapján addig kell hordani, míg a fogak helyzete megfelelően rögzül.
Fogszabályozás - Panoráma röntgen felvétel

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

A modern fogszabályozásról

Sok ember a fogai miatt nem mer mosolyogni, pedig manapság egyre elterjedtebb a fogszabályozás mind gyermekek, mind felnőttek körében. Ez köszönhető a növekvő esztétikai igényünknek és az egészségtudatosságunknak. Ma már tudjuk, hogy az egészséghez, a megfelelő emésztéshez az első lépés a jó rágófunkció, na és persze a szépséghez a tökéletes mosoly is elengedhetetlen. Ezek könnyen elérhető és megvalósítható célok fogszabályzó kezelés segítségével bármely életkorban. Ma már rengeteg féle fogszabályozó készülék van a piacon, a hagyományos ragasztott fém készülékektől az átlátszó láthatatlan fogszabályozókig, segítségünkkel mindenki megtalálhatja a neki valót.

Sokan azért vágnak bele a fogszabályozásba felnőtt korban, mert gyerekként még újdonság volt az eljárás, a készülékek kényelmetlenségük miatt sok esetben idő előtt eltávolításra kerültek, de a legtöbben csak kivehetős készüléket hordtak, ami nem minden eltérés esetén nyújtott kielégítő végeredményt. A növekvő esztétikai igények és egészségtudatosság azonban elterjedté, sőt divatossá tette a készülékeket.

A modern fogszabályozás előnyei

A fogszabályozás jobban alkalmazkodik az egyedi igényekhez

 • az ívek mérete a fogív mérete alapján személyre szabható
 • a fogakra ragasztott tappancsok méretének csökkenése, és lekerekített felszíneik kényelmesebb hordást eredmenyeznek
 • a modern fogszabályozó rendszerek lágyabb erőkkel, így kisebb fájdalommal dolgoznak
 • az új fajta kivehető sínes fogszabályozókkal korrigálhatóak már olyan problémák is, melyeket korábban csak rögzített fogszabályozókkal lehetett megoldani

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Fogszabályozás
fém fogszabályozó

A fogszabályozás kevesebb kellemetlenséggel jár

 • a nagyobb tágítást eredményező fogszabályozó rendszerek használatával a foghúzást több olyan esetben el tudjuk kerülni, amikor korábban nem lehetett
 • az önligírozós (önzáró) rendszerek használatával lerövidül az egyes kezelések időtartama
 • a hátsó fogakra sok esetben gyűrű helyett már tubust használunk

Az esztétikus fogszabályozó készülékek színtartása

Az újfajta anyagok, mint például a zafír kristályos készülékek brekettjei (tappancs alakú speciális zár, melyet a fogak külső vagy belső felszínére helyezünk, ebben vezetjük át a kezelés során használt íveket) rendkívül magas színtartó tulajdonságokkal rendelkeznek

A „Damon” technika

A Damon technika egy amerikai orvos, Dr. Dwight Damon által kifejlesztett rendszer, aminek a lényege a lágy biológiai erőkkel történő fogszabályozás.

Ez a készülék a hagyományos fogszabályozó készülékhez képest „sokkal kisebb súrlódás elvén” működik. Így a kötőelemek és az ívek közötti súrlódás csökkentésével sokkal kisebb erőkkel tudjuk mozgatni a fogakat, akár felnőtt korban is. A biológiai erőknek köszönhetően a fogszabályozás akár gyorsabb is lehet a hagyományos kezelésnél, de ami még lényegesebb, kevésbé káros a fogaknak! A Damon rendszerrel legtöbb esetben elkerülhető a foghúzás és a szájpadláson átívelő tágító és összekötő elemek használata is. Ezzel a fogszabályozás könnyebben elviselhetővé válik.

Damon Q fém fogszabályozó készülék

Előnyei:

 • hordozza a rögzített fogszabályozó előnyeit
 • lágy erőkkel korrigál
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál
Damon Fogszabályozók - Fogszabályozás - Damon Q technika
Fogszabályozás - Damon Clear

Damon Clear

Előnyei:

 • hordozza a rögzített fogszabályozó előnyeit
 • fogszínű, nem látszik
 • lágy erőkkel korrigál
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál

Átlátszó sínes fogszabályozás, láthatatlan fogszabályozás (Clear Aligner)

Ez a fajta kezelés egy kivehető átlátszó sínekkel történő fogszabályozás. Ezzel a módszerrel csak a kisebb, esztétikai eltérések hozhatók helyre, a harapási rendellenességek, funkciós problémák ezzel nem megoldhatók!

Előnyei:

 • teljesen láthatatlan
 • bármikor és könnyen eltávolítható
 • észrevétlen, kényelmes viselet
 • könnyedén tisztítható
Fogszabályozás - Átlátszó sínes fogszabályozás, láthatatlan (Clear Aligner)

Gyermek fogszabályozás

A gyermekkorban elkezdett fogszabályozás még mindig a leghatékonyabb módszer a fogak helyzetének korrigálására. Nem szükséges megvárni az összes tejfog kihullását, már korábban is megkezdhető a kivehetős készülékek viselése. Ez esetben a szülők felelőssége nagyon nagy a szigorú előírások betartásában. A kezelés megfelelő betartása esetén a későbbi rögzített fogszabályzó készülék viselési ideje jelentősen megrövidíthető vagy akár el is kerülhető.

A gyermekkori fogszabályzás jellemzően 13-14 éves kor körül kezdődik, ekkor már az állkapocs és a fogazat fejlettsége is lehetővé teszi a végleges igazítást. A gyermekeknél is jellemzően 1-2 évre kerül fel a rögzített készülék, amennyiben szükséges. Ezután pedig éjszakai, kivehető fogszabályzóval erősítjük meg a fogak helyzetét. Az éjszakai fogszabályzó hordása nagyon fontos a rögzített fogszabályzóval elért eredmény megtartásához.

Gyermekeknek jellemzően 2-3 havonta kell kontrollra jönniük rögzített fogszabályozó esetében.

Felnőtt fogszabályozás

Ma már nem igaz az a régi állásfoglalás mi szerint felnőttkorban, már nem lehet fogszabályozni! Fogszabályozni sosem késő! Felnőttek esetében szóba jöhet esztétikai kezelés, mikor csak a mosolyukat szeretnénk megszépíteni. Kicsit nehezebb a funkciós kezelés, mikor a sérült rágófunkció helyreállítása a cél, ilyen esetben sokszor például foghiányok következtében bedőlt fogak, miatt kell szabályozni, és később a foghiányokat pótolni, az ilyen kezeléseket mindig a fogpótlásokat végző kollégával történő kooperációval történik a funkciós fogszabályozó kezelés.

Fogszabályozás - Felnőtt

Fogszabályozással helyreállítható a rossz harapás és az ebből adódó problémák is megszüntethetők. A felnőtt páciensek kezelésének tervezésekor elsődleges szempont az arcesztétika és az archoz illő mosoly elérése. Ennek tükrében a pácienssel együtt választjuk ki a megfelelő készüléket.

Felnőtteknek ajánlott készülék típusok:

 • Fogszínű rögzített lágy erőkkel dolgozó fogszabályozó (Damon Clear)
 • Fém, rögzített, lágy erőkkel dolgozó fogszabályozó (Damon Q)
 • Átlátszó sínes fogszabályozás, láthatatlan fogszabályozás (Clear Aligner)
 • Harapásemelő és harapás beállító sínek, segédelemek

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Gyakran ismételt kérdések a fogszabályozásról

Fogszabályozó konzultációra jelentkező pácienseink sokszor ugyanarra kíváncsiak. Reméljük, Ön is talál hasznos válaszokat a következő pár sorban:

Mikor van szükség fogszabályozásra?

A rendezetlen fogak, fogsorok helyreállításának célja a fogak hosszú távú egészségének megőrzése, megfelelő működésük biztosítása, az esztétikus mosoly elérése és a harapási rendellenességek megszüntetése.

Mennyi ideig kell hordani felnőttként a rögzített fogszabályozó készüléket?

Minimum 1 évig.

Milyen sűrűn kell kontrollra járni?

Havonta, önligírozós (önzáró, pl. Damon) készülék esetén kéthavonta, gyermekeknek 2-3 havonta.

Mennyi ideig tart egy kontroll?

Körülbelül fél óráig.

Mi az ideális kor a rögzített készülék felrakásához?

13-14 éves kortól már lehet hordani. Felső korhatár nincs, egészséges fogazat és megfelelő állapotban lévő fogágy esetén kortól függetlenül feltehető.

kivehető fogszabályozó készülék

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

[contact-form-7 404 "Not Found"]