Porcelán vagy cirkon korona? – Segítünk választani!

Mit is javasolt enni fogfehérítés után?
2018-03-01
Fogászati szűrővizsgálat
Miért fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat?
2018-04-17
Vissza a Blogra

Porcelán vagy cirkon korona? – Segítünk választani!

A fogkorona igen közkedvelt megoldás azok számára, akiknek foga túlzottan sérült, károsodott, esetleg fogsora annyira egyenletlen, hogy már csak ezzel lehet a rendezetlen fogsort helyrehozni.

Koronát tehetünk saját, előkészített fogra vagy implantátumra is.

Mikor helyezzük saját fogra a fogkoronát?

Ha a fogorvos tömés, inlay vagy onlay helyett a korona mellett dönt, annak több oka is lehet.

  • elképzelhető, hogy a fogat gyökérkezelni kellett, ám a gyökér még alkalmas arra, hogy koronát építsenek rá
  • a fog íny feletti részén nagy mértékben károsodott, ám a gyökeret még gyökérkezelés után meg lehet tartani a fogkorona alapjának
  • a fog vagy fogak elhelyezkedése annyira rendezetlen, ami fogszabályozó kezeléssel nem korrigálható, pl. krónikus fogágybetegség miatt, hogy egyetlen megoldás a mosoly teljes “újraformálása” fogkoronák felhelyezésével

A saját fog előkészítése fogkorona felhelyezése előtt

  • a fog gyökérkezelése
  • a károsodott, romlott fog lecsiszolása, lekerekítése
  • lenyomatvétel és ideiglenes korona felhelyezése
  • a fogászati kezelés lezárásaként felkerül a végleges fogkorona

Hogyan kerül implantátumra a fogkorona?

  • a fogbeültetést követő gyógyulási idő leteltével a páciens műfog gyökerének környékéről, állcsontjairól lenyomat készül
  • a lenyomat segítségével CAD/CAM technológiával elkészül az új fog/fogazat, mely lehet akár egy fog vagy híd is
  • az elkészült fogakat az implantátum felépítményére helyezi a protetikus fogszakorvos, aki addig alakít a fogak elhelyezkedésén, amíg a páciens számára a legkényelmesebb fogsort és a legszebb mosolyt nem tudja létrehozni

Fogászati klinikánkon CAD/CAM technológiát használunk a fogpótlások elkészítésére. Ez a modern módszer lehetővé teszi a lehető legpontosabb fogpótlások elkészítését, színének meghatározását a páciens igényei szerint, legyen szó akár egy fogról, akár egy teljes fogsorról.

Porcelán vagy cirkon korona?

Pácienseink körében a két legkedveltebb fogkorona típus a porcelán, illetve a cirkónium korona. Mindkettő tartós megoldást biztosít, ám pácienseinknek mérlegelniük kell, mielőtt választanának.

Esztétika

Megfelelő esztétikai élményt nyújt mind a megfelelően felhelyezett cirkónium, mind a porcelán korona, azonban a cirkónia megjelenése sokkal élethűbb és színtartóssága is erősebb.

Ár

A porcelán korona ára sokkal kedvezőbb, mint a cirkónium koronáé, azonban itt is fontos szempont lehet például, hogy a fémker korona, mely ugyan a legolcsóbb tartós megoldás, sokszor gondot okoz fémallergiában szenvedő pácienseknél, míg a teljes kerámia vagy cirkon koronáknál ez a probléma nem áll fenn.

Tartósság

Bár valóban mindkettő fogkorona típus tartós fogpótlást jelent, a cirkónium mégis bizonyítottan erősebb és többet kibír, mint a porcelán koronák.

Os comentários estão encerrados.

Call Now Button
hu_HUHungarian
hu_HUHungarian