Fogtömés

Fogszuvasodás megelőzése

A legtöbbet akkor tesszük fogaink épségének megőrzéséért, ha rendszeresen, legalább fél évente járunk fogorvosi ellenőrzésre, illetve fogkőleszedésre.

Az ellenőrzés, illetve szájhigiéniai kezelés során időben észre lehet venni minden apró elváltozást. Félévenként akkor is javasolt felkeresni fogorvosunkat egy fogászati szűrővizsgálatra , ha látszólag nincs semmilyen panaszunk.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Amalgám tömések cseréje

Tanácsos amalgám töméseinket minél előbb lecseréltetni fogorvosunkkal. Az amalgám káros hatásai lehetnek, többek között bizonyos allergiás bőrbetegségek, hajhullás vagy egyéb ismeretlen eredetű gyulladás. Az amalgám amellett, hogy káros összetevői kioldódhatnak a nyállal, nem esztétikus, illetve elszínezheti az ínyt és a fogat is. Fogászati klinikánkon kizárólag esztétikus fehér fogtömést használunk.

Esztétikus fogtömés

A fogtömés fajtái

 • amalgám tömés
  a legtöbb fogorvos gyakorlatban már nem javasolja használatát, kevésbé tartós, nem tud elég pontosan illeszkedni a lyukhoz, ezért mellette könnyebben alakulhat ki szuvasodás, az egészségre káros anyagok oldódhatnak ki belőle
 • esztétikus fehér tömés
  pontosabban illeszthető a fogba, beleragad, nem esik ki olyan könnyen, mint az amalgám. Színe szinte teljesen azonos a fogéval, így szabad szemmel alig észrevehető.
 • inlay/onlay
  speciális tömésfajta a szuvas fog kezelésére. A megfelelő előkészítés után a fogorvos egy pontosan formára készített fogbetétet (inlay, onlay) helyez a fog előkészített részébe. Nagyobb fogszuvasodás esetében javasolt.

Az esztétikus fehér fogtömés

A Medicover Fogászati Klinikán kizárólag esztétikus, fehér tömőanyagokkal dolgoznak fogorvosaink. Kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására alkalmazható mind az elülső, mind a rágófogakban. A tömőanyag rendkívül erősen és résmentesen tapad a fogszövethez. Az így elkészült tömés rendkívül tartós és esztétikus.

A fényre kötő kompozit esztétikai fogtömés előnye még, hogy a fogak eredeti színe és alakja visszaállítható. Az esztétikus fogtömés nem egyszerűen fehér színű, hanem több színből keveri ki a kezelést végző fogorvos, hogy az adott foghoz a lehető leginkább hasonló színnel rendelkezzen, így a fogtömés gyakorlatilag teljesen láthatatlanná válik.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon!

Esztétikus fogtömés
Fogtömés menete
Az esztétikus (fehér) fogtömés menete

Az esztétikus fogtömés menete

 1. A szuvas fogállomány eltávolítása helyi érzéstelenítésben
 2. Az üreg falainak előkészítése a tömőanyag behelyezéséhez
 3. A fogorvos behelyezi a megfelelő tömőanyagot az előkészített fogba
 4. Speciális lámpával megkeményíti a behelyezett tömést, mely ezáltal a fogzománchoz hasonlóan védi az alatta lévő felületet
 5. A tömőanyag megkeményedése után a tömés felszínét elsimítjuk, polírozzuk

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon!

Barázdazárás

Sajnos sokan nincsenek tisztában a barázdazárás fontosságával, pedig ezzel a módszerrel nagy mértékben meg lehet akadályozni a barázdákban induló fogszuvasodást. Ez a kezelés elsősorban gyermekkorban válik szükségessé, így a szülőknek érdemes odafigyelni erre.

A barázdazárás egyáltalán nem fájdalmas, csupán apróbb kellemetlenségekkel jár a gyermek számára (savanyú íz, szájnyitás pár percig), így kedvező alkalmat nyújt a fogorvossal, fogászattal való megismerkedéshez.

De mi is az a fogbarázda?

A fogbarázda a kisőrlő és nagyőrlő fogak rágófelületén található, pontosan a rágáshoz szükséges kiemelkedő csücskök között. Ezek a barázdák lehetnek túl mélyen, mely esetén az nehezen tisztítható, így könnyedén elkezdődhet a fogszuvasodás.

A barázdazárás menete

Minden esetben egy alapos tisztítással kezdődik a kezelés, majd fúrás nélkül különleges, nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel a fogorvos a fog felszínére, amely befolyik a barázdák mélyére, így elzárja a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját.

Az anyag 2-3 évig garantálja az alatta lévő fogállomány épségét. Ennek elteltével a barázdazárást ajánlatos megújítani, mivel az kopik.

barázdazárás

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link