Fogászati szótár – Tudjon meg többet a fogakról

Fogászati szótár - Tudjon meg többet a fogakról
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
T
V
Z

A

Az Alpha Bio fog implantátumok magas minőségű anyagokból készülnek, teherbíróak és tartósak. Egy életre szóló megoldást jelentenek átmeneti vagy végleges protézisek rögzítésére. Ezeket az implantátumokat nagyon komplex eljárással készítik, ami által képessé válnak arra, hogy megfelelően integrálódjanak be az állkapocs csontba. Ezt a csontosodást szokás osszeintegrációnak nevezni. Orvosaink Alpha Bio és Nobel Biocare implantátumokat egyaránt használnak attól függően, mire vans szükség a kezelés során.

Ez a fogszabályozó eszköz átlátszó sínekből áll, amelyek teljesen befedik a fogakat. Mivel ez az eszköz kivehető, ezért a kívánt siker érdekében elsősorban lelkiismeretes pácienseknek ajánljuk, akik annyit hordják, amennyit lehetséges. Az a módszer 90%-os hatékonysággal működik, amennyiben a páciens sűrűn hordja, azonban nem minden esetben használható. Kérjük, hogy konzultáljon fogszabályozó szakorvosával.

A maxilláris (felső) csont és a mandibuláris (alsó) állcsont összekapcsolódása.

Az arcüregemelés csontpótlással arra szolgál, hogy megemeljük az arcüreget és elérjük a kívánt csontmagasságot a fogimplantátum beültetéséhez. Optimális esetben erre 2 hónappal a foghúzás után kerülhet sor.

A felső metszőfogak ideális esetben 1-2 mm-re vízszintesen fedik az alsókat.

B

A bölcsesség fog a harmadik végleges nagyőrlő, ami először 16 és 21 éves kor között nő ki. Azért illetik a bölcsesség jelzővel, mert a felnőttkorba való lépést jelképezi.

Szövetminta vétel élő személytől, orvosi vizsgálat céljából.

A bruxizmus egy önkéntelen állkapocs mozgás, amely a fogak csikorgatását vagy összeszorítását takarja. Általában alvás közben fordul elő, de ébren is sokan csikorgathatják a fogukat. Kialakulásának okaként gyakran a szorongást, a stresszt jelölik meg, viszont ha a páciensnek van valamilyen okklúziós rendellenessége, az is kiválthatja. A fogak összeszorítása általában egy halk jelenség, míg a fogcsikorgatás komoly hanghatással is járhat.

A bruxizmusnak azonban nemcsak az a hátránya, hogy hangos lehet. A csikorgatás következtében idővel megkopik a fogzománc, ami miatt a fog sérülékenyebbé válik, könnyebben törhet. Emellett különböző fogágy, idegi és állkapocs ízületi megbetegedésekhez is vezethet. Harapásemelő használatával ezen a betegségen könnyen lehet segíteni, azonban a megfelelő kezelés érdekében mindenképpen ajánlott egy hozzáértő fogorvossal konzultálni.

C

Olyan fogászati beavatkozás, amely során a fogbeültetési területen javítják fel a csontállományt, amennyiben az nem megfelelő ahhoz, hogy belefúrják a fog implantátumot.

Ez egy számítógépes vezérlésű képalkotó módszer, amelyet a precíz tervek és modellek elkészítése során szoktak alkalmazni. Az eljárás során a rendszer digitalizálja a mintát és az alapján automatikusan elkészíti a fogpótlást. Mivel a folyamat teljesen automatizált, az emberi hibázási lehetőség minimális, így biztosítva a maximális precizitást, gyorsaságot és megbízhatóságot.

D

A dentális okklúzió azt mutatja, hogy a felső fogak (maxilláris fogak) hogyan érintkeznek az alsó fogakkal (mandibuláris fogak). Statikus okklúzió keretében a fogak helyzetét úgy vizsgálják, hogy az alsó állkapocs nem mozog. Ilyenkor a fogak egy pontban érnek össze. A dinamikus okklúziós során azt vizsgálják meg, hogyan érnek össze a fogak az alsó állkapocs mozgása közben. Ez esetben a fogak érintkezése egy vonallal írható le.

E

4 metszőfog és 2 szemfog, ezek láthatóak beszéd közben. Ezeket a fogakat tépésre és szaggatásra használjuk.

A fogak akkor fedik részlegesen egymást, ha nincs elég hely számukra. Ez a mai fogképződési folyamat egyik kulcs problémaköre. Ez a fajta helyhiány miatti torlódás gyakorlatilag szinte mindenkinél előfordul, más-más szinten. Népszerű kifejezés erre, hogy az embernek „görbék a fogai”, de gyakran többről van szó annál, hogy a fogak nem egy vonalban helyezkednek el.

F

A felépítmény (implantátum fej) egy összekötő elem a fog implantátum és a fog protézis között. A fogpótlás felső, látható részét ragasztással vagy csavarozással rögzítik a felépítményre.

Felső harapás során a felső metszőfogak rálógnak az alsókra. Ezt a harapási hibát korrigálni leget például fogszabályzással.

A fémkerámia korona fém héjból készült fogpótlás, amelyet a páciens saját fogához igazított színű kerámiaréteggel vonnak be. Ezáltal a fogpótlás esztétikussá és tartóssá válik a fém váz miatt, emellett természetes hatást is kölcsönöz.

A fog implantátum egy mesterséges foggyökér, amit közvetlenül az állkapocs csontba fúrnak, és a célja, hogy egy fogpótlást tartson (fogkorona, foghíd, stb.). A fogbeültetés van egy szájsebészeti része (amikor bekerül a csontba az implantátum) és van egy protetikai része (a korona felhelyezése). Az implantátum tökéletesen beágyazódik a csontba, ezt „osszeointegrációnak” hívják.

A fogászati laboratóriumban speciálisan képzett fogászati technikusok dolgoznak azon, hogy protetikai eszközöket hozzanak létre.

A fogágy szövetek összessége, amely körülveszi és támasztja a fogat. A következő részekből áll:

 • az alsó (mandibuláris) vagy felső (maxilláris) állkapocs fogmeder csontja
 • szalag
 • fogíny
 • a foggyökér cementje, valamint idegek és vérerek.

A foglenyomatból állítják elő az öntőformát.

Az a patológiás eset, amikor egy vagy több fog hiányzik egy felnőtt ember szájából. Már egy fog elvesztése is foghiányt jelent.

A foggyökér a fog része, a fogmederbe van ágyazódva, az alsó vagy a felső állkapocs csontba kapcsolódik. A fog koronáját tartja, egy csúcsban végződik.

Egy fognak egy vagy több gyökere lehet. A fogaknak általában annyi gyökere van, amennyi az adott típusnál a legtöbbször előfordul, de lehet több is adott esetben.

 • Egygyökerű fogak: metszőfogak, szemfogak
 • Kétgyökerű fogak: kisőrlők
 • Háromgyökerűek: nagyőrlők

Azt a pontot, ahol a gyökerek szétválnak, szétágazásnak hívjuk.

A koronával ellentétben a gyökeret nem fogzománc, hanem a sokkal finomabb cement védi. A fogérzékenység emiatt igen gyakori jelenség abban az esetben, ha a foggyökér fedetlenné válik. Ez bekövetkezhet fogíny betegség vagy fogíny sorvadás következtében, amit például túl erős fogmosás vagy fogcsikorgatás okozhat.

A foggyökerek száma többek között a foghúzási módszert is meghatározza.

Általánosságban véve elmondható, hogy a fogak kávé, tea, kóla vagy dohány fogyasztástól színeződhetnek el. Egyes antibiotikumok a gyermekek növő fogait feketére tudják színezni. Az idősödés következtében a fogzománc alatt található dentin lassan elszíneződhet. Amennyiben baleset következtében a fog sérülést szenvedett el, előfordulhat, hogy az ideg elhal lassan és a fog megfeketedik. Általánosságban érvényes az is, hogy a fog elszíneződik idővel egy gyökérkezelést követően.

A foghíd segítségével egy vagy pár hiányzó fogat lehet pótolni abban az esetben, ha a hiány mindkét oldalán találhatóak olyan ép fogak, amelyeket pillérekként lehet használni. A híd összeforrasztott koronákból áll. Ez egy végleges pótlási eljárás, ha egyszer rögzítésre került, már nem lehet eltávolítani. A híd fixálása során a pillérfogakat is koronákkal látják el. Éppen ezért a koronát csak abban az esetben ajánlják, ha a tartófogak épek vagy jelentős helyreállítást, illetve gyökérkezelést hajtottak végre rajtuk.

Miért érdemes egy kiesett fogat pótolni?

 • Hogy elfedjen egy nem esztétikus hézagot.
 • Hogy javuljanak a páciens rágási és beszéd készségei.
 • Hogy a hiány miatt a többi fogon keletkezett extra rágási teher lekerüljön róluk és így megelőzzük a későbbi gyengülésüket.
 • Hogy a többi fogat megvédjük a kilazulástól vagy elmozdulástól, amivel a fogíny problémákat lehet megelőzni.
 • Hogy megelőzzük a kiegyensúlyozatlan rágás okozta komoly problémákat, ami legrosszabb esetben TMD-hez vagyis rágóízületi diszfunkciós megbetegedéshez is vezethet.

Foghíd típusok

 • A klasszikus híd esetében egy-egy korona kerül a hézag két oldalán található két fogra. Annak a résznek pedig, ami ezt a kettőt összeköti, és elfedi a hiányt, pontic a neve.
 • A pillangó híd szerkezete annyiban tér el a hagyományos hídtól, hogy a pontic aileronok segítségével támaszkodik a tartófogakon. Ez a klasszikus hídhoz képest egy kevésbé tartós megoldás.

A foghíd egy vagy több hiányzó fogat képes pótolni. Pillér elemekből és egy köztes elemből áll. Véglegesen van a tartófogakhoz rögzítve és olyanra készítik el formájában, méretében és színárnyalatában, mintha a páciens saját foga lenne.

Példa foghíd alkalmazására egy fog hiánya esetében: a foghíd 3 elemből fog állni. Két pillér elemből a hézag két oldalán és egy köztes elemből, ami a foghiányt fedi el.

Egy vagy több fog eltávolítása, amelyet a fogak torlódásának vagy az alsó és felső fogak összeütközésének megszüntetése céljából alkalmaznak.

A fogíny a szájüregi nyálkahártya része, ami egy vízzáró réteget képez a fog körül, valamint ez takarja a fogmeder csontot is. A fogágy látható része.

A fogkorona egy olyan fog protetikai eszköz, amit arra használnak, hogy helyreállítsanak egy sérült fogat. Olyan, mint egy kalap, ami elfedi és így védi a fogat.

 • Fémkerámia korona: az alapja fémmel van megerősítve, amit egy esztétikus kerámia réteggel vonnak be.
 • Kerámia korona: nem tartalmaz fémet. Magas tűrőképességű anyagokból alkotják, mint a cirkónium vagy alumínium. Páratlan esztétikai értékkel bír.

A fogközi terület a fogak közötti, ínnyel fedett részt jelenti. Ezen területek állapota nagyban befolyásolja a szájüregi biofilm (bakteriális foglerakódás) megjelenését és terjedését, mivel ezeket a kis hézagokat nehéz elérni még akkor is, ha a fogak egymáshoz képest normálisan helyezkednek el.

Foglenyomatra abban az esetben van szükség, ha fogprotézist vagy valamilyen fogszabályozási szeretnének készíteni a páciens számára.

A fogsín egy fogászati eszköz, amely idomul a fogak alakjához. Foglenyomat alapján készítik és hasonlóan néz ki, mint egy fogvédő. Többféle sínt különböztetünk meg: az okklúziós sín az állkapocs és rágóízületi rendellenességeket (TMJ), valamint az akaratlan állkapocs izom feszülést javítja. Használnak fogcsikorgatás elleni sínt is. Alkalmaznak fogsínt fogszabályozási célból, ez egy enyhébb megoldás, a fogakat finomabb mozgásra, helyzetváltásra készteti. Ennek a fajta sínnek az az előnye a hagyományos fogszabályzókhoz képest, hogy kevésbé látható és könnyebb tisztítani, karbantartani.

A teljes, kivehető protézist, ami egy fogpótlási eszköz, egyszerűbben csak fogsornak szokták hívni. Azért teljes, mert az összes fogat helyettesíti, az alsó vagy a felső fogak pótlására egyaránt szolgálhat. Azért kivehető, mert a napi karbantartáshoz, tisztításhoz vagy egyszerűen éjszakára eltávolítható.

A fogtömés az a módszer, amellyel helyre lehet állítani egy szuvas fogat funkcionalitásában és külalakjában egyaránt. A tömés előtt a fogorvos eltávolítja a fogkorona szuvas részét, kitakarítja az így keletkezett lyukat, majd betömi azt tömő anyaggal.

A fogzománc a fogkorona legkülsőbb része. A dentint fedi be, a zománc az emberi test legkeményebb és a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó része. A fogzománc, a dentin, a cement és a fogbél együtt minden fog négy alapvető szövete.

G

A gyökérkezelés egy konzervatív fogászati beavatkozás, amely során a cél a nagymértékben roncsolódott vagy elfertőződött fog megmentése annak kihúzása helyett.

H

Hiperémiáról vagy vérbőségről beszélünk akkor, amikor a kis vérerek kitágulnak és fokozottan telítődnek vérrel. Ez például hőmérséklet emelkedés, valamilyen fizikai behatás vagy egy kémiai anyag, például hisztamin alkalmazása során következhet be.

Kitöltetlen hely két fog között foghúzást követően.

A fogászati kezelés során a fájdalom megszüntetése céljából a fogakat és fogínyt helyileg érzéstelenítik.

I

Az ideiglenes fogpótlás egy olyan protézis, amit a fogra vagy fog implantátumra rögzítenek addig, amíg a végleges fogpótlás el nem készül. Ezek az átmeneti megoldások legalább annyira tartósak, mint egy végleges fogpótlás.

J

Jégzselé, amelyhez pácienseink ingyen juthatnak hozzá klinikánkon, fájdalom csillapítás és a duzzadtság csökkentése céljából.

K

A foghéj vagy más néven veneer jó pár esetben alkalmazható, mint például:

 • a fogfehérítéssel nem kezelhető elszíneződések
 • a fogzománc töredezettsége
 • közepes mértékű méret és pozíció hibák.

A héj kb. 0,5 mm vékony és az előkészített fogzománcra kerül felragasztásra. A kezelés esztétikai eredménye kiváló.

Egy gyógyászati beavatkozás során vagy azt követően jelentkezhetnek bizonyos tünetek, ezeket kísérő tüneteknek hívjuk (például fogászati kezelést követően bedagadhat az arc vagy vérezhet a fogíny).

A fogakat egy nemzetközi rendszer szerint számozzák, ezért fordulhat elő Önnel is, hogy egy fogászati ajánlaton számok alapján tudj tájékozni a fogait illetően. A fogíveket négy kvadránsra osztják, állkapcsonként kettőre. mindegyik kvadránsban 1-től 8-ig számozzák a fogakat, a középtől indulva a széléig. A számozást két számjegyből alakítják ki: az első számjegy a kvadráns, a második a fogat magát jelöli.

Az inlay-onlay egy, a fogtechnikus által megalkotott fogpótlás, amelyet kerámiából és egyéb kompozit anyagokból állítanak elő. Abban az esetben használják, amikor a lyuk a fogkoronában nem túl nagy. Az inlay-onlay elkészítéséhez előzetes lenyomat készítés szükséges. Ez a fajta fog helyreállítás nagyon természetes hatású és kiválóan lehet vele rágni.

L

Az a jelenség, amikor bizonyos anyagok (például fogak) más színűek mesterséges és természetes megvilágításban.

A lenyomatételi paszta („gitt”) segítségével készül egy negatív lenyomat a fogakról. Egy, az állkapocs ívét követő tárolóba helyezik, amelyre a páciens erőteljesen ráharap. A gitt pár perc alatt megszilárdul a szájban.

M

A maxilla (felső maxilla) egy egyenes, szimmetrikus csont, ami az arc mindkét oldalán megtalálható, az arc középvonala mentén.

A membránt a csont védelmében helyezik fel egy sérülés vagy beavatkozás területén. Ez gátolja meg a különböző anyagok, pl. fibroblasztok bejutását és időt biztosít a csontszövet regenerálódásához. Irányított szövet regeneráció (GTR) vagy irányított csont-regeneráció (GBR) esetén szokták használni.

A membrán biztosítja a csontosodás számára szükséges magasságot, fenntartja a szükséges teret, növeli az egészségügyi biztonságot. Elősegíti a szövet integrálódást, sejtszinten vízzáró réteget képez, biokompatibilis az emberi szervezettel, optimalizálja a csont regenerálódást, ami által biztosítani lehet a csontpótlás esztétikumát és a funkcionalitását.

A mosoly vonal a felsőajak íve mentén húzódik mosoly közben. Az alábbi variációk léteznek:

 • Alacsony mosoly vonal (a népesség kb. 20%-ánál fordul elő) – Amikor az elülső fogakból kevesebb, mint 70% látszik és a fogíny nem látható.
 • Átlagos mosoly vonal (a népesség kb. 70%-ánál fordul elő) – Amikor az elülső fogak 75-100%-a, valamint a fogközi íny is látszik.
 • Magas vagy fogínyes mosoly vonal (a népesség kb. 10%-ánál fordul elő) – Amikor a teljes  hossz látszik a maxilláris elülső fogaknál és az íny is.

N

Az alsó és felső első fogak nem érintkeznek, amikor csukva van a száj.

A Nobel Biocare termékeit és kezelési metódusait úgy fejlesztette ki, hogy a páciensek számára teljesen funkcionális és természetes hatású fogpótlással tudjanak szolgálni, amelyek egy életen át tartanak. Ezek a termékek az Alpha Bio fog implantátumokkal együtt, amelyeket orvosaink szintén használnak a fogászati klinikánkon, csúcsminőségűek és megfelelnek a nemzetközi sztenderdeknek. Klinikánkon élethosszig tartó garanciát vállalunk implantátumainkra.

O

 A harapás változása során a távolság az alsó és felső állkapocs között csökken a rágási felület lepusztulása vagy a fogak elvesztése következtében. Ez tulajdonképpen a vertikális távolság csökkenését jelenti.

Ö

Ezek a legszilárdabb fogak a száj hátsó részében. Általában 3 gyökerük van. Számuk állkapcsonként 8 és 12 között változik (attól függően, hogy kijött-e a bölcsesség fog). Az őrlő fogak funkciója az étel péppé aprítása rágás közben.

P

Amikor az arcideget valamilyen negatív hatás éri, az arc egy része elveszítheti mozgékonyságát, aminek következtében részlegesen vagy teljesen lebénulhat. Az arcbénulás mögött több ok is állhat, a kezelése az esettől függ.

A periodontitisz a fogíny fogkörnyéki gyulladásos betegsége. A megbetegedés következtében az íny visszahúzódhat és a fogak kilazulhatnak.  A felnőtt lakosság jelentős része küzd valamilyen ínybetegséggel, ezért érdemes félévente részt venni egy fogászati szűrésen, hogy idejében fel lehessen fedezni a tüneteket és hogy minél előbb el lehessen kezdeni a kezelését.

Súlyos periodontitisz esetében a csontszövetek is elfertőződhetnek a fogíny alatt, amely következtében a csont elhalhat, ami akár a fog elvesztésével is járat. A periodontitisz kialakulását elősegítő baktériumok a fogon és az ínyen megtapadó, áttetsző lepedékben szaporodnak. Ez a lepedék napi rendszerességű fogmosással és fogselymezéssel könnyen eltávolítható. A megfelelő szájhigiénia segítségével megelőzhető a betegség kialakulása, amellyel rengeteg idő, pénz és energia spórolható meg, amit a fogászati kezelésünkre áldoznánk.

A fogpótlásként használt foghidat vagy fog protézist ún. pillérfogakra rögzítik, így fedik el a foghiányt.

A fog központi része, amelyet idegek és vérerek hálóznak be.

R

Az a felület, amelyen a két szemközti állkapcson levő, egymásnak megfelelő fog alkot harapás vagy rágás közben.

Részleges fogprotézissel, a fogsorral ellentétben, egy vagy több fogat pótolnak a beszéd, rágás és esztétikum javítása érdekében.

A részleges korona csak a fog egy részét pótolja. Méretüktől függően hívhatjuk őket háromnegyed koronának is. Készülhet fémből, porcelánból vagy szintetikus műanyagból. Nagyon minimális a különbség az inlay-onlay (indirekt helyreállítás) és a részleges korona között.

S

A fogszuvasodás vagy foglyukadás során a fog kemény szövetét mutáns streptococcus baktériumok bontják le. A jelenség során a szövet elveszíti ásványi anyag tartalmát, ami a kemény fogszövet puhulásához és leépüléséhez vezet. Ennek következtében begyulladhat a fogbél, a fogíny, de akár a fogmeder is. Amennyiben nem kezelik, a fog ketté is törhet.

Fogak, amelyek egymás mellett vannak egy állkapcson.

A szájsebészet egy olyan fogászati szakág, amelynek keretén belül a teljes szájüreg (fogak, íny, fogmeder, állkapocs csontok, stb.) betegségeivel foglalkoznak. A szájsebész speciális orvosi végzettséggel rendelkezik, feladata a szájüreg veleszületett, szerzett vagy akut megbetegedéseinek megelőzése, diagnosztizálása és kezelése.

T

Amennyiben egy fog mellett egy vagy több hiányzik, úgy a megmaradt fog veszi át a rágási terhet a hiányzók helyett is. Így a túlterhelt fog érzékennyé vagy fájdalmassá válhat vagy ki is mozdulhat idővel a helyéről.

A lenyomat vételi tálca a lenyomat elkészítésére szolgál. A két fogív lenyomata szükséges akár egyetlen fog helyreállításához is. Először is, a tálcát hozzáigazítják a páciens állkapcsához, majd feltöltik a lenyomat vételi anyaggal (szilikon, alginát, stb.). Amikor a tálca behelyezésre kerül a szájba, a páciensnek jó erősen rá kell harapni. A paszta pár perc alatt megszilárdul. Amennyiben a lenyomat megfelelő minőségű, úgy a fogorvos elküldi azt a fogtechnikára. A fogorvos ezt követően egy átmeneti protézissel látja el a pácienst a végleges pótlás rögzítéséig.

V

Amikor az adott anyag képes visszarendeződni eredeti formájához egy deformitást követően.

Z

Ez a kifejezés akkor használjuk, amikor az állkapcsok zárva vannak és a felső fogsor takarja az alsót.

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link