rossz szájhigiénia
Milyen betegségeket okozhat a rossz szájhigiénia?
2018-05-25
fogínygyulladás
Mi az a fogínygyulladás és hogyan kezelhető?
2018-06-04
Vissza a Blogra

Mi állhat a rossz lehelet hátterében?

rossz lehelet

rossz lehelet

A kellemetlen lehelet, más néven halitózis többnyire a szájban (nyelven) található baktériumoknak köszönhetően alakul ki, egyes esetekben azonban komolyabb betegségek állhatnak a hátterében. Ezek a baktériumok alapvetően megtalálhatók a szervezetben és funkciójukat tekintve az étel emésztését segítik elő. Rossz lehelet akkor fordul elő, amikor a baktériumok túlságosan elszaporodnak.

A szájban lévő baktériumok működése

A nyelv felületén található baktériumok az emésztés elősegítésének folyamata során a fehérjéket alkotó aminosavakat átalakítják kénvegyületekké, ami adott esetben kellemetlen szagot eredményezhet. Magas fehérjetartalmú ételek fogyasztását követően tehát nagyobb az esély a rossz leheletre. A baktériumok elszaporodását nagyban elősegítik az elhalt sejtek, ételmaradékok, valamint az elégtelen nyáltermelés a szájüregben, ami rossz szájszaghoz vezet.

Hogyan diagnosztizálható a kellemetlen szájszag?

Noha a szájszagot alap esetben nem nehéz észrevenni, gyakran előfordulhat, hogy a páciens annyira hozzászokik a saját szagához, hogy nem veszi észre. A krónikusan rossz szájszag diagnózisát az úgynevezett haliméter segítségével lehet felállítani.

A haliméter a kilélegzett levegőben, valamint a nyálban található szulfidmolekulák koncentrációját méri. A mérés kevesebb, mint egy percig tart, melyet háromszor kell megismételni.

Mi okozhat rossz leheletet?

 • Nem megfelelő szájhigiénia, ami a rendszeres és alapos fogmosás hiányából és a fogselyem használatának mellőzéséből adódik.
 • Szájszárazság, ami az elégtelen folyadékbevitelnek vagy száraz levegőjű környezetben való tartózkodásnak köszönhető.
 • A rossz lehelet hátterében olyan egészségügyi problémák is állhatnak, mint a cukorbetegség, a száj és a garat daganatos betegségei, máj – és vesebetegségek, vagy reflux. Egyes betegségek velejárója a jellegzetes lehelet. Cukorbetegségre aceton szag utalhat, míg vesebetegségnél ammóniaszagú a lehelet.
 • Szájfertőzések, ínybetegségek (fogínygyulladás, fogkörüli betegségek)
 • Dohányzás és alkoholfogyasztás
 • Bizonyos gyógyszerek szedése, melyek mellékhatásaként szájszárazság lép fel

Hogyan szüntethető meg a kellemetlen lehelet?

 • Legalább napi kétszeri fogmosás a nyelv megtisztításával
 • Fogselyem rendszeres használata az ételmaradék, lepedék eltávolításához a fogak közötti apró résekből, ahová a fogkefe sörtéi már nem jutnak el.
 • Rendszeres fogászati szűrővizsgálailletve fogkő eltávolítás
 • Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás mellőzése
 • Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (legalább napi 2 liter) a nyáltermelődés elősegítéséhez

Fontos kiemelni, hogy a szájvíz használatával ugyan ideiglenesen elfedhető a rossz lehelet, magát az okot azonban nem szünteti meg, ugyanígy a rágó is csak ideiglenes megoldást jelent. Ezért mindenképp javasoljuk a személyes konzultációt fogorvosainkkal, ahol személyre szabott tanácsokkal látják el Önt!

 

Call Now Button
Ünnepi nyitva tartás

Ünnepi nyitva tartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!


Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk! 
.