Skip to content Skip to footer
A fogbeültetés menete

A fogbeültetés menete

A teljes fogbeültetési folyamat (a fogimplantátum behelyezésétől a végső fogsor átadásáig) minden esetben más és más.

Lehetséges beavatkozások fogbeültetés előtt (csak néhány esetben szükséges Fogászati kezelés Gyógyulási időszak
teljesen romlott fog eltávolítása bizonyos esetekben a fogbeültetés rögtön a húzás után megvalósítható, míg más esetekben 3-4 hét is szükséges lehet, hogy a csont gyógyuljon az implantáció előtt
csontpótlás az állkapocs csontnak szüksége van 4-6 hónap gyógyulási időre a fogbeültetés előtt
arcüregemelés (csak a felső állkapocs esetében) arcüregemelés után legalább 8 hónapot kell várni a fogászati implantációt megelőzően
A fogbeültetés lépései Fogászati kezelés Gyógyulási időszak
fogászati implantáció, avagy a fogimplantátum behelyezése a fogbeültetés után az állkapocsnak 4-6 hónapra van szüksége a fogimplantátum körüli csontosodáshoz
lenyomatvétel a végleges fogsor elkészítéséhez a fogimplantátum felszabadítása után az orvos lenyomatot vesz a végleges fogpótláshoz
az implantátum felépítmény és a korona rögzítése végső fogsor kialakítása 5 nap alatt (korona, híd, teljes híd, kivehető pótlás, All-on-4)

1. Konzultáció és tervezés

Az első konzultáció során a szájsebész vagy a fogimplantátum specialista megvizsgálja a panoráma röntgen felvételt és konzultál a pácienssel. Ha a páciens általános egészsége és csontállománya megfelelőnek bizonyul a fogbeültetéshez, a fogorvos egy személyre szabott kezelési tervet készít. A fogorvos további vizsgálatokat írhat elő vagy CT felvétel készítését kérheti a csontállomány állapotának felméréséhez.

2. Fogbeültetés

A fájdalommentes fogbeültetés fogbeültetési folyamat során a fogimplantátumot behelyezik az állkapocsba. A szájsebészeti beavatkozás szigorú protokoll alapján történik, majd a páciens a megfelelő tanácsokat és utasításokat betartva kivárja a gyógyulási időszakot (a csontállomány helyreállásához szükséges). Amennyiben nincsen elegendő csontállomány a fogászati implantációhoz, egy speciális szájsebészeti műtét, a csontpótlás szükséges a hiányzó csontszövet pótlására.

3. Gyógyulási idő

A fog implantációt követő 3-6 hónap (gyógyulási időszak) alatt a beültetett implantátum felszínére csontsejtek nőnek, a fogimplantátum összenő az állkapocs csontozatával. Ez idő alatt nagyon fontos a gyógyszeres utógondozás és a tökéletes szájhigiénia az utasítások szerint.

4. Végleges fogsor kialakítása

Miután a gyógyulási időszak letelik, a fogimplantátum(ok)ra felépítésre kerül a végleges fogsor. Számos fajtája van az implantátumokra kerülő fogpótlásoknak, az egyszerű megoldásoktól (különálló korona egy implantátumon vagy híd két fogimplantátumon) a teljes fogsorokig (teljes híd 6-8 implantátumon, All-on-4 rögzített fogsor).

blank
Korona felhelyezése fogimplantátumra egy fogpótlás esetén
blank
Híd felhelyezése két implantátumra több hiányzó fog pótlására
blank
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
blank
All-on-4 fogsor behelyezése

Ha nincs foga az alsó állkapcson, és valamiért nincsen lehetőség nagyobb számú fogimplantátum behelyezésére, az alsó fogsor helyére kényelmesen behelyezhető akár egy kivehető fogsor is.

blank
Stéges fogsor 4 implantátumon
blank
Gömb retenciós, lokátoros fogsor két implantátumon
blank
Kivehető fogsor

5. Kontroll

A fogimplantátum és a ráépített fog hosszútávú sikere nem biztosítható a szájhigiéniai előírások gondos betartása nélkül. A protetikai beavatkozást követően a páciensnek legalább évente meg kell látogatnia fogorvosát a megfelelő szájhigiénia betartása és a fogimplantátum stabilitásának és használhatóságának fenntartása érdekében.

A fogimplantátum beültetésének lépései - videóval

Tekintse meg a szájsebészeti úton történő fog implantátum beültetését bemutató videónkat. Ebben a videóban egyszerűen összefoglalva ismerheti meg a fogbeültetés lépéseit, valamint tájékozódhat a fog implantátum árakról is.

blank
close-link