Damon fogszabályzó

Mi az a fogszabályozás?

Fogszabályzó kezeléssel a fogszabályozó szakorvos instrukciói alapján teljesen helyreállíthatók a harapási rendellenességek, valamint a fogak funkcionalitássa és esztétikája. A kezelésnek nincs célkorosztálya, hiszen lehet gyermekkorban vagy felnőttkorban is, az íny és a fogazat állapotától függően.

A fogszabályzó eljárást néhány esetben szájsebészeti beavatkozás előzi meg, ám a fogak kihúzását a mai modern készülékek használatával már sokkal többször el lehet kerülni.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Az önligírozó rögzített Damon fogszabályzóról

A Damon technika egy híres amerikai orvos, Dr. Dwight Damon által kifejlesztett rendszer, aminek a lényege az önzáró, lágy biológiai erőkkel történő fogszabályozás.

Ez a készülék a hagyományos fogszabályzó készülékhez képest „sokkal kisebb súrlódás elvén” működik. Így a kötőelemek és az ívek közötti súrlódás csökkentésével sokkal kisebb erőkkel tudjuk mozgatni a fogakat, akár felnőtt korban is. Emiatt a kezelés elején észlelhető fájdalomérzet is sokkal alacsonyabb a hagyományos fogszabályzónál.

A biológiai erőknek köszönhetően a fogszabályozás akár gyorsabb is lehet a hagyományos kezelésnél, de ami a még lényegesebb, kevésbé káros a fogaknak! A Damon rendszerrel nagyobb esetben elkerülhető a foghúzás és a szájpadláson átívelő tágító, valamint az összekötő elemek használata is. Ezzel a fogszabályzás könnyebben elviselhetővé válik.

Önligírozó rögzített Damon fogszabályozó technika sajátossága

 • Önzáró brackett (fogra helyezett tappancs) kerül a fogakra, ezzel kiküszöbölve a hagyományos fogszabályozó készülékeknél alkalmazott gumizást. Ennek a hátránya, hogy a gumizás miatt túlságosan is szorul a fogszabályzó készülék, emiatt nagyobb a súrlódás is, tehát jobban fáj a kezeléskor. A Damon fogszabályzó technikája ezzel szemben az önzáró brackettet használja, ami miatt a fogakra sokkal kisebb erővel hat.
 • Kevesebb kontroll alkalom, hiszen a lágy fogszabályzásnál nem kell annyit állítani, a hagyományos fogszabályozó készülékkel ellentétben
 • Komfortosabb kezelés, hiszen minimális fájdalomérzet van csak jelen a kezeléskor
 • Kisebb erővel hat a Damon fogszabályzó, emiatt, bár meglepő lehet, de gyorsabban képes a fogazatot mozgatni, emiatt rövidül a kezelés időtartama.

Miben különbözik az önligírozó Damon a hagyományos fogszabályozóktól?

Tulajdonságok Önligírozó Damon fogszabályozók Hagyományos fogszabályzó
Erősség lágyabb erőkkel dolgozik, kevésbé fájdalmas és gyorsabb az eredmény néha túl nagy erőkkel lehet csak a fogakat mozgatni a gumis rendszer miatt
Esztétika választható fogszínű, cirkonkristályos változat is, ami nem színeződik el olyan könnyen, mint a korábbi brekettek, a fémszínű megjelenése is esztétikusabb a színes gumik elhagyásának köszönhetően a kezdőívet színes gumikkal rögzítik, így például kevésbé kedvelik egy bizonyos kor után, leginkább fém színűt használnak
Fogszabályzás időtartama min. 1 év ált. min. 2 év
Ajánlott kor bármilyen korban ajánljuk inkább gyermekkorban
Tisztíthatóság A kisebb záraknak köszönhetően sokkal egyszerűbb tisztítani. Körülményesen tisztítható a gumik és a zárszerkezet miatt.
Fémallergia Kevésbé jellemző, mivel sokkal kevesebb a fémalkatrész. Gyakrabban fordul elő.

Damon Q fém fogszabályozó

Előnyei:

 • kényelmes, kiálló élek nélküli brackettek (tappancsok)
 • lágy erőkkel korrigál
 • fog – és csontbarát
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál
 • szebb, szélesebb mosoly
 • kevesebb vizit

A készülék leglényegesebb tulajdonsága, hogy önzáró, ún. önligírozó rendszerrel működik. A fogakra helyezett tappancsok (vagy brackettek) egy könnyen nyitható és zárható szerkezettel vannak felszerelve, melyekbe a kezdőív behelyezése és mozgatása néhány mozdulattal megvalósítható.

Mindemellett a brackettek formája lekerekítettebb, illetve mérete is jelentősen csökkent, így a viselése sokkal kényelmesebb, mint a korábban használt fogszabályozó készülékek esetében. Az új fogszabályzási rendszernek köszönhetően a fogszabályzó lágyabb erőkkel dolgozik, kevésbé feszíti a fogazatot, ennek ellenére viszont a továbbfejlesztett hatékonysága miatt sokkal rövidebb idő alatt lehet elérni a kívánt eredményt, sőt, sok esetben a szájpadlásra helyezett tágító elemek használatától is eltekinthetünk.

Ezenkívül a brackettek felhelyezése is sokkal egyénre szabhatóbb, könnyebben állíthatóak a magasságok a megfelelő harapás és az esztétikus fogsor eléréséhez.

Damon Clear fogszabályozó

Előnyei:

 • fogszínű, nem látszik
 • jóval kisebb méretű brackettek (tappancsok)
 • lágy erőkkel korrigál
 • fog – és csontbarát
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál
 • szebb, szélesebb mosoly

Ezek a készülékek az előzőhöz képest a fogszabályzás ideje alatti esztétikára is fokozott figyelmet fordítanak. A zafírkristályos brackettek szinte láthatatlanná teszik az alkalmazott fogszabályozó készüléket. A tappancsok átlátszóak és a kiváló minőségű felhasznált anyagoknak köszönhetően elszíneződésük miatt sem kell aggódnunk.

A brackettek belsejében futó kezdőívet szögletesen kialakított szerkezetének köszönhetően épp olyan stabilan tartja meg, mint a fent említett Damon Q fogszabályzó, az ívek cseréje is hasonlóan egyszerű. Rögzítése a lehető legmodernebb technológiával gátolja a brekett esetleges elmozdulását és letörését. Lekerekített oldalai szintén a páciens komfortérzetét növelik.

A Damon Clear fogszabályozók a ma elérhető legesztétikusabb megoldást nyújtják mind gyermek, mind felnőtt korú pácienseinknek.

Damon Q és Damon Clear fogszabályzó árak

Az alábbi táblázatban elkészítettük a Damon Q és a Damon Clear fogszabályzó árak összehasonlítását, hogy segítsünk megbecsülni, milyen költségekkel jár a fogszabályozás – egy állcsonton – a budapesti klinikánkon:

Damon Q fogszabályzó Damon Clear fogszabályzó
Fogszabályozás konzultáció 8 000 Ft 8 000 Ft
Teleröntgen 6 000 Ft 6 000 Ft
Tervezési díj 24 200 Ft 24 200 Ft
Fogszabályzó készülék 220 000 Ft 242 000 Ft
Összesen* 258 200 Ft 280 200 Ft

* A fogszabályzó árak egy állcsontra vonatkoznak és a kalkuláció nem tartalmazza a kezelés során szükséges kontrollok díját. Egy kontroll ára 22 000 Ft. A szükséges kontrollok száma függ a kezelés hosszától, amelyet a fogszabályozó szakorvos a tervezés során állapít meg.

Még több információt szeretne a fogszabályozásról? Nézzen körül blogunkon!

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link