Gyermek fogszabályzó

Mi az a fogszabályozás?

Fogszabályzó viselésével korrigálhatóak a harapási rendellenességek (nyitott harapás, keresztharapás, mélyharapás stb.), a fogak funkciója és esztétikája. A fogszabályzást általában javasolt gyermekkorban megkezdeni, de felnőtteknél is lehetséges látványos eredményeket elérni, az íny és a fogazat állapotától függően.

Néhány esetben, a fogszabályzó felhelyezése előtt szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet, ám a fogak kihúzását a korszerű készülékeknek köszönhetően már sokkal többször el lehet kerülni.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Még több információt szeretne a fogszabályozásról? Nézzen körül blogunkon!

Mikor érdemes elkezdeni?

Harapási rendellenesség esetében, érdemes akár már 6-9 éves korban fogszabályozó szakorvoshoz fordulni, mivel ebben a korban már kinőnek a hátsó vasfogak és elkezd véglegesülni a harapás. A konzultáció során, a fogszabályozó szakorvos meg tudja állapítani, hogy szükséges-e beavatkozás és esetleg javasolhatja a kivehető fogszabályzó használatát, amely csökkentheti a későbbi beavatkozás valószínűségét vagy annak időtartamát.

A korai korrekcióval elkerülhető a harapási rendellenességek és egyéb problémák súlyosbodása, mivel ebben az életkorban még rugalmasabb a csontozat és könnyen alakítható a fogak helyzete.

Fix fogszabályozó készülék felhelyezésére általában 12-13 éves korban kerül sor legkorábban, de ez a fogváltás tempójától függően változhat. A fogszabályzás időtartama függ az életkortól, a fogszabályzó készülék típusától és a fogsor rendellenességének mértékétől.

Általánosságban elmondható, hogy a fogszabályzást érdemes gyermekkorban elkezdeni, azonban még felnőttkorban sem késő belekezdeni. Nincs felső korhatár a fogszabályzás megkezdésére, amennyiben a páciens fogazata egészséges és a fogágy megfelelő állapotban van, kortól függetlenül alkalmas fogszabályzásra.

Kivehető fogszabályzó

Kivehető fogszabályzónak nevezzük azokat a készülékeket, amelyek nincsenek fixen a fogsorhoz rögzítve. Ezeket a köznyelv gyakran éjszakai fogszabályzónak nevezi, azonban ahhoz, hogy a kezelés látványos eredményt hozzon, átlagosan napi 14 óra viselés szükséges.

Az kivehető fogszabályzóknak számos verziója létezik, és akár már a tejfogak teljes lecserélődése előtt megkezdhető velük a kezelés. Rendszeres hordásukkal fiatal korban megelőzhető a fogtorlódás kialakulása, azonban súlyosabb esetekben így sem elkerülhető a fix fogszabályozó.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Rögzített fogszabályzó

szines fogszabalyzo

A rögzített fogszabályozók felhelyezése azután történhet meg, miután a tejfogak lecserélődtek. Ez általában 12-13 éves korban történik, de ez egyénenként változik.

A fix fogszabályozóknál a brackettek (a tappancsok, amelyeken keresztülvezetik a fogszabályozó ívet) cementtel vagy más ragasztóanyaggal rögzítve vannak a fog felszínére és a kezelés befejeztével a fogszabályozó szakorvos távolítja el őket.

Manapság már nem szégyen a fogszabályozó, sőt egyes országokban még tökéletes fogsorral rendelkező fiatalok is viselik őket divatból. Gyermekek körében népszerűek a hagyományos fogszabályzók, amelyeket különböző színű gumigyűrűkkel tudnak személyesebbé tenni.

A klasszikus, fémszínű fogszabályozó mellett esztétikus, átlátszó kivehető készülékek is léteznek, azok számára, akik kevésbé feltűnő megoldást keresnek.

Az önligírozós elven működő Damon fogszabályozók természetesebb mozgással és folyamatos, lágy erőleadással igazítják helyre a fogakat. A Damon technikával rövidebb kezelési idő alatt, kevesebb konzultációval korrigálhatóak a rendellenességek. A Damon fogszabályzók is elérhetőek fémszínű és átlátszó verzióban is.

Gyermek fogszabályzó árak

Az alábbi táblázatban elkészítettük az kivehető és a rögzített fogszabályzó árak összesítését, hogy segítsünk megbecsülni, milyen költségekkel jár a fogszabályozás budapesti klinikánkon:

Kivehető fogszabályozó Önzáró fogszabályozó (Damon Q)
Hagyományos fogszabályozó (Mini-Roth)
Fogszabályozás konzultáció 8 000 Ft 8 000 Ft 8 000 Ft
Teleröntgen 6 000 Ft 6 000 Ft 6 000 Ft
Tervezési díj 24 200 Ft 24 200 Ft 24 200 Ft
Fogszabályzó készülék 49 500 Ft -tól 220 000 Ft 120 000 Ft
Összesen* 87 700 Ft 258 200 Ft 158 200 Ft

* A fogszabályzó árak egy állcsontra vonatkoznak és a kalkuláció nem tartalmazza a kezelés során szükséges kontrollok díját. Egy kontroll ára 7 000 Ft a kivehető készülékek esetében és 22 000 Ft a rögzített fogszabályzóknál. A szükséges kontrollok száma függ a kezelés hosszától, amelyet a fogszabályozó szakorvos a tervezés során állapít meg.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link