Hagyományos vagy önligírozó rögzített fogszabályzó

Mi az a fogszabályozás?

Fogszabályozó viselésével korrigálhatóak a harapási rendellenességek (nyitott harapás, keresztharapás, mélyharapás stb.), a fogak funkciója és esztétikája.

A kezelést általában javasolt gyermekkorban megkezdeni, de felnőtteknél is természetesen lehetséges látványos eredményeket elérni, az íny és a fogazat állapotától függően.

Néhány esetben, a fogszabályozó felhelyezése előtt, szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet, ám a fogak kihúzását a korszerű készülékeknek köszönhetően már sokkal többször el lehet kerülni.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Rögzített fogszabályzó: hagyományos vagy önligírozó?

Napjainkban már számtalan típusú külső fogszabályozó létezik, a hagyományos fém készülékektől, a láthatatlan, sínes megoldásokig. Az első konzultáció során, a fogszabályzó szakorvos megállapítja, hogy melyik fogszabályozó a legalkalmasabb az adott probléma korrigálására és ismerteti az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

A rögzített fogszabályozóknak működésük alapján két nagy csoportja van aszerint, hogy hogyan rögzítjük a fogszabályozó ívet a bracketekbe.

Hagyományos rögzített fogszabályzó

A hagyományos készülékek esetén rögzíthetjük az ívet a brackethez egy gumigyűrűvel, ún. gumiligatúrával vagy egy pici dróttal, ún. drótligatúrával.

A gumiligatúrák lehetnek átlátszóak vagy színesek. A színes gumiligatúrák nagyon kedveltek a fiatal páciensek körében, ezzel vihetünk némi játékosságot az amúgy nem mindig kellemes fogszabályozó kezelésbe, sokszor így jobban el tudják fogadni a gyerekek a kezelést.

Az átlátszó gumiligatúrák az esztétikus készülékek esetén segítenek minél láthatatlanabbá tenni a készülékeket.

A gumiligatúrák hátránya azonban, hogy nagyon nagy a súrlódásuk, és így a fogmozgatások bizonyos fázisaiban biomechanikailag kedvezőtlen a használatuk, lassabban mozognak a fogak. A másik hátrányuk, hogy a gumi porózus jellegénél fogva néhány hét alatt magába szívja a lepedéket, nehezíti az optimális szájhigiene fenntartását.

Hagyományos, fém fogszabályzók

Súlyos harapási rendellenesség vagy extrém fogtorlódás esetében, a hagyományos, fém fogszabályzók sokkal hatékonyabbnak bizonyulnak a kerámia vagy az átlátszó verzióknál.

A drótligatúrák használata biomechanikailag kedvezőbb, az aktuális kezelési feladatokhoz mérten lehet szorosabbra vagy lazábbra húzni őket, azonban a drótligatúrák végeit néha kisodorhatja a fogkefe és akkor apróbb sérüléseket okozhatnak a nyálkahártyán, illetve a drótvégek nehezítik a fogak tisztítását.

A hagyományos, fém fogszabályzók legfőbb hátránya a megjelenésük. Sokan választják a diszkrétebb, láthatatlan fogszabályzókat, hogy elkerüljék a feltűnést, azonban fontos megjegyezni, hogy a hagyományos, fém fogszabályozók kinézete is sokkal esztétikusabb manapság, mint egy pár évvel ezelőtt.

fogszabályozó

Önligírozó rögzített fogszabályzó

Az önligírozó készülékek képviselik a rögzített fogszabályozó készülékek modernebb csoportját, amelyek kicsit kényelmesebbek a páciensek részére és emellett biomechanikailag is kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezekben a készülékekben a fogszabályozó ív rögzítéséhez nincs szükség gumi vagy drótligatúrára, hanem a bracketbe be van építve egy zárszerkezet, ami rögzíti az ívet. Ezáltal sokkal simább, tisztíthatóbb, kényelmesebb a készülék, és mivel sokkal lazábban fogja be az ívet bracketbe, ezért sokkal kisebb a súrlódás, sokkal lágyabb erőkkel képes a fogmozgatásra.

A passzív brackettek (Damon Q, Damon Clear, Clarity Ultra 3M) mindig lazán rögzítik az ívet, míg az aktív brackettek (Empower 2, Empower C) a kezelés első fázisában lazán, később azonban már szorosan rögzítik az ívet, amely bizonyos esetekben, bizonyos fogmozgatásoknál szükséges lehet.

Esztétikai szempontból mind a hagyományos, mind az önligírozó brackettek lehetnek fém vagy porcelán brackettek. A fém brackettek kicsit laposabbak, kisebbek és ezért kényelmesebbek, de kevésbé esztétikusak.

Önligírozó, átlátszó, porcelán brackettek (tappancsok)

A porcelán brackettek esetén átlátszó gumiligatúrát vagy fehér színű drótligatúrát használhatunk.

A porcelán önligírozó brackettek esetében legesztétikusabbak a passzív önligírozó brackettek, mert ott a zárszerkezet is fehér színű. Bizonyos fogmozgatásokra néha alkalmasabb az aktív önligírozó rendszer, azonban ebben az esetben a porcelán bracketben van egy pici fém alkatrész, mert a zárszerkezete fémből készül.

Az átlátszó fogszabályozóknál előfordulhat, hogy a brackettek vagy a gumigyűrűk elszineződnek a kezelés során, ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani a szájápolásra. A fogszabályzó tökéletes színének megőrzése érdekében érdemes elkerülni az erősen pigmentált ételek és italok fogyasztását, valamint a dohányzást.

Rögzített fogszabályzó árak

Az alábbi táblázatban elkészítettük a őnligírozó és a hagyományos fogszabályzó árak összehasonlítását, hogy segítsünk megbecsülni, milyen költségekkel jár a fogszabályozás – egy állcsonton – a budapesti klinikánkon:

Átlátszó, porcelán Damon Clear fogszabályozó Fém Mini-Roth fogszabályozó
Fogszabályozás konzultáció 8 000 Ft 8 000 Ft
Teleröntgen 6 000 Ft 6 000 Ft
Tervezési díj 24 200 Ft 24 200 Ft
Fogszabályzó készülék 242 000 Ft 120 000 Ft
Kontrollok – aktiválások
Összesen* 280 200 Ft 158 200 Ft

* A fogszabályzó árak egy állcsontra vonatkoznak és a kalkuláció nem tartalmazza a kezelés során szükséges kontrollok díját. Egy kontroll ára 22 000 Ft. A szükséges kontrollok száma függ a kezelés hosszától, amelyet a fogszabályozó szakorvos a tervezés során állapít meg.

Mi az ideális kor a fogszabályozás megkezdésére?

Amennyiben harapási rendellenesség gyanúja merül fel, érdemes akár már 6-9 éves korban ellátogatni egy fogszabályozó szakorvoshoz. Ebben az életkorban már kinőnek a hátsó vasfogak és elkezd véglegesülni a harapás, így a fogszabályozó szakorvos meg tudja állapítani, hogy szükséges-e beavatkozás és esetleg javasolhatja kivehető („éjszakai”) fogszabályzó használatát. A korai korrekció előnye, hogy ebben az életkorban még könnyen alakítható a fogak helyzete, így elkerülhető a harapási rendellenességek és egyéb problémák súlyosbodása.

Fix fogszabályozó készülék felhelyezésére leghamarabb 12-13 éves korban kerülhet sor, hiszen ehhez szükséges, hogy a tejfogak lecserélődjenek. A kezelés időtartama függ az életkortól, a fogszabályzó készülék típusától és a fogsor rendellenességének mértékétől.

Általánosságban elmondható, hogy a fogszabályzást érdemes gyermekkorban elkezdeni, azonban még felnőttkorban sem késő belekezdeni. Nincs felső korhatár a fogszabályzás megkezdésére, amennyiben a páciens fogazata egészséges és a fogágy megfelelő állapotban van, kortól függetlenül alkalmas fogszabályzásra.

Fogszabályozó és szájápolás

Sokak tudatában él az a tévhit, hogy a fogszabályozó készülék viselése során sokkal könnyebben elszuvasodnak a fogak, ez azonban nem teljesmértékben igaz. Tény az, hogy a kezelés időtartama alatt jobban oda kell figyelni a szájhigiéniára, mert a megfelelően tisztítás hiányában felhalmozódhat a fogkő és akár fogínygyulladás is kialakulhat.

Helyes szájápolás mellett, a fogszabályzás alatt is megőrizhető fogaink egészsége.

Léteznek speciálisan a fogszabályozókhoz kialakított, puha sörtéjű fogkefék, fogköztisztítók amellyekkel az szűk résekhez is hozzá lehet férni, és rendszeres fogkőeltávolítással a fogínygyulladás is megelőzhető.

fogszabályzó

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link