Fog implantátum

Mi a fogimplantátum?

A fog implantáció a foggyökér mesterséges pótlása, mely egy, az állkapocsba előre kifúrt lyukban helyezkedik el. Erre kerül a fogpótlás, azaz a korona, a teljes híd vagy a kivehető fogsor.

A fogimplantátum titániumból készül, anyaga nem irritálja a környező szöveteket, biokompatibilis, ezáltal tökéletesen illeszkedik a csontszövetbe. Ez utóbbi az osseointegráció folyamata.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Az implantációs folyamat során a szájsebész egy akkora lyukat fúr az állkapocs csontjába, hogy a beültetett implantátum és a csontszövet még érintkezzen, ezáltal a csont „körbenövi” az implantátumot.

Idővel a műgyökér és a csontszövet között kialakul a megfelelő kapcsolat és az új fog erős, tartós alapjává válik. Amennyiben több fogat is helyettesíteni kell, az implantátumra híd, vagy akár teljes fogsor is kerülhet.

Egyes esetekben, mikor nincs elegendő csontállomány az állkapocsban ahhoz, hogy biztonsággal megtartsa az implantátumot, arcüregemelés vagy csontpótlásra kerül sor.

Fogászati implantátumra feltett új fogai úgy viselkednek, mint a természetes fogazat, magabiztosan ehet, rághat, mosolyoghat vagy nevethet vele, akár saját fogaival.

A fog implantátum beültetésének lépései - videóval

Tekintse meg a szájsebészeti úton történő fog implantátum beültetését bemutató videónkat. Ebben a videóban egyszerűen összefoglalva ismerheti meg a fogbeültetés lépéseit, valamint tájékozódhat a fog implantátum árakról is.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Miért szükséges a fogászati implantátum?

Csúszkál ideiglenes fogsora? Nem tudja kedvenc ételeit kényelmesen elfogyasztani? Nem tart eléggé a fogsor ragasztó? Esetleg csak egy fog pótlására lenne szükség? A fogimplantátum lehet a tökéletes megoldás az Ön számára is!

Íme néhány ok, amiért mindenképpen érdemes elgondolkodni a foghiány mielőbbi pótlására:

 • szomszédos fog elmozoghat az üres hely irányába, ezáltal meglazul az egész fogsor. Ez nehézségeket okozhat a rágás során, emésztési problémákhoz vezethet.
 • Ha nem cselekszünk rögtön, az állkapocs csontállománya megritkulhat. Ez az arc eltorzulásához vezethet.
 • Evés közben ételmaradék kerülhet a résbe, ami a szomszédos fogakra lehet negatív hatással.
 • Továbbá, a hiányzó metszőfogak akadályozhatják a beszédet és elvesztheti önbizalmát.

 

További cikkek a témában

Képek fogimplantátum behelyezése előtt és után

1. eset – Teljes cirkónium pótlás elhanyagolt és majdnem teljesen fogatlan felső állkapcson és híd fogimplantátumokon az alsó állkapcson.

A páciens nem járt fogorvosnál évek óta és elhanyagolta fogazatát. Felső állkapcsán teljes elszíneződött és megromlott fogazatát teljesen kicseréltük. Új, fehér, esztétikus teljes cirkónium hidat kapott hat implantátumra. Alsó állkapcsán is cirkónium híd került az implantátumokra, mely teljesen elfedi elszíneződött, ám kezelt alsó fogait.

Implantálás - fogbeültetés előtt és után
Implantálás - fogbeültetés előtt és után
Fogimplantátum röntgen felvétel - fogászati kezelés után

2. eset – Oldalsó cirkon híd fogimplantátumon hiányzó rágófogak pótlása mindkét állkapcson.

A páciensnek hiányzott néhány rágófoga mind a felső, mind az alsó állkapcson. Emellett ügyfelünk elégedetlen volt az összetorlódott és kissé szabálytalanul álló első fogaival is. Négy cirkon hidat kapott tíz implantátumra, hogy a hiányzó rágófogakat pótoljuk és különálló koronákat alsó és felső állkapcsán, a szabálytalan első fogak kiigazítására.

Implantálás - fogbeültetés előtt és után
Implantálás - fogbeültetés előtt és után
Fogimplantátum röntgen felvétel - fogászati kezelés után
Fogimplantátum röntgen felvétel - fogászati kezelés után

A fogbeültetés előnyei

 • tökéletes megoldás a kivehető fogsorok pótlására
 • segít egészséges fogai megőrzésében, hiszen nem kell őket lecsiszolni, ha nem kell az összes fogat pótolni
 • biokompatibilis
 • élethosszig tartó fogászati megoldás fogpótlásra
 • nem rákkeltő
 • kiváló ár-érték arány

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Implantátum

A fogászati implantátum behelyezésének egészségügyi feltételei

A fogászati implantátumot kortól függetlenül bárkinek be lehet ültetni (teljesen kifejlett állkapocsban), amennyiben megfelelő mennyiségű csontszövettel rendelkezik a páciens. A legtöbb egészséges ember, megfelelő szájhigiéniával alkalmas a fogászati implantációra.

Befolyásoló körülmények, melyek akadályozhatják a fogimplantátum integrálódásának folyamatát:

 • Erős dohányzás: hátráltatja a gyógyulási folyamatot és fertőzésveszélyt idéz elő
 • Mértéktelen alkoholfogyasztás: az íny gyógyulási folyamatát akadályozza
 • Fogínysorvadás: a fogimplantáció előtt kezelni kell, mivel a súlyos ínysorvadás az állkapocs csontállományának ritkulásához vezethet
 • Legyengült immunrendszer: szteroidok, sugárkezelés, autoimmun betegség
 • Fogcsikorgatás (bruxizmus): bruxizmus esetén éjszakai fogsín használata javasolt, hogy a csikorgatás erejétől ne pattanjon le darab a porcelán koronából
 • Cukorbetegség: lelassítja a gyógyulási folyamatot, növeli a fertőzések és más komplikációk veszélyét.

Fogcsikorgatás esetén ajánlott a fogimplantátum?

Igen, semmi akadálya a fogimplantátum behelyezésének fogcsikorgatás esetén sem. Elég gyakori ez a probléma, így a megoldás is kézenfekvő a szakemberek számára. Leginkább alvás közben jelentkezik. Javasoljuk, hogy tájékoztassa orvosát, amennyiben tudomása van éjszakai fogcsikorgatásáról, bár általában a látható jelekből a fogorvos is kikövetkezteti a problémát.

A fogcsikorgatás plusz nyomást gyakorol a fogimplantátumra. Ezt a gondot több módon lehet megoldani. A fogkoronát, hidat vagy kivehető fogsort erősebb anyagból kell készíteni, hogy bírják az extra terhelést. Az eredeti tervtől eltérő számú, több implantátum behelyezése válhat szükségessé a fogsor megtartására. Ezeken kívül a fogorvos éjszakai fogsín használatát is javasolhatja.

Honnan tudjuk, csontozatunk elegendő-e a fogimplantátum behelyezéséhez?

Speciális vizsgálatok nélkül lehetetlen meghatározni, kinek van szüksége csontpótlásra és kinek nincs a fogimplantáció előtt.

Röntgen felvétel és CT felvétel is szükséges ahhoz, hogy felmérjük a csont sűrűségét és mennyiségét, illetve hogy teljesebb képet kaphassunk a környező anatómiai felépítésről (például az idegekről), amelyek szintén érintettek lehetnek a beavatkozás során. A fogorvos úgy ítélheti meg, hogy a csontnak szüksége van megerősítésre, csontpótlásra vagy arcüregemelésre ahhoz, hogy megfelelően rögzüljön a fogászati implantátum.

A beavatkozás ezen része nem veszélytelen, ha rossz egészségügyi állapotban van a páciens, ezért javasolt a fogimplantáció előtt és a folyamat alatt egészségesen élni és kipihenni magunkat.

A fogbeültetés, mint szájsebészeti kezelés kockázatai

Vérzés és az érzéstelenítés hatása: javasoljuk, hogy ne üljön volánhoz közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás után, illetve ne egyen a következő néhány órában és ne végezzen intenzív testmozgást (beleértve a sportolást és a szaunázást is)

Fertőzésveszély: kérjük a fogorvos szájhigiéniai útmutatásainak betartását, ne használjunk szájvizet az első napokban és ne piszkáljuk, szívogassuk a friss sebet vagy heget, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt

Mennyire tartósak a fogimplantátumok?

A fogászati implantátum élethosszig tartó megoldás a fogpótlásra. Fontos a fogorvos minden utasításának betartása. Amennyiben a száj higiéniáját megfelelően karbantartjuk, nem valószínű, hogy bármilyen probléma felmerülne.

Miért használjuk az Alphabio és a Nobel Biocare implantátumokat?

 • Több, mint 20 év nemzetközi tapasztalat
 • Élethosszig tartó garancia (mind a Straumann, az AlphaBio és a Nobel Biocare esetében)

 • Minőség és megbízhatóság, mely több évtizedes kutatási és klinikai teszteken alapul

 • Biokompatibilis titánium implantátum anyag

 • Gyors és könnyű implantálási folyamat

 • A fogimplantátum nem korrodálódik

 • A titán fogimplantátum nem allergiakeltő és nem mérgezi a szervezetet

A fog implantátum ára a választott gyártótól függ. A Nobel Biocare egy prémium kategóriájú termék, így a fog implantátum ára is magasabb. Az AlphaBio szintén egy minőségi termék, megfizethető áron.

A fogbeültetés menete

A teljes fogbeültetési folyamat (a fogimplantátum behelyezésétől a végső fogsor átadásáig) minden esetben más és más.

Lehetséges beavatkozások fogbeültetés előtt (csak néhány esetben szükséges Fogászati kezelés Gyógyulási időszak
teljesen romlott fog eltávolítása bizonyos esetekben a fogbeültetés rögtön a húzás után megvalósítható, míg más esetekben 3-4 hét is szükséges lehet, hogy a csont gyógyuljon az implantáció előtt
csontpótlás az állkapocs csontnak szüksége van 4-6 hónap gyógyulási időre a fogbeültetés előtt
arcüregemelés (csak a felső állkapocs esetében) arcüregemelés után legalább 8 hónapot kell várni a fogászati implantációt megelőzően
A fogbeültetés lépései Fogászati kezelés Gyógyulási időszak
fogászati implantáció, avagy a fogimplantátum behelyezése a fogbeültetés után az állkapocsnak 4-6 hónapra van szüksége a fogimplantátum körüli csontosodáshoz
lenyomatvétel a végleges fogsor elkészítéséhez a fogimplantátum felszabadítása után az orvos lenyomatot vesz a végleges fogpótláshoz
az implantátum felépítmény és a korona rögzítése végső fogsor kialakítása 5 nap alatt (korona, híd, teljes híd, kivehető pótlás, All-on-4)

1. Konzultáció és tervezés

Az első konzultáció során a szájsebész vagy a fogimplantátum specialista megvizsgálja a panoráma röntgen felvételt és konzultál a pácienssel. Ha a páciens általános egészsége és csontállománya megfelelőnek bizonyul a fogbeültetéshez, a fogorvos egy személyre szabott kezelési tervet készít. A fogorvos további vizsgálatokat írhat elő vagy CT felvétel készítését kérheti a csontállomány állapotának felméréséhez.

2. Fogbeültetés

A teljesen fájdalommentes fogbeültetési folyamat során a fogimplantátumot behelyezik az állkapocsba. A szájsebészeti beavatkozás szigorú protokoll alapján történik, majd a páciens a megfelelő tanácsokat és utasításokat betartva kivárja a gyógyulási időszakot (a csontállomány helyreállásához szükséges). Amennyiben nincsen elegendő csontállomány a fogászati implantációhoz, egy speciális szájsebészeti műtét, a csontpótlás szükséges a hiányzó csontszövet pótlására.

3. Gyógyulási idő

A fog implantációt követő 3-6 hónap (gyógyulási időszak) alatt a beültetett implantátum felszínére csontsejtek nőnek, a fogimplantátum összenő az állkapocs csontozatával. Ez idő alatt nagyon fontos a gyógyszeres utógondozás és a tökéletes szájhigiénia az utasítások szerint.

4. Végleges fogsor kialakítása

Miután a gyógyulási időszak letelik, a fogimplantátum(ok)ra felépítésre kerül a végleges fogsor. Számos fajtája van az implantátumokra kerülő fogpótlásoknak, az egyszerű megoldásoktól (különálló korona egy implantátumon vagy híd két fogimplantátumon) a teljes fogsorokig (teljes híd 6-8 implantátumon, All-on-4 rögzített fogsor).

Korona felhelyezése fogimplantátumra egy fogpótlás esetén
Korona felhelyezése fogimplantátumra egy fogpótlás esetén
Híd felhelyezése két implantátumra több hiányzó fog pótlására
Híd felhelyezése két implantátumra több hiányzó fog pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon jelentős mennyiségű fog pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
All-on-4 fogsor behelyezése
All-on-4 fogsor behelyezése

Ha nincs foga az alsó állkapcson és valamiért nincsen lehetőség nagyobb számú fogimplantátum behelyezésére, az alsó fogsor helyére kényelmesen behelyezhető akár egy kivehető fogsor is.

Stéges fogsor 4 implantátumon
Stéges fogsor 4 implantátumon
Gömb retenciós, lokátoros fogsor két implantátumon
Gömb retenciós, lokátoros fogsor két implantátumon
Kivehető fogsor
Kivehető fogsor

5. Kontroll

A fogimplantátum és a ráépített fog hosszútávú sikere nem biztosítható a szájhigiéniai előírások gondos betartása nélkül. A protetikai beavatkozást követően a páciensnek legalább évente meg kell látogatnia fogorvosát a megfelelő szájhigiénia betartása és a fogimplantátum stabilitásának és használhatóságának fenntartása érdekében.

Fogbeültetés – hány kezelés szükséges?

 • Az egyik legfontosabb tényező a fogimplantáció hosszának megállapításához a páciens egészségügyi állapota. A fogimplantátum és a környező íny-, illetve csontszövetek gyógyulását nem érdemes siettetni, mert az a végső eredményre lehet hatással. Esztétikai, beszédtechnikai vagy a rágás szempontjából mind fontos a megfelelő idő kivárása.
 • A fogászati kezelés befejezése néhány hónapig, vagy akár egy évig is eltarthat, ezt türelmesen ki kell várni. Fogorvosaink körültekintően tervezik meg a kezelés folyamatát, hogy az a páciens szempontjából a lehető legjobb legyen.
 • Fogászati klinikánkon általában minden fogbeültetést egy konzultáció előz meg. Leggyakrabban röntgen és CT felvételt is készítünk, majd összeállítjuk a részletes árajánlatot és kezelési tervet. A következő lépes általában a fogimplantátum behelyezése, melyet a gyógyulási periódus követ.
 • 3-6 hónap múlva a szájsebész feltárja az implantátumot, hogy megvizsgálja, a fogászati implantátum mennyire forrott össze az állkapocs csonttal. Amennyiben minden rendben, egy gyógyulási csavar kerül behelyezésre. Két további vizit szükséges a végleges fogpótlás helyének kialakításához, mely lehet korona, híd vagy akár rögzített fogsor is.
 • Ne feledkezzünk meg az éves kontrollokról, melyek ugyanolyan fontosak az implantátum élethosszig tartó megőrzéséhez.

Mi a teendő a fogászati implantátum behelyezése után?

A fogimplantációs szájsebészeti műtét után felléphet erősebb fájdalom, megduzzadhat az állkapocscsont, mely belül érezhető és kívülről is látható.

Ez elég gyakori, mivel az implantációs szájsebészeti műtét komoly beavatkozás a szervezetbe. Fájdalom esetén érdemes fájdalomcsillapítót bevenni (ezeket a Medicover fogászati klinikáján díjmentesen biztosítjuk pácienseinknek). Ezekkel kezelhető az első napok műtéti fájdalma. Ezen felül javasolt jeges borogatást tenni az arc érintett részére (a jégtasakot szintén ingyen biztosítjuk pácienseinknek), ezzel elősegítve a duzzanat mielőbbi lelohadását. Továbbá fogorvosaink antibiotikum szedését is előírják a rendes gyógyulás érdekében (szintén ingyen adjuk a Medicover klinikán).

A varratokat általában 7-10 nappal az implantációs műtét után szedik ki a fogorvosok. Mi, a Medicover fogászaton felszívódó varratokat használunk, ezáltal megkímélve pácienseinket a felesleges utazgatástól.

Gyógyulási idő fogbeültetés után

Minden esetben szükség van némi időre, hogy a fogimplantátum beilleszkedjen a környező szövetekbe (osseointegráció). A gyógyulási periódus hossza attól is függ, hogy pontosan hova lett beültetve a műgyökér. Az alsó állkapocsba ültetett fog általában gyorsabban gyógyul, mint a felső állkapocsban. Ez azt jelenti, hogy az alsó állkapocsba történő fog implantáció során a fogászati kezelés következő lépése akár 2-4 hónapon belül is megvalósulhat.

Míg a szakma szabályai alapján érdemes 3-6 hónapot várni a felső állkapocsba helyezett implantátum gyógyulásáig. Természetesen a páciens egyéni egészségügyi állapota szintén befolyásolja a gyógyulási időszak hosszát.

Mikortól tekinthető teljes értékűnek a fogimplantátum beültetés után?

A fogászati implantátumnak kb. 3-6 hónapra van szüksége a gyógyuláshoz, attól függően, hogy az alsó vagy a felső állkapocsba került. Röviddel a szájsebészeti beavatkozás után egy ideiglenes fogsort kap a páciens, melyet többnyire stabilan be lehet rögzíteni annak ellenére, hogy a fogimplantátum nem integrálódott még teljesen az állkapocscsonttal, azonban ügyelni kell rá, hogy ne érje túl nagy nyomás (kerülni kell többek között az egész alma, a diófélék és a száraz kenyérfélék fogyasztását).

Amikor az implantátum megfelelően rögzül már a csonthoz és a végleges fogpótlás is bekerül a szájba, a fogimplantátum tartós és stabil és ugyanúgy használható, mint a saját fogak.

Miért fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés a fogászati implantátum behelyezése után

Fogbeültetés esetén az éves fogorvosi ellenőrzés még fontosabb, mint más egyéb fogászati kezelésnél. A fogászati implantáció, mint sebészeti kisműtét, fontos beavatkozás a szervezetbe.

Bár tapasztalt fogorvosaink a Medicover fogászati klinikáján a piacon elérhető legjobb minőségű eszközökkel dolgoznak és előzetesen felmérik a páciens egészségi állapotát, néhány probléma mégis felmerülhet. Éppen ezért erősen javasoljuk a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen való részvételt.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés elhanyagolásának következménye:

 • bármilyen íny-, vagy csonthártyafertőzés gyorsabban terjed
 • bármilyen csontveszteség az implantátum körül nem derül ki időben

Mennyibe kerül a fogbeültetés?

A fog implantátum ára főképpen függ az operáció összetettségétől, a felhasznált eszközöktől és a javasolt protetikai munkától. Az esetlegesen felmerülő csontpótlás vagy arcüregemelés is befolyásolhatja a fog implantátum árát. Így az egyes fogászati implantátum kezelések árait nem lehet könnyen összehasonlítani.

Íme két jellemző példa, melyek lefedik egy teljes fogsor árát (fémkerámia korona 3 kerámia hídon, 2 fogimplantátumon és teljes kerámia híd 6 fogimplantátumon). A lenti táblázat a felmerülő szükséges kezeléseket és azok árait mutatja, azonban a csontpótlást és az arcüregemelést nem tartalmazza.

Fogászati kezelés árkalkuláció 3 fémkerámia korona hídra 2 fogimplantátumon

Fogászati kezelés db Ár/db Összesen
Konzultáció 1 10 000 Ft 10 000 Ft
CT felvétel 1 16 000 Ft 16 000 Ft
AlphaBio fogimplantátum 2 105 000 Ft 210 000 Ft
AlphaBio felépítmény 2 49 000 Ft 98 000 Ft
Ideiglenes, 3 részes pótlás 1 59 000 Ft 59 000 Ft
Kerámia korona fogimplantátumon 2 73 000 Ft 146 000 Ft
Kerámia korona 1 65 000 Ft 65 000 Ft
Végösszeg 604 000 Ft
Híd felhelyezése két implantátumra több hiányzó fog pótlására
Híd felhelyezése két implantátumra több hiányzó fog pótlására

Fogászati kezelés árkalkuláció teljes kerámia körhídra 6 fogimplantátumon

Fogászati kezelés db Ár/db Összesen
Konzultáció 1 10 000 Ft 10 000 Ft
CT felvétel 1 16 000 Ft 16 000 Ft
AlphaBio fogimplantátum 6 105 000 Ft 630 000 Ft
AlphaBio felépítmény 6 49 000 Ft 294 000 Ft
Ideiglenes fogsor 1 120 000 Ft 120 000 Ft
Kerámia korona fogimplantátumon 6 73 000 Ft 438 000 Ft
Kerámia korona 6 65 000 Ft 390 000 Ft
Végösszeg 1 898 000 Ft
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon!

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link