Mi az onlay fogbetét?

Az onlay fogbetét nagyon hasonló az inlay fogbetéthez. A különbség abban rejlik, hogy az onlay betétet nagyobb kiterjedésű lyuk esetében használják, amikor a teljes rágófelületet be kell fedni, és a fog károsodása már túlságosan nagymértékű ahhoz, hogy inlay tömés kerülhessen az adott felületre. Nagy kiterjedésű lyuknál már nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott és ellátást igényel.

Az onlay fogbetét hosszú távon biztosít megfelelő rágóstabilitást a segítségével kipótolt fognak, valamint óvja a fogkoronát a további sérüléstől, romlástól. Az inlay betéthez hasonlóan a lenyomatvételt követően készítik el a fogtechnikai laboratóriumban. Használatával a szomszédos foggal való kontaktpont precízen kialakítható.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mikor használnak fogtömés helyett onlay betétet?

Előfordulhat, hogy a fogban a szuvas területek és gyenge fogrészletek eltávolítása során nagyobb anyaghiány tapasztalható, mint amekkora normál töméssel korrigálható lenne. A fogorvos általi üregalakítást és lenyomatvételt követően elkészült onlay fogbetét esztétikus és tartós megoldás.

Az onlay fogbetét az inlay betétnél jóval nagyobb kiterjedésű, az egész rágófelszínt beborító tömés. Olyan tömésfajta, mely átmenet a korona és az inlay betét között. A koronával ellentétben itt nincs szükség az ép fogállomány eltávolítására az elkészítéséhez.

Az onlay fogbetét precíz illesztést tesz lehetővé az adott felületen, többféle, választható alapanyagból készülhet, valamint kifejezetten tartós és kopásálló. Teljes mértékben a fog saját színéhez igazítható.

Tökéletes megoldás lehet a súlyosan károsodott fogak helyreállítására.

Az onlay fogbetét anyaga

Az onlay fogbetét készülhet műanyagból, kerámiából és aranyból. Míg a műanyag egy idő után elszíneződhet, addig az arany nem színeződik el és könnyen a fogra simítható. Igaz, színében kifejezetten eltér a fogtól és jóval drágább. A kerámia onlay betét a legesztétikusabb megoldás. Szinte láthatatlan és teljes mértékben a saját fog színéhez tudják igazítani.

Mire kell figyelnem, hogy fogaim épségét az onlay fogtömést követően is megőrizzem?

Az onlay fogtömést követően a páciensnek továbbra is nagy gondot kell fordítania a megfelelő szájhigiéniára. A rendszeres (legalább napi két alkalommal), helyes technikával végzett fogmosás és fogápolás (fogselymezés, szájvíz használata) elengedhetetlen a fogak épségének és egészségének megőrzéséhez.

A fogászati szűrővizsgálaton való részvétel (fél évente ajánlott), szintén létfontosságú a fogazat egészségének fenntartásához.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link