Mi az inlay fogbetét?

Az inlay fogbetét gyakorlatilag nem más, mint egy ragasztott fogtömés, szilárd porcelán betét, amit egyénre szabottan, laboratóriumban a fogtechnikusunk készít el lenyomat alapján, majd ezután kerül beragasztásra. Az inlay fogtömés elsősorban őrlőfog felépítésekor alkalmazott technológia, amikor a fog letört, vagy a szuvasodás túlságosan nagymértékű. Abban az esetben, amikor a lyuk olyan nagy kiterjedésű, hogy a rágófelszín mellett már a fogcsücsök is károsodott, a fogorvos onlay tömést alkalmaz.

Az inlay fogbetét abban az esetben alkalmazandó, amikor nem kell a teljes rágófelületet befedni. Ez a betét biztonságosan rögzíthető, segítségével a további szuvasodás esélye – megfelelő szájhigiénia mellett – minimálisra csökkenthető. Megvédi a fogszöveteket a további pusztulástól, esztétikus, és a fog kontúrjai, formája tökéletesen visszaállítható vele.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mikor használnak fogtömés helyett inlay betétet?

Előfordul, hogy a fogban a szuvas területek és gyenge fogrészletek eltávolítása során nagyobb anyaghiány tapasztalható, mint amekkora normál töméssel korrigálható lenne. A fogorvos általi üregalakítást és lenyomatvételt követően elkészült inlay esztétikus megoldás.

A fogtechnikus olyan területeket is meg tud mintázni a gipszmintán, melyeket a fogorvos a szájban nem tud megfelelő precizitással elvégezni. Mivel a lenyomatban az összes fog lenyomata látható, egyszerre több foghoz is lehet betétet készíteni.

Az inlay nagy előnye továbbá, hogy biztonságosan rögzíthető, a megmaradt, ép fogszöveteket kellően védi és segítségével a fog eredeti formája gyönyörűen visszaállítható. Emellett kifejezetten esztétikus megoldás lehet, hiszen kerámia esetében teljes mértékben a saját fog színéhez igazítható.

Az inlay fogbetét anyaga

Az inlay készülhet műanyagból, kerámiából, cirkónium-kerámiából és aranyból.

A műanyag inlay rögzítése speciális ragasztó segítségével történik az üregbe. A tömés záródási vonalánál a ragasztást követően összepolírozásra kerül sor, hogy a betét záródása tökéletes legyen. A műanyag miatt azonban a betét egy idő után elszíneződhet.

Az arany nem színeződik el, könnyen a fogra simítható és hosszú élettartam jellemzi. Igaz, színe teljesen elüt a fogtól és jóval drágább.

A kerámia inlay a legesztétikusabb megolás. Szinte láthatatlan és teljes mértékben a saját fog színéhez tudják igazítani. Rögzítése szintén speciális ragasztóval történik.

Mire kell figyelnem, hogy fogaim épségét az inlay fogtömést követően is megőrizzem?

Az inlay fogtömést követően a páciensnek továbbra is nagy gondot kell fordítania a megfelelő szájhigiéniára. A rendszeres (legalább napi két alkalommal), helyes technikával végzett fogmosás és fogápolás (fogselymezés, szájvíz használata) elengedhetetlen a fogak épségének és egészségének megőrzéséhez.

A fogászati szűrővizsgálaton való részvétel (fél évente ajánlott), szintén létfontosságú a fogazat egészségének fenntartásához.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link