Fájdalommentes szájsebészet

Modern sebészeti szobáink és eszközeink révén a Medicover Fogászat szájsebészei és fogorvosai garantálni tudják a teljesen fájdalommentes beavatkozásokat. Klinikánkon a szájsebészeti beavatkozások teljes palettáját kínáljuk pácienseinknek, az egyszerű foghúzástól kezdve a fogbeültetésen keresztül egészen a csontpótlásig és az arcüregemelésig.

Foghúzás

A kezeletlen fogszuvasodás és a fogat körülvevő szövetek betegsége gyakran a fog szükségszerű eltávolításához vezet. Miután a fogorvos megbizonyosodott róla, hogy a károsodott fog nem kezelhető koronával, töméssel vagy egyéb konzerváló fogkezeléssel, a fogat ki kell húzni. Íme néhány példa, amikor a fog eltávolítása elkerülhetetlen:

 • mikor a fogszuvasodás túl nagy területet érint, ezáltal a fog nem menthető
 • mikor a fog mozogni kezd a fogszuvasodás következtében
 • mikor a fog egy trauma miatt sérül (pl. baleset következtében)
 • ha a bölcsességfog fájdalmat okoz
 • mikor egy tejfog túl későn esne ki, ezzel késleltetve a maradandó fog kibújását
 • sebészeti kezelés esetén, mikor a foghúzás elkerülhetetlen
 • felesleges fog eltávolítása esetén

Mivel a foghúzás egy viszonylag egyszerű procedúra, helyi érzéstelenítésben végezzük abban az esetben, ha a fog az ínyvonal felett van. A fogorvos előbb kilazítja a fogat, majd finoman kihúzza a fogat.

További cikkek a témában

Szájsebészeti fogeltávolítás

Néhány esetben azonban a fogorvos nem tudja sima húzással eltávolítani a fogat. Például, ha a szuvasodás túl kiterjedt, amikor a fog könnyen eltörhet vagy ha a foggyökér erősen csavarodott, esetleg szétágazó. Előfordulhat az is, hogy a foggyökér beletörik az ínybe, vagy a fog egyáltalán nem nőtt ki. Az előbb felsorolt esetekben egy összetettebb beavatkozás, az ún. szájsebészeti fogeltávolítás szükséges. A szájsebész apró vágást ejt az ínyen, hogy hozzáférjen a beletört fogrészhez.

A bölcsességfogakat speciálisabb módon kell kezelni, ha még nagyon be vannak ékelődve az állkapocscsontba.

Csontpótlás

A csontsűrűség és a csontállomány teljes vizsgálata nagyon fontosak az implantáció megkezdése előtt.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a páciens állkapcsának csontozata nem alkalmas a fogimplantátum beültetésére. Ilyen például a krónikus fogínysorvadás, amikor nem csak az ínyszövet, de az állkapocscsont is fertőződhet a meg nem szűnő gyulladástól. Egy másik gyakori ok a csontveszteség, ami akkor alakulhat ki, mikor a kihullott fogat évekig nem pótoljuk. Ilyenkor a hiányzó fog helyénél az íny és a csont is sorvadásnak indul idővel.

Ezért fontos, hogy a fog eltávolítása után mielőbb átessünk a fogbeültetésen. Csontvesztés esetében, például, ha nincs elég megfelelő minőségű és mennyiségű csontállomány, csontpótlás szükséges. Ez annyit tesz, hogy a fogorvos egy speciális anyaggal kipótolja az állkapocscsontot a fogimplantátum behelyezése előtt.

A fogpótlást háromféleképpen lehet elvégezni. A folyamat során megemeljük a csontot mesterséges vagy természetes anyagokkal.

Mesterséges csontpótló anyag

A mesterséges csontpótló szintetikus, ún. alloplast anyagból készül, mely főleg hidroxiapatitot tartalmaz, mely teljesen biokompatibilis, mivel a fogszövet egyik természetes alkotóeleme.

Természetes csontpótló anyag

A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati eredetű csontszövetet tartalmaz. A hozzáadott alkotóelemeknek köszönhetően az anyag illeszkedik a páciens csontszövetéhez és növekedésnek indul a lyukban, míg végül teljesen kitölti.

Csontátültetés

A harmadik féle csontpótlás merőben különbözik az előző kettőtől. Csonttranszplantáció esetén a páciens saját csontjából távolítunk el egy darabot (pl. a csípő, a sípcsont, a koponya vagy az állkapocs területéről) és ezzel egészítjük ki a hiányzó részt csontösszekötő csavarok segítségével.

Majdnem minden esetben felszívódó membránt használunk a csontpótló anyag lefedésére a lehető legjobb környezetet teremtsük a szövet regenerálódásához.

A csontpótló anyag összenő a környező területtel és a szervezet részévé válik 6-8 hónap alatt.

Alkalmas vagyok a csontpótlásra?

A csontpótlás egy sebészeti eljárás, ezért a páciensnek meg kell felelnie néhány fontos követelménynek mielőtt elkezdjük a beavatkozást. A csontpótlásra alkalmas páciensnek jó általános szájhigiéniával kell rendelkeznie és megfelelő egészségi állapotban kell lennie a szájsebészeti beavatkozás elvégzéséhez. Néhány egészségügyi állapot, mint például a kezeletlen cukorbetegség kizáró ok lehet.

Elég biztonságos a csontpótláshoz használt anyag?

A fogászati klinikánkon használt prémium minőségű felszívódó AlphaBio csontpótló anyag nagyon hasonló az emberi csonthoz, ezáltal biztosítva a tökéletes integrációt, csontformálódást és mennyiséget. 100%-ban biokompatibilis és nem mérgező, nem okoz kárt a szervezetben és nem provokál semmilyen szöveti reakciót.

Nézze meg videónkat a csontpótlásról:

Provided by Geistlich Biomaterials

A csontpótlás menete

Csontpótlás
A csontpótlás lépései (elkeskenyedett csont - csontpótló anyag hozzáadása - behelyezett implantátum)

A csontpótlás esettől függően lehet akár 30 perces, de akár 3 órán át is eltarthat.  Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, ami a beavatkozást teljesen fájdalommentessé teszi. Egyes esetekben, neurolept anesztézia alatt végezzük a beavatkozást.  A fogbeültetés 6-8 hónappal a csontpótlás után kivitelezhető. Azonban bizonyos esetekben a csontpótlás és a fogimplantáció egyidőben is megtörténhet.

A csontpótlás fő lépései

 1. A csont a felszívódás miatt elkeskenyedett és nem megfelelő a fogbeültetés elvégzéséhez, csontpótlásra van szükség.
 2. A csonthoz adott csontpótló anyag, kitölti a hiányzó csontállományt, 6-8 hónap gyógyulási idő alatt.
 3. A csontpótlás becsontosodott, így az állkapocs megfelelő vastagságú és elhelyezésre kerül a fog implantátum.

Arcüregemelés / sinus lift

Amikor a kellő csontállomány a felső állkapocsban hiányzik, szájsebészeink a kisőrlők és a nagyőrlők területét töltik fel csontpótló anyaggal, a felső állkapocs és az arcüregek (sinus) közötti részen (az orr két oldalán található üregnél).

Ahhoz, hogy elegendő helye legyen a csontnak, az arcüreg belsejét bélelő nyálkahártyát meg kell emelni. Ezt a beavatkozást sinus liftnek vagy arcüregemelésnek hívjuk és évek óta végezzük sikeresen ezt a csontfeltöltési módszert.

Tekintse meg videónkat az arcüregemelésről:

Provided by Geistlich Biomaterials

Fogászati implantálás

A fogbeültetés budapesti fogászati klinikánk fő profilja. Meggyőződésünk, hogy a fogimplantáció a lehető legtartósabb, legstabilabb és legmegbízhatóbb fogpótlási módszer.
A beavatkozás során a fogorvos egy mű foggyökeret helyez az állkapocsba fúrt lyukba, melyre felkerül a korona, a teljes vagy részleges híd vagy a műfogsor. A fogimplantátumok titániumból készülnek, ami a szervezetbe, illetve a csontszövetbe könnyen integrálódó, ún. biokompatibilis anyag.

Teendők szájsebészeti beavatkozás után

A foghúzás, fogimplantáció vagy egyéb szájsebészeti műtét során keletkező sebhelyet óvatosan kell kezelni. Az alábbi utasításokat javasoljuk betartani a beavatkozások utáni első órákban:

 • Ne étkezzen és ne öblögesse az érintett területet a megszabott időpontig
 • a szájsebészeti beavatkozást követő héten érzékeny lehet az érintett terület, ezért tanácsos a másik oldalon rágni, ezzel is vigyázva a sebhelyre
 • ne távolítsa el a sebfelszínen keletkező vérömlenyt, mert ezzel késlelteti a gyógyulási folyamatot
 • ne étkezzen, amíg a helyi érzéstelenítés hatása teljesen el nem múlik (2-5 órával a kezelés után), nehogy megharapja a száját; az ivás megengedett
 • ne igyon alkoholt vagy kávét, tejterméket vagy tojást
 • kerülje a szélsőséges körülményeket, megerőltetést, mint például sportolást, szaunázást, termálfürdőzést
 • óvatosan tisztogassa az érintett területet, használjon puha sörtéjű fogkefét, a többi fogat tisztítsa a szokásos módon
 • ne használjon szájvizet a teljes felépülésig
 • ne fújja túl erősen az orrát és kímélje a fizikai behatásoktól a területet. Nyugodtan használjon orrsprayt, ha meg van fázva vagy keresse fel orvosát, gyógyszerészét további tanácsért.
 • aludjon a másik oldalán vagy a hátán, ha lehetséges
 • tegyen jégakkut az arcára, használja a klinikán kapott tasakot és tegye hűtőbe, mielőtt újra használná
 • értesítse fogorvosát vagy szájsebészét a szélsőséges vérzésről, túlzott fájdalomról, lázról vagy egyéb tünetről, ami a szájsebészeti beavatkozás után keletkezik és általános egészségügyi állapotára is befolyással van

Szájsebészeti beavatkozások lehetséges komplikációi

Minden orvosi beavatkozás egészségügyi kockázatokkal jár. Magasan képzett fogorvosaink prémium minőségű eszközökkel dolgoznak, ezáltal ügyelve arra, hogy minimalizálják a lehetséges komplikációk esélyét. Fogászati klinikánkon többek között szigorú sterilizációs és higiéniás szabályok vannak érvényben. Ennek ellenére nem minden kockázatot lehet kizárni.

Amennyiben nagy fájdalma nem múlik el (fájdalomcsillapítók hatására sem), ha az arca túlságosan feldagad vagy a tünetek nem múlnak el 5-7 nap elteltével, az súlyosabb komplikációk jele lehet.

Komplikációk a sinus-szal (arcüreggel)

Ritkán előfordulhat, hogy a sinus (az orr két oldalán, a felső állkapocs felett elhelyezkedő két részből álló arcüreg) megnyílik foghúzást követően. Ez a komplikáció azonnali sebészeti beavatkozást igényel (szerencsére a mai modern technológiáknak köszönhetően már nem annyira veszélyes és könnyen kezelhető).

A probléma fennállását egyszerűen letesztelhetjük. Az orrfújás-próba során be kell fogni az orrlyukakat, majd levegőt kell préselni az orrüregbe. Ha ilyenkor sípoló hangot hallunk vagy buborékok jelennek meg a seb közvetlen környékén, feltehetőleg megnyílt az arcüreg.

Ezt a problémát néhány öltéssel orvosolni lehet, érdemes mielőbb felkeresnie fogorvosát. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha bármi egyéb gyanús vagy kellemetlen tünet jelenne meg.

Az arcüreg részei

A helyi érzéstelenítés kockázatai

 • Allergiás reakciók: nagyon ritkák
 • Helyi bevérzés: 1-2 héttel később eltűnik
 • Idegkárosodás: ritka, de előfordulhat szájzár, ez az állkapocsizület érzékenységével járhat néhány hónapig. Az ideg képes magától regenerálódni ezen időszak alatt.
 • korlátozott szájnyitási képesség 1-2 napig
 • ideiglenes arcbénulás (a mimikai izmokra van kihatással), mely 2-3 órán belül elmúlik
 • átmeneti tompaság, gyengeségérzet

Bízunk benne, hogy minden fontos információt leírtunk. Amennyiben további kérdése merülne fel, kérjük keressen fel bennünket, a Medicover Fogászat munkatársai készséggel állnak rendelkezésére!

A fogbeültetés kockázatai

 • Nem javasoljuk a gépjárművezetést közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás után.
 • Kerülje az intenzívebb fizikai igénybevételt, mint például a sportot vagy a szaunázást (növelik a vérzés kockázatát).
 • Tegyen jeget az arcára vagy használja a fogászati klinikán kapott hűtőtasakot. Újra felhasználáshoz tegye a hűtőbe. Bőre védelmére használjon arcápoló krémet, mielőtt a jeget arcára helyezi. Javasoljuk, hogy a jegelést a szájsebészeti műtét napján többször is alkalmazzuk, alkalmanként 10-20 percig. Érdemes az operáció utáni második és harmadik napon is jegelni.
 • A szájsebészeti beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, melynek hatása 2-5 órán keresztül tarthat. Ne étkezzen ez idő alatt, nehogy megharapja elérzéktelenedett száját. Folyadékot fogyaszthat.
 • Rágjon az ellentétes oldalon, ha lehetséges. Kerülje az alkoholt, a kávét, a tejet és egyéb tejtermékeket, valamint ne dohányozzon legalább 5-7 napig. Javasolt inkább pépes ételek, levesek, pürék, stb. fogyasztása.
 • Ne piszkálja, szívogassa a sebhelyet és ne öblögessen, mert a sebfelszínen lévő vérömleny leválhat, ez pedig fertőzésveszéllyel járhat
 • Tartsa be a szájhigiéniára vonatkozó utasításokat, ezáltal elősegítve a fogimplantátum sikeres beilleszkedését a környező szövetekbe. Az operált területet puha fogkefével kell tisztítani, míg a többi fogat a szokásos módon. Az első napokban erősen ellenjavallt a szájvíz használata.
 • Értesítse fogorvosát, amennyiben szélsőségesen vérezne az operációt kövezően, vagy erős fájdalom, láz, esetleg más tünet jelentkezne, mely hatással van általános egészségügyi állapotára.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

[contact-form-7 404 "Not Found"]