A fogtömés típusai

A fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, mely a szuvas fog épségének helyreállítására szolgál.

Attól függően, hogy a fogszuvasodás mennyire kiterjedt, a fogtömés típusai az alábbiak lehetnek:

  • hagyományos
  • inlay fogtömés
  • onlay fogtömés

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Megelőzhető a fogszuvasodás?

Rendszeres és alapos szájápolással (a rossz szájhigiénia elkerülésének érdekében fogmosás legalább kétszer naponta, fogkefe cseréje havonta, szájvíz és fogselyem használata), valamint fél évente fogászati szűrővizsgálaton való részvétellel sokat tehetünk fogaink épségének megőrzéséért.

Előfordul azonban, hogy alapos fogápolás mellett is bekövetkezik a fogszuvasodás és elkerülhetetlenné válik a fogtömés.

A fogtömések típusai

A hagyományos fogtömés esetében régebben az amalgám használata terjedt el, manapság azonban a fogorvosok többsége a jóval esztétikusabb, fogszínű tömőanyagot használja.

Amalgám tömés

A fémszínű amalgám tömés 50 százalékát folyékony higany, míg további 50 százalékát fémpor (ezüst, ón, réz, cink és higany keveréke) teszi ki. Egyesek szerint a higany a tömésből folyamatosan oldódik, ezért a szervezetre nézve mérgező. Mások úgy tartják, hogy a higany csak pár percig, a tömés készítése után oldódik, az amalgám megszilárdulását követően azonban nem okoz gondot. A Fogorvosok Világszövetsége valamint az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint azonban az amalgám káros hatását néhány allergiás reakciótól eltekintve egyetlen vizsgálat sem bizonyította. Fontos megjegyezni, hogy egy fogtömés messze nem tartalmaz olyan mennyiségben higanyt, hogy az mérgezést okozzon.

Arany fogtömés

Az arany jóval drágább tömésfajta és színét tekintve sem idomul a természetes fog színéhez, az ínyszövet azonban tökéletesen tolerálja, nem színeződik el és kifejezetten tartós. Akár 20 évig is a fogban marad.

Kerámia fogtömés

A kerámia tömés tartóssága körülbelül tíz év. A frontfogak pótlására is gyakran alkalmazzák, mert küllemre nagyon jól igazítható a fogak természetes színéhez.

Kiterjedt fogszuvasodás esetén alkalmazott tömések

Előrehaladt fogszuvasodás (a fog jelentős állományát érinti) esetén az egyszerű fogtömés már nem elegendő. hiszen az adott fog rágófunkciója, illetve formája már nem lesz megfelelő a tömést követően.

Inlay tömés

Az inlay egy ragasztott fogtömés (szilárd porcelán betét) amit egyénre szabottan, laboratóriumban készít el a fogtechnikus, majd ezután kerül beragasztásra. Az inlay fogtömés elsősorban őrlőfog felépítésekor alkalmazott technológia, amikor a fog letört, vagy a szuvasodás túlságosan nagymértékű.

Onlay tömés

Az onlay fogbetétet nagyobb kiterjedésű lyuk esetében alkalmazzák, amikor a teljes rágófelületet be kell fedni és a fog károsodása már túlságosan nagymértékű ahhoz, hogy inlay betét kerüljön a kezelendő felületre. Ebben az esetben nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link