Csontpótlás

Fogászati implantáció megkezdése előtt elkerülhetetlen a csontállomány vizsgálata, hiszen a fogimplantátum hosszú távú megőrzéséhez stabil alapokra van szükség. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a páciens állkapcsának csontozata nem alkalmas a fogimplantátum beültetésére.

Az állkapocs csontállomány sorvadásának okai

A csontvesztésnek két tipikus oka lehet: az egyik a fog(ak) elvesztése, a másik pedig a krónikus fogínygyulladás, más néven periodontitisz lehet. A gyulladás kialakulása és elterjedése során a gócpontban elszaporodó és onnan terjeszkedő baktériumok lassan felemésztik a csontszövetet is, ami a csont elvékonyodásához vezet, aminek további következményei vannak az állkapocsra és a környező fogakra nézve egyaránt.

A fogínygyulladásnál azonban gyakoribb jelenség a fogvesztés. Az állkapocsnak szüksége van folyamatosan arra, hogy rágás által stimulálva legyen. Amennyiben kihullik egy fog és a helyére nem kerül fogpótlás, úgy a foghiány területén levő csontállomány idővel elkezd felszívódni, hiszen már nem éri semmilyen nyomás és nincs mit tartson a csont. Ez a felszívódás kivétel nélkül minden esetben elkezdődik, a csontvesztés mértékét kizárólag az idő határozza meg.

A csontvesztés nem egy izolált jelenség, hanem számos hatása van a környezetére is. A csont elvékonyodás következtében a környező fogak kilazulhatnak, elmozdulhatnak, de akár az arc formája is megváltozhat az állkapocs változása miatt.

Ezért fontos, hogy a fog eltávolítása után mielőbb átessünk a fogbeültetésen. Csontvesztés esetében, például, ha nincs elég megfelelő minőségű és mennyiségű csontállomány, csontpótlás szükséges. Ez annyit tesz, hogy egy speciális anyaggal kipótoljuk az állkapocscsontot a fogimplantátum behelyezése előtt.

A fogpótlást háromféleképpen lehet elvégezni. A folyamat során megemeljük a csontot mesterséges vagy természetes anyagokkal.

Csontpótlás speciális csontpótló anyagokkal

Mesterséges csontpótló anyag

A mesterséges csontpótló szintetikus, ún. alloplast anyagból készül, mely főleg hidroxiapatitot tartalmaz, mely teljesen biokompatibilis, mivel a fogszövet egyik természetes alkotóeleme

A fogpótlást háromféleképpen lehet elvégezni. A folyamat során megemeljük a csontot mesterséges vagy természetes anyagokkal.

Természetes csontpótló anyag

A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati eredetű csontszövetet tartalmaz. A hozzáadott alkotóelemeknek köszönhetően az anyag illeszkedik a páciens csontszövetéhez és növekedésnek indul a lyukban, míg végül teljesen kitölti.

Csontátültetés

A harmadik féle csontpótlás merőben különbözik az előző kettőtől. Csonttranszplantáció esetén a páciens saját csontjából távolítunk el egy darabot (pl. a csípő, a sípcsont, a koponya vagy az állkapocs területéről) és ezzel egészítjük ki a hiányzó részt csontösszekötő csavarok segítségével.

Majdnem minden esetben felszívódó membránt használunk a csontpótló anyag lefedésére a lehető legjobb környezetet teremtsük a szövet regenerálódásához.

A csontpótló anyag összenő a környező területtel és a szervezet részévé válik 6-8 hónap alatt.

Biztonságos a csontpótláshoz használt anyag?

A fogászati klinikánkon használt prémium minőségű felszívódó AlphaBio csontpótló anyag nagyon hasonló az emberi csonthoz, ezáltal biztosítva a tökéletes integrációt, csontformálódást és mennyiséget. 100%-ban biokompatibilis és nem mérgező, nem okoz kárt a szervezetben és nem provokál semmilyen szöveti reakciót.

A csontpótlás fő lépései

1.      A csont a felszívódás miatt elkeskenyedett és nem megfelelő a fogbeültetés elvégzéséhez, csontpótlásra van szükség.

2.      A csonthoz adott csontpótló anyag, kitölti a hiányzó csontállományt, 6-8 hónap gyógyulási idő alatt.

3.  A csontpótlás becsontosodott, így az állkapocs megfelelő vastagságú és elhelyezésre kerül a fog implantátum.

Csontpótlás kezelési időtartama

Hozzávetőlegesen 30 perc és 3 óra közötti időtartam szükséges a csontpótlás elvégzéséhez attól függően, hogy helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban történik-e a beavatkozás, illetve hogy saját csonttal vagy csontpótló anyaggal végzik-e a pótlást.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

[contact-form-7 404 "Not Found"]