Damon fogszabályzó

Mi az a fogszabályozás?

Fogszabályzó kezeléssel a fogszabályozó szakorvos instrukciói alapján teljesen helyreállíthatók a harapási rendellenességek, valamint a fogak funkcionalitássa és esztétikája. A kezelésnek nincs célkorosztálya, hiszen lehet gyermekkorban vagy felnőttkorban is, az íny és a fogazat állapotától függően.

A fogszabályzó eljárást néhány esetben szájsebészeti beavatkozás előzi meg, ám a fogak kihúzását a mai modern készülékek használatával már sokkal többször el lehet kerülni.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A Damon fogszabályzóról

A Damon technika egy híres amerikai orvos, Dr. Dwight Damon által kifejlesztett rendszer, aminek a lényege az önzáró, lágy biológiai erőkkel történő fogszabályozás.

Ez a készülék a hagyományos fogszabályzó készülékhez képest „sokkal kisebb súrlódás elvén” működik. Így a kötőelemek és az ívek közötti súrlódás csökkentésével sokkal kisebb erőkkel tudjuk mozgatni a fogakat, akár felnőtt korban is. Emiatt a kezelés elején észlelhető fájdalomérzet is sokkal alacsonyabb a hagyományos fogszabályzónál.

A biológiai erőknek köszönhetően a fogszabályozás akár gyorsabb is lehet a hagyományos kezelésnél, de ami a még lényegesebb, kevésbé káros a fogaknak! A Damon rendszerrel nagyobb esetben elkerülhető a foghúzás és a szájpadláson átívelő tágító, valamint az összekötő elemek használata is. Ezzel a fogszabályzás könnyebben elviselhetővé válik.

Damon fogszabályozó technika sajátossága

 • Önzáró brekett (fogra helyezett tappancs) kerül a fogakra, ezzel kiküszöbölve a hagyományos fogszabályozó készülékeknél alkalmazott gumizást. Ennek a hátránya, hogy a gumizás miatt túlságosan is szorul a fogszabályzó készülék, emiatt nagyobb a súrlódás is, tehát jobban fáj a kezeléskor. A Damon fogszabályzó technikája ezzel szemben az önzáró brekettet használja, ami miatt a fogakra sokkal kisebb erővel hat.
 • Kevesebb kontroll alkalom, hiszen a lágy fogszabályzásnál nem kell annyit állítani, a hagyományos fogszabályozó készülékkel ellentétben
 • Komfortosabb kezelés, hiszen minimális fájdalomérzet van csak jelen a kezeléskor
 • Kisebb erővel hat a Damon fogszabályzó, emiatt, bár meglepő lehet, de gyorsabban képes a fogazatot mozgatni, emiatt rövidül a kezelés időtartama.

Miben különbözik a Damon a hagyományos fogszabályozóktól?

Tulajdonságok Damon fogszabályozók Hagyományos fogszabályzó
Erősség lágyabb erőkkel dolgozik, kevésbé fájdalmas és gyorsabb az eredmény néha túl nagy erőkkel lehet csak a fogakat mozgatni a gumis rendszer miatt
Esztétika választható fogszínű, cirkonkristályos változat is, ami nem színeződik el olyan könnyen, mint a korábbi brekettek, a fémszínű megjelenése is esztétikusabb a színes gumik elhagyásának köszönhetően a kezdőívet színes gumikkal rögzítik, így például kevésbé kedvelik egy bizonyos kor után, leginkább fém színűt használnak
Fogszabályzás időtartama min. 1 év ált. min. 2 év
Ajánlott kor bármilyen korban ajánljuk inkább gyermekkorban
Tisztíthatóság A kisebb záraknak köszönhetően sokkal egyszerűbb tisztítani. Körülményesen tisztítható a gumik és a zárszerkezet miatt.
Fémallergia Kevésbé jellemző, mivel sokkal kevesebb a fémalkatrész. Gyakrabban fordul elő.

Damon Q fém fogszabályozó

Előnyei:

 • hordozza a rögzített fogszabályozó előnyeit
 • lágy erőkkel korrigál
 • fog – és csontbarát
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál
 • szebb, szélesebb mosoly
 • kevesebb vizit

A készülék leglényegesebb tulajdonsága, hogy önzáró, ún. önligírozó rendszerrel működik. A fogakra helyezett tappancsok ( vagy brekettek) egy könnyen nyitható és zárható szerkezettel vannak felszerelve, melyekbe a kezdőív behelyezése és mozgatása néhány mozdulattal megvalósítható.

Mindemellett a brekettek formája lekerekítettebb, illetve mérete is jelentősen csökkent, így a viselése sokkal kényelmesebb, mint a korábban használt fogszabályozó készülékek esetében. Az új fogszabályzási rendszernek köszönhetően a fogszabályzó lágyabb erőkkel dolgozik, kevésbé feszíti a fogazatot, ennek ellenére viszont a továbbfejlesztett hatékonysága miatt sokkal rövidebb idő alatt lehet elérni a kívánt eredményt, sőt, sok esetben a szájpadlásra helyezett tágító elemek használatától is eltekinthetünk.

Ezenkívül a brekettek felhelyezése is sokkal egyénre szabhatóbb, könnyebben állíthatóak a magasságok a megfelelő harapás és az esztétikus fogsor eléréséhez.

Damon Clear fogszabályozó

Előnyei:

 • hordozza a rögzített fogszabályozó előnyeit
 • lágy erőkkel korrigál
 • fog – és csontbarát
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál
 • szebb, szélesebb mosoly
 • kevesebb vizit

Ezek a készülékek az előzőhöz képest a fogszabályzás ideje alatti esztétikára is fokozott figyelmet fordítanak. A zafírkristályos brekettek szinte láthatatlanná teszik az alkalmazott fogszabályozó készüléket. A tappancsok átlátszóak és a kiváló minőségű felhasznált anyagoknak köszönhetően elszíneződésük miatt sem kell aggódnunk.

A brekettek belsejében futó kezdőívet szögletesen kialakított szerkezetének köszönhetően épp olyan stabilan tartja meg, mint a fent említett Damon Q fogszabályzó, az ívek cseréje is hasonlóan egyszerű. Rögzítése a lehető legmodernebb technológiával gátolja a brekett esetleges elmozdulását és letörését. Lekerekített oldalai szintén a páciens komfortérzetét növelik.

A Damon Clear fogszabályozók a ma elérhető legesztétikusabb megoldást nyújtják mind gyermek, mind felnőtt korú pácienseinknek.

Damon Q és Damon Clear fogszabályzó árak

Az alábbi táblázatban elkészítettük a Damon Q és a Damon Clear fogszabályzó árak összehasonlítását, hogy segítsünk megbecsülni, milyen költségekkel jár a fogszabályozás – egy állcsonton – a budapesti klinikánkon:

Damon Q fogszabályzó Damon Clear fogszabályzó
Fogszabályozás konzultáció 8 000 Ft 8 000 Ft
Panoráma röntgen 6 000 Ft 6 000 Ft
Teleröntgen 6 000 Ft 6 000 Ft
Tervezési díj 24 200 Ft 24 200 Ft
Fogszabályzó készülék 220 000 Ft 242 000 Ft
Helyfenntartó sín 36 500 Ft 36 500 Ft
Helybentartó ív 22 000 Ft 22 000 Ft
Összesen* 322 700 Ft 344 700 Ft

*A fogszabályzó árak egy állcsontra vonatkoznak és a kalkuláció nem tartalmazza a kezelés során szükséges konzultációk (kontrollok) díját. Egy konzultáció ára 22 000 Ft. A szükséges kontrollok és konzultációk száma függ a kezelés hosszától, amelyet a fogszabályozó szakorvos a tervezés során állapít meg.

Még több információt szeretne a fogszabályozásról? Nézzen körül blogunkon!

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button