Skip to content Skip to footer

A fogimplantátumok előnyei – tudjon meg mindent a témáról!

blank

A fogimplantátumok előnyei – tudjon meg mindent a témáról!

A fogimplantátum, más néven fogbeültetés, a legmodernebb időtálló és hatékony fogpótlási módszer. Magyarországon is egyre elterjedtebb a használata, mégis viszonylag kevesen ismerik mik a fogimplantátumok előnyei. Az alábbi összeállításunkban hasznos és érdekes információkat szeretnénk megosztani Önnel, amelyekből kiderül, miért lehet a fog implantáció ideális választás hiányzó fogainak pótlására.

Természetesség

Hiányos fogazatot vagy teljes fogatlanságot többféleképpen is helyre lehet állítani. Alkalmazhatóak például különféle kivehető protézisek vagy akár fogimplantátumra rögzített koronák, hidak is. A kivehető fogpótlással ellentétben a fogbeültetés nyújtja azt a természetes hatást, amellyel a pótlás az igazi fogaktól gyakorlatilag megkülönböztethetetlenné válik.

Időtálló megoldás

A rögzített hidak és fogkoronák élettartama átlagosan 10 év, a kivehető protézis cseréje pedig 5-7 éveként javasolt az állkapocs csont sorvadása miatt. Ezzel szemben a fog implantátum egy életre szól, amennyiben gondoskodunk a megfelelő szájápolásról.

Emellett a fogászati implantátumot titánból készítik, ami egy szövetbarát (biokompatibilis) anyag, nem vált ki allergiás reakciót, nem irritál, és nem korrodálódik az idő múlásával. A megmaradt, foghiánnyal szomszédos fogak állapotát sem árt figyelembe venni, amikor fogpótlásban gondolunk.

Egy részleges fogprotézis felhelyezéséhez például le kell csiszolni a rögzítésre használt fogakat, amelyekben így könnyebben alakulhat ki szuvasodás, főleg, ha nem megfelelően lett felhelyezve a protézis. Ezzel szemben a beültetett implantátumok önállóan funkcionálnak, akárcsak a természetes fogak, így nem ronthatják el a többi, saját fogat.

Szájhigiénia

A megfelelő szájhigiénia a kulcs az összes fogpótlási módszer hosszú távú megőrzéséhez. A fogkő képződés megakadályozása érdekében különös figyelmet kell fordítani a kivehető protézisek vagy hidak tisztán tartására – az előbbi esetben akár ki is kell venni a fogpótlást az alapos tisztításhoz, illetve speciális szájhigiéniás eszközöket kell használni.

Implantátum
blank
close-link