Fájdalommentes szájsebészet

Modern szájsebészeti rendelőink és eszközeink révén a Medicover Fogászat szájsebészei és fogorvosai garantálni tudják a teljesen fájdalommentes  és szakszerű beavatkozásokat.

Klinikánkon a szájsebészeti beavatkozások teljes palettáját kínáljuk pácienseinknek, az egyszerű foghúzástól vagy szájsebészeti fogeltávolítástól kezdve a fogbeültetésen keresztül egészen a csontpótlásig és az arcüreg emelésig.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

További cikkek a témában

Foghúzás, fogeltávolítás

A kezeletlen fogszuvasodás és a fogat körülvevő szövetek (fogíny, alveoláris csont, fogcement és gyökérhártya) betegsége gyakran a fog szükségszerű eltávolításához vezet. Miután a fogorvos megbizonyosodott arról, hogy a károsodott fog nem kezelhető koronával, töméssel vagy egyéb konzerváló kezeléssel, illetve gyökérkezeléssel, akkor a fogat ki kell húzni. Íme néhány példa, amikor a fog eltávolítása elkerülhetetlen:

 • mikor a fogszuvasodás túl nagy területet érint, ezáltal a fog nem menthető
 • mikor a fog mozogni kezd a fogszuvasodás következtében
 • mikor a fog egy trauma miatt sérül (pl. baleset következtében)
 • ha a bölcsességfog fájdalmat okoz (vagy impaktált)
 • mikor egy tejfog túl későn esne ki, ezzel késleltetve a maradandó fog kibújását
 • sebészeti kezelés esetén, mikor a foghúzás elkerülhetetlen
 • felesleges fog eltávolítása esetén

Mivel a foghúzás egy viszonylag egyszerű kezelés, helyi érzéstelenítésben végezzük. A beavatkozás során a fogorvos előbb kilazítja a fogat, majd finoman kihúzza.

Szájsebészeti fogeltávolítás

Néhány esetben azonban a fogorvos nem tudja sima húzással eltávolítani a fogat. Például, ha a szuvasodás túl kiterjedt, amikor a fog könnyen eltörhet vagy ha a foggyökér erősen csavarodott, esetleg szétágazó. Előfordulhat az is, hogy a foggyökér beletörik a csontba, vagy a fog egyáltalán nem nőtt ki. Az előbb felsorolt esetekben egy összetettebb beavatkozás, az ún. szájsebészeti fogeltávolítás szükséges. A beavatkozás során a szájsebész apró vágást ejt az ínyen, hogy hozzáférjen a beletört fogrészhez.

A bölcsességfogak esetében előfordulhat, hogy impaktáltak (azaz beékelődtek a szomszédos fogba és így nem tudnak előtörni az fogíny alól). Ezekben az esetekben a szájsebész úgynevezett szájsebészeti feltárás során távolítja el a fogat.

Csontpótlás

Csontpótlásra fogbeültetés (implantáció) előtt lehet szükség akkor, ha az eltávolított fog helyén a csontsűrűség nem megfelelő vagy a csont már annyira felszívódott, hogy nem képes a mesterséges foggyökeret (implantátum) stabilan és tartósan megtartani.

A csontsűrűség és a csontállomány teljes vizsgálata nagyon fontos az implantáció megkezdése előtt.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a páciens állkapcsának csontkínálata nem elegendő a fogimplantátum beültetésére. Ilyen például a krónikus fogínysorvadás, amikor nem csak az ínyszövet, de az állkapocscsont is fertőződhet a meg nem szűnő gyulladástól. Egy másik gyakori ok a csontveszteség, ami akkor alakul ki, mikor a kihullott fogat évekig nem pótoljuk és így a terhelés (rágás) hiányában, a csont a hiányzó fog helyénél fokozatosan felszívódik.

Ezért fontos, hogy a fog eltávolítása után mielőbb (de a gyógyulási időt követően) átessünk a fogbeültetésen. Csontvesztés esetén, csontpótlás vagy a felső állkapocsnál arcüreg emelés és csontpótlás szükséges. A csontpótlás során a szájsebész egy speciális anyaggal kipótolja az állkapocscsontot, majd a 4-6 hónapos gyógyulási időt követően beülteti a fogimplantátumot.

Csontpótló anyagok típusai

A csontpótlás során az alábbi három anyag alkalmazható.

Mesterséges csontpótló anyag

A mesterséges csontpótló szintetikus, ún. alloplast anyagból készül, mely főleg hidroxiapatitot tartalmaz, mely teljesen biokompatibilis, mivel a fogszövet egyik természetes alkotóeleme.

Természetes csontpótló anyag

A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati eredetű csontszövetet tartalmaz. A hozzáadott alkotóelemeknek köszönhetően az anyag illeszkedik a páciens csontszövetéhez és növekedésnek indul a lyukban, míg végül teljesen kitölti.

Csontátültetés

A harmadik féle csontpótlás merőben különbözik az előző kettőtől. Csonttranszplantáció esetén a páciens saját csontjából távolít el a szájsebész egy darabot (leggyakrabban a csípőcsontból) és ezzel pótolja a hiányzó részt csontösszekötő csavarok segítségével.

Fogászati klinikánkon csak a természetes és a mesterséges csontpótló anyaggal végezzük a beavatkozást, csontátültetést nem végzünk.

Majdnem minden esetben felszívódó membránt használunk a csontpótló anyag befedésére azért, hogy a csontpótló anyag ne szívódjon fel, egy helyben maradjon és a lehető leghamarabb beépüljön a páciens állkapocscsontjába.

A csontpótlást követő gyógyulási idő 6-8 hónap, amely alatt a csontpótló anyag beépül a páciens állcsontjába és alkalmassá válik fogimplantátum behelyezésére.

Alkalmas vagyok a csontpótlásra?

Mivel csontpótlás egy sebészeti eljárás, ezért a páciensnek több fontos követelménynek meg kell felelnie a beavatkozás megkezdése előtt.

A csontpótlásra alkalmas páciensnek jó általános szájhigiéniával kell rendelkeznie és megfelelő egészségi állapotban kell lennie a szájsebészeti beavatkozás elvégzéséhez. A kezeletlen cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás vagy súlyos fogágybetegség kizáró ok lehet.

Biztonságos a csontpótláshoz használt anyag?

Fogászati klinikánkon használt prémium minőségű és nemzetközileg elismert csontpótló anyag (Geistlich Bio-Oss®) és membrán (Geistlich Bio-Gide®) nagyon hasonló az emberi csonthoz, ezáltal biztosítva a tökéletes integrációt, csontformálódást és csontmennyiséget. 100%-ban biokompatibilis és nem mérgező, nem okoz kárt a szervezetben és nem okoz semmilyen szöveti reakciót.

Nézze meg videónkat a csontpótlásról:

Provided by Geistlich Biomaterials

Mennyi ideig tart a csontpótló beavatkozás?

A csontpótlás esettől függően lehet akár 30 perces, de akár 3 órán át is eltarthat.  Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, ami a beavatkozást teljesen fájdalommentessé teszi. Egyes esetekben, neurolept anesztézia alatt végezzük a beavatkozást.  A fogbeültetés 6-8 hónappal a csontpótlás után végezhető. Azonban bizonyos esetekben a csontpótlás és a fogimplantáció egyidőben is megtörténhet.

Arcüregemelés / sinus lift

A sinus lift vagy arcüreg emelés a felső állcsonton végzett függőleges irányú csontpótlási beavatkozás. Mivel a felső állcsont esetében a csontszövet eleve vékonyabb mint az alsó állcsontnál, ezért a foghúzást követő csontvesztés miatt a csontpótláshoz az arcüreg megemelése szükséges.

Amikor az implantációhoz szükséges csontállomány a felső állcsontban hiányzik, szájsebészeink a kisőrlők és a nagyőrlők területét töltik fel csontpótló anyaggal, a felső állkapocs és az arcüregek (sinus) közötti részen (az orr két oldalán található üregnél). A felső állkapocsba történő fogbeültetésnél különösen fontos, hogy a csont vastagsága és sűrűsége megfelelő legyen az implantátum behelyezéséhez, hogy a szájsebészeti beavatkozás közben ne nyíljon meg az arcüreg.

Ahhoz, hogy a csontpótló anyag számára helyet teremtsünk, a beavatkozás kezdetekor az arcüreg belsejét bélelő nyálkahártyát meg kell emelni. Ezt a beavatkozást sinus liftnek vagy arcüregemelésnek hívjuk és évek óta végezzük sikeresen ezt a csontfeltöltési módszert.

Tekintse meg videónkat az arcüregemelésről:

Provided by Geistlich Biomaterials

Fogászati implantálás

A fogbeültetés fogászati klinikánkon végzett egyik leggyakoribb beavatkozás. Meggyőződésünk, hogy a fogimplantáció a lehető legtartósabb és legmegbízhatóbb fogpótlási módszer foghiány esetén.

A beavatkozás során a szájsebész egy mű foggyökeret (implantátum) helyez az állkapocsba fúrt lyukba, melyre 4-6 hónapos gyógyulási idő után fogorvosunk rögzíti a koronát, vagy több implantátum esetén a teljes vagy részleges hidat vagy műfogsort. A fogimplantátumok titániumból készülnek, ami a szervezetbe, illetve a csontszövetbe könnyen integrálódó, ún. biokompatibilis anyag.

Amennyiben a fog implantátumról bővebben szeretne olvasni, kérjük kattintson ide.

Teendők szájsebészeti beavatkozás után

A foghúzás, fogimplantáció vagy egyéb szájsebészeti műtét során keletkező sebhelyet megfelelően kell kezelni. A sikeres gyógyulás érdekében, az alábbi utasításokat javasoljuk betartani a beavatkozások után:

 • ne étkezzen és ne öblögesse az érintett területet a szájsebész által megszabott időpontig
 • a szájsebészeti beavatkozást követő héten érzékeny lehet az érintett terület, ezért tanácsos a másik oldalon rágni, ezzel is vigyázva a sebhelyre
 • ne távolítsa el a sebfelszínen keletkező vérömlenyt, mert ezzel késlelteti a gyógyulási folyamatot
 • ne étkezzen, amíg a helyi érzéstelenítés hatása teljesen el nem múlik (2-5 órával a kezelés után), nehogy megharapja a száját; az ivás megengedett
 • ne igyon alkoholt vagy kávét, tejterméket vagy tojást
 • kerülje a szélsőséges körülményeket, megerőltetést, mint például sportolást, szaunázást, termálfürdőzést
 • óvatosan tisztogassa az érintett területet, használjon puha sörtéjű fogkefét, a többi fogat tisztítsa a szokásos módon
 • ne használjon szájvizet a teljes felépülésig
 • ne fújja túl erősen az orrát és kímélje a fizikai behatásoktól a területet (használjon orrsprayt, ha meg van fázva vagy keresse fel orvosát, gyógyszerészét további tanácsért)
 • aludjon a másik oldalán vagy a hátán, ha lehetséges
 • tegyen jégakkut az arcára, használja a klinikán kapott tasakot és tegye hűtőbe, mielőtt újra használná
 • amennyiben a szájsebész antibiotikumot ír fel, azt az előírás szerint szükséges beszedni
 • értesítse fogorvosát vagy szájsebészét a szélsőséges vérzésről, túlzott fájdalomról, lázról vagy egyéb szokatlan tünetről, ami a szájsebészeti beavatkozás után jelentkezik és általános egészségügyi állapotára is befolyással van
 • az itt felsoroltakon kívül szükséges betartani a szájsebész egyéb utasításait
 • Nem javasoljuk a gépjárművezetést közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás után.
 • Kerülje az intenzívebb fizikai igénybevételt, mint például a sportot vagy a szaunázást (növelik a vérzés kockázatát).
 • Tartsa be a szájhigiéniára vonatkozó utasításokat, ezáltal elősegítve a fogimplantátum sikeres beilleszkedését a környező szövetekbe. Az operált területet puha fogkefével kell tisztítani, míg a többi fogat a szokásos módon. Az első napokban erősen ellenjavallt a szájvíz használata.

Szájsebészeti beavatkozások lehetséges komplikációi

Minden orvosi beavatkozás egészségügyi kockázatokkal jár. Magasan képzett és tapasztalt szájsebészeink minden esetben ügyelnek arra, hogy  a beavatkozás fájdalommentes legyen és minimalizálják a lehetséges komplikációk esélyét. Fogászati klinikánkon többek között szigorú sterilizációs és higiéniás szabályok vannak érvényben. Ennek ellenére nem minden kockázatot lehet kizárni.

Amennyiben fájdalma nem múlik el (fájdalomcsillapítók hatására sem), ha az arca túlságosan feldagad vagy a tünetek nem múlnak el 5-7 nap elteltével, az súlyosabb komplikációk jele lehet.

Komplikációk, szövődmények az arcüregben (sinus)

Ritkán előfordulhat, hogy a sinus (az orr két oldalán, a felső állkapocs felett elhelyezkedő két részből álló arcüreg) megnyílik foghúzást követően. Ez a komplikáció azonnali sebészeti beavatkozást igényel (szerencsére a mai modern technológiáknak köszönhetően már nem annyira veszélyes és könnyen kezelhető).

Ezt a problémát néhány öltéssel orvosolni lehet. Amennyiben orrfújáskor sípoló hangot hallunk vagy buborékok jelennek meg a seb közvetlen környékén érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha bármi egyéb gyanús vagy kellemetlen tünet jelenne meg.

Az arcüreg részei

A helyi érzéstelenítés (lokális anesztézia) kockázatai

 • Allergiás reakciók: nagyon ritkák
 • Helyi bevérzés: 1-2 héttel később eltűnik
 • Idegkárosodás: ritka, de előfordulhat szájzár, ez az állkapocsizület érzékenységével járhat néhány hónapig. Az ideg képes magától regenerálódni ezen időszak alatt.
 • korlátozott szájnyitási képesség 1-2 napig
 • ideiglenes arcbénulás (a mimikai izmokra van kihatással), mely 2-3 órán belül elmúlik
 • átmeneti tompaság, gyengeségérzet

Bízunk benne, hogy minden fontos információt leírtunk. Amennyiben további kérdése merülne fel, kérjük keressen fel bennünket, a Medicover Fogászat munkatársai készséggel állnak rendelkezésére!

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button