A gyökérkezelés előnyei

A gyökérkezelés nagy kiterjedésű fogszuvasodás esetén alkalmazható fogmentő kezelés, melynek során elsőként az elhalt fogbelet (pulpa) és fogidegeket távolítják el, majd kitisztítják és fertőtlenítik az üreget.

Ezután kerül sor az ideiglenes tömésre, majd pár nap elteltével a végleges gyökértömés elkészítésére. A gyökérkezelés előnyei közül a legfontosabb, hogy  a súlyosan károsodott fog megmenthető a foghúzástól.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mik a gyökérkezelés előnyei?

Néhány éve még elkerülhetetlen volt a foghúzás a nagymértékben károsodott fogak esetében. A gyökérkezelés legnagyobb előnye, hogy a kifejezetten rossz állapotú fogat is megmenti a foghúzástól. A kezelés helyi érzéstelenítésben történik, ezért fájdalommentes. Igaz, hogy a kezelés után pár napig némi fájdalom jelentkezhet, ez azonban lényegesen kevesebb kellemetlenséggel jár mint a kezelés előtti fogfájás és fájdalomcsillapítóval kezelhető.

Vannak hátrányai a gyökérkezelésnek?

A gyökérkezelés előnyei közül ki kell emelnünk, hogy a kezelés sikeresen megmenti a súlyos állapotban lévő fogat a foghúzástól és a beteget a tartós fogfájástól. Néhány dologra azonban fokozottan oda kell figyelni. Az alábbiakat ajánlott betartani a gyökérkezelt fog épségének megőrzése érdekében:

  • A rendszeres, megfelelő technikával végzett fogmosás és alapos szájápolás (fogselyem, szájvíz használata) elengedhetetlen a jó szájhigiénia fenntartásához és a további szuvasodás megelőzéséhez, hiszen a gyökérkezelt fog ugyanúgy szuvasodhat, mint a többi.
  • Fél évente fogászati szűrővizsgálat javasolt a fogak állapotának ellenőrzése miatt.
  • A gyökérkezelt fog már nem él, ezért könnyen sérül, törékeny lesz. Fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a gyökérkezelt fogakra és az átlagnál valamivel jobban óvjuk őket rágás közben.
  • A kezelést követően a fog némileg elszíneződhet az elhalt szövetállománynak, illetve a gyökérkezelés során használt gyógyszereknek, egyes esetekben tömőanyagoknak köszönhetően. Az elszíneződés fogfehérítéssel korrigálható. Bizonyos esetekben porcelán héjjal is helyreállítható az elszíneződött fog, azonban a héj a gyökérkezelt fogakat csak a látható részeken borítja, ami továbbra is sérülékeny marad, ezért ebben az esetben nem ez a leghatékonyabb kezelési mód.

Mikor van szükség utókezelésre?

A gyökérkezelt fogban megszűnik a vérkeringés, kiszárad és sérülékennyé válik, ezért a kezelést többnyire inlay vagy onlay fogtöméssel, illetve fogkoronával kell kiegészíteni.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link