Gyermek fogszabályzó

Mi az a fogszabályozás?

Fogszabályzó viselésével korrigálhatóak a harapási rendellenességek (nyitott harapás, keresztharapás, mélyharapás stb.), a fogak funkciója és esztétikája. A fogszabályzást általában javasolt gyermekkorban megkezdeni, de felnőtteknél is lehetséges látványos eredményeket elérni, az íny és a fogazat állapotától függően.

Néhány esetben, a fogszabályzó felhelyezése előtt szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet, ám a fogak kihúzását a korszerű készülékeknek köszönhetően már sokkal többször el lehet kerülni.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Még több információt szeretne a fogszabályozásról? Nézzen körül blogunkon!

Mikor érdemes elkezdeni?

Harapási rendellenesség esetében, érdemes akár már 7-8 éves korban fogszabályozó szakorvoshoz fordulni, mivel ebben a korban már kinőnek a hátsó vasfogak és elkezd véglegesülni a harapás. A konzultáció során, a fogszabályozó szakorvos meg tudja állapítani, hogy szükséges-e beavatkozás és esetleg javasolhatja kivehető („éjszakai”) fogszabályzó használatát, amely csökkentheti a későbbi beavatkozás valószínűségét vagy annak időtartamát. A korai korrekcióval elkerülhető a harapási rendellenességek és egyéb problémák súlyosbodása, mivel ebben az életkorban még rugalmasabb a csontozat és könnyen alakítható a fogak helyzete.

Fix fogszabályozó készülék felhelyezésére általában 12-13 éves korban kerül sor legkorábban, de ez a fogváltás tempójától függően változhat. A fogszabályzás időtartama függ az életkortól, a fogszabályzó készülék típusától és a fogsor rendellenességének mértékétől.

Általánosságban elmondható, hogy a fogszabályzást érdemes gyermekkorban elkezdeni, azonban még felnőttkorban sem késő belekezdeni. Nincs felső korhatár a fogszabályzás megkezdésére, amennyiben a páciens fogazata egészséges és a fogágy megfelelő állapotban van, kortól függetlenül alkalmas fogszabályzásra.

Ideiglenes fogszabályzó

Ideiglenes fogszabályzónak nevezzük azokat a készülékeket, amelyek nincsenek fixen a fogsorhoz rögzítve. Ezeket a köznyelv gyakran éjszakai fogszabályzónak nevezi, azonban ahhoz, hogy a kezelés látványos eredményt hozzon, átlagosan napi 14 óra viselés szükséges.

Az ideiglenes fogszabályzóknak számos verziója létezik, és akár már a tejfogak teljes lecserélődése előtt megkezdhető velük a kezelés. Rendszeres hordásukkal fiatal korban megelőzhető a fogtorlódás kialakulása, azonban súlyosabb esetekben így sem elkerülhető a fix fogszabályozó.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Fix fogszabályzó

szines fogszabalyzo

A fix fogszabályozók felhelyezése azután történhet meg, miután a tejfogak lecserélődtek. Ez általában 12-13 éves korban történik, de ez egyénenként változik. A fix fogszabályozóknál a brekettek (a tappancsok, amelyeken keresztülvezetik a fogszabályozó ívet) cementtel vagy más ragasztóanyaggal rögzítve vannak a fog felszínére és a kezelés befejeztével a fogszabályozó szakorvos távolítja el őket.

Manapság már nem szégyen a fogszabályozó, sőt egyes országokban még tökéletes fogsorral rendelkező fiatalok is viselik őket divatból. Gyermekek körében népszerűek a hagyományos, külső fogszabályzók, amelyeket különböző színű gumigyűrűkkel tudnak személyesebbé tenni. A klasszikus, fémszínű fogszabályozó mellett esztétikus, átlátszó készülékek is léteznek, azok számára, akik kevésbé feltűnő megoldást keresnek.

Az önligírozós elven működő Damon fogszabályozók természetesebb mozgással és folyamatos, lágy erőleadással igazítják helyre a fogakat. A Damon technikával rövidebb kezelési idő alatt, kevesebb konzultációval korrigálhatóak a rendellenességek. A Damon fogszabályzók is elérhetőek fémszínű és átlátszó verzióban is.

Gyermek fogszabályzó árak

Az alábbi táblázatban elkészítettük az ideiglenes és a fix fogszabályzó árak összesítését, hogy segítsünk megbecsülni, milyen költségekkel jár a fogszabályozás budapesti klinikánkon:

Ideiglenes fogszabályozó Fix fogszabályozó (Damon Q) Külső fogszabályozó (Mini Roth)
Fogszabályozás konzultáció 8 000 Ft 8 000 Ft 8 000 Ft
Panoráma röntgen 6 000 Ft 6 000 Ft 6 000 Ft
Teleröntgen 6 000 Ft 6 000 Ft 6 000 Ft
Tervezési díj 24 200 Ft 24 200 Ft
Fogszabályzó készülék 73 150 Ft 220 000 Ft 120 000 Ft
Helyfenntartó sín 36 500 Ft 36 500 Ft
Helyben tartó ív 22 000 Ft
Összesen* 93 150 Ft 322 700 Ft 200 700 Ft

*A fogszabályzó árak egy állcsontra vonatkoznak és a kalkuláció nem tartalmazza a kezelés során szükséges konzultációk (kontrollok) díját. Egy konzultáció ára 6 000 Ft az ideiglenes készülékek esetében és 20 000 Ft a fix fogszabályzóknál. A szükséges kontrollok és konzultációk száma függ a kezelés hosszától, amelyet a fogszabályozó szakorvos a tervezés során állapít meg.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button