Skip to content Skip to footer
Gyökérkezelés

Kezelések és tartalom

Fájdalommentes hagyományos és lézeres gyökérkezelés

Erősen károsodott fog és gyakori fogfájás esetében megoldást jelenthet a gyökérkezelés, illetve a lézeres gyökérkezelés. Ez a fogászati beavatkozás főként a gyulladt vagy elhalt fogbelű fogak megmentésére irányul, ezért is használjuk a mikroszkópot a fogak állapotának jobb láthatóságához és az egyértelmű diagnózishoz.

Fogászati klinikánkon minden esetben törekszünk rá, hogy pácienseink minél tovább használhassák saját fogaikat, ezért amikor csak lehet, inkább gyökérkezelést javaslunk foghúzás helyett.

Gyökérkezeléskor a gyökérben helyet foglaló erek és idegek, vagyis a pulpa eltávolítását értjük. Majd a kezelést gyökértöméssel zárják fogorvosaink.

blank
Gyökérkezelendő fog

Milyen problémákat lehet orvosolni gyökérkezeléssel?

 • olyan fogbélgyulladást, mely időben nem kezelt fogszuvasodás miatt alakult ki
 • olyan fogbélgyulladást, mely sérülés miatt keletkezett
 • olyan fogbélelhalást, mely korábbi tömés nyomán alakult ki
 • egészséges fog gyulladását, mely az ellenkező oldali foghiány miatt túlterhelődött

Mindezek következménye lehet az eleinte ritka, majd gyakorivá, intenzívvé váló fogfájás, illetve ínyfájdalom, mely azonnali beavatkozást igényel. A Medicover Fogászat több nyelven beszélő (angol, német, román, török, héber, perzsa), tapasztalt szakemberei a legújabb technológiák felhasználásával látnak hozzá a probléma megoldásához. A gyökérkezelés után ismételten készül egy röntgenfelvétel kontroll keretében.

A gyökérkezelés lépései

A fogak gyökérkezelése egy olyan fogászati eljárás, mely során a sérült vagy fertőzött fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük helyi érzéstelenítésben. Ennek menete a következő:

 1. A gyökérkezelés megkezdése előtt panoráma röntgen vagy intraorális röntgen készül.
 2. A felvételek alapján megkezdődik a fogbélüreg tartalmának eltávolítása egy apró nyíláson keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes fogászati beavatkozás!
 3. A fertőzött kamrafalat (a fogbélüreg belső fala) eltávolítjuk és a nyílást kifertőtlenítjük baktériumölő lézerrel.
 4. A fogfájást okozó gyulladás megszüntetésére gyógyszeres tömés kerül az üregbe pár napra.
 5. A következő fogorvosi látogatás alkalmával bekerül egy gumiszerű tömés (gutta-percha) a gyökércsatornába, mely hermetikusan lezárja a fog belsejét, meggátolva ezzel további baktériumok bejutását.
 6. Végül, a fogorvos a lyuk mérete alapján külső tömést vagy koronát helyez a fogra.
blank

Tévhitek

Gyökérkezelés lehetőséget ad a saját fog megtartására, megmentésére is! Sokaknak azonban a szó hallatán egyből tévesen egy fájdalmas embert próbáló kezelésre gondolnak. Pedig erről szó sincs! Sajnos azonban a tévhitek városi legendákként keringenek. Mik ezek a tévhitek?

1. Fájdalmas

A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes a kezelés, viszont utána sem kell aggódni, a fogorvos utasításainak megfelelően javasolt a fájdalomcsillapító szedése a kezelés után. Akkor beszélhetünk fájdalomról, intenzív fogfájásról, ha nincs kezelve a szóban forgó fog gyökere, ami folyamatos gyulladásban marad.

2. Felesleges

Mert utána ki kell majd úgyis húzni azt a fogat. Azonban ez is téves, hiszen pont az a lényege a gyökérkezelésnek, hogy megmenti a gyulladt fogat.

3. Elhal

A gyökérkezelt fog már nem él, emiatt könnyen sérül, törékeny lesz. A foggyökér a fog belső szerkezete, azonban a fog szerkezetét általában nem befolyásolja. Ha jelentős méretű szuvasodás okolható a kialakulásáért, akkor előfordulhat, hogy a szerkezetet meggyengíti. Ebben az esetben fogorvosaink koronát helyeznek a sérült fogra, mely megegyező külsőre a saját foggal.

4. Csak ha fáj a fog

Előfordul, hogy páciensünk azt gondolja, hogy addig biztosan nem kell elmenni fogorvoshoz, amíg nem fáj a foga. Hiszen addig probléma sincs. A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat fontossága itt is kiemelten fontos. Előfordulhat, hogy a gyökér szuvasodás, vagy egyéb okok miatt észrevétlenül elhal. Ez heves gyulladást okoz később, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Előfordulhat, hogy fogfájás nem jelentkezik, azonban a környékén az ínyen kiütések jelennek meg (sipoly), ami a gyulladás jelének tekinthető.

5. Utána nem kell már fogorvoshoz menni

Tévhit, hiszen a gyökérkezelés kettő, vagy több kezelésből áll. A fogat csak akkor lehet megmenteni, ha a gyökérkezelést a kezelő fogorvos be is tudja fejezni. A fájdalom az első kezelést követően megszűnik, de fontos észben tartani, hogy ez még nem azt jelenti, hogy a további kezelés már nem szükséges. Éppen attól kapunk tartósan megmentett fogat, ha végig megy a kezelés. Az ideiglenes tömés nem nyújt végleges védelmet, amint azt a neve is mutatja.

Fájdalom a gyökérkezelés után

Természetes, hogy amint múlik az érzéstelenítő, vagy a fájdalomcsillapító hatása, fájdalom érezhető. Ez nem a kezelt gyökeret, érinti, hiszen az ki lett véve. Sokkal inkább a környező területek miatt, hiszen azokat is érinthette a beavatkozás, mint például az ínyt. Viszont az innovatív lézeres gyökérkezelés technika a hagyományos módszerekkel szemben csillapítja a műtét utáni fájdalmat és gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Ha a fájdalom több napon át is fennmarad, akkor keresse fel fogorvosát!

Fogcsikorgatás esetében elképzelhető, hogy a kezelt fogat olyan nyomás éri, amit az ideiglenes tömés nem tud megfelelően tartani. A nagy nyomás begyullaszthatja ismét a nemrég gyulladásban lévő területet, ezért mindenképpen tanácsolt az alváshoz éjszakai fogvédőt hordani.

Ha a fájdalom még mindig jelentősen fennáll, előfordulhat, hogy a gyulladás tovább terjedt az állcsontra és azt is begyullasztotta. Ezt az állcsont fájdalma, vagy az arc duzzanata is jelzi.

Előfordulhat az is, hogy már semmi nincs gyulladásban, mégis fájdalmat érzünk. Ebben az esetben fantomfájdalomról beszélünk, ezzel nincs további tennivaló, pár nap alatt elmúlik.

blank

Utókezelés

A fájdalommentesen gyökérkezelt fog akár egész életen át megmaradhat megfelelő szájápolás és rendszeres fogászati ellenőrzés mellett. Érdemes megjegyezni, hogy ennek ellenére a fog idővel elszíneződhet vagy könnyen törékennyé válhat a fogbél hiánya miatt.

A fogászati klinikánkon a rendelkezésre álló korszerű CAD/CAM technológia segítségével olyan inlay/onlay vagy korona pótlást tudunk készíteni a megmaradt foggyökérre, mely könnyen orvosolhatja ezeket a problémákat is.

Van hátránya a gyökérkezelésnek?

Sajnos semmi sem tökéletes, így a gyökérkezelés sem. Hatására ugyanis elszíneződhet a kezelt fog. Korábban nagy mértékű szuvasodás és gyulladás hatására pedig gyengül a szerkezete. Az előbbire fogfehérítést, míg az utóbbira inlay vagy onlay, vagy korona felhelyezését javasolják fogorvosaink.

Miért színeződhet el a gyökérkezelt fog a gyökérkezelés után?

 • A fog elszíneződésének leggyakoribb oka a fog belsejében maradt kis mennyiségű pép. Ez a bomló pép teheti sötétebbé a fogat.
 • A gyökérkezelés lezárására szolgáló ideiglenes tömés festékanyagot tartalmazhat. Ez elszínezheti a fogat, sárgább, vörösebb árnyalatúvá válhat, mivel az közvetlenül érintkezik a dentinnel, azaz a fog felszínével.
 • A gyökérkezelés során szedett gyógyszerek is okozhatják.
 • A dohányzás és a sötét színű italok gyakori fogyasztása hajlamosabbá teszi a fogak elszíneződését.

Azonban nem minden gyökérkezelési eljárás színezi át vagy teszi foltosá a fogat!

Gyökérkezelés = több alkalom

Fentebb említettük, hogy ugyan maga a fájdalom megszűnik az első kezelés után, azonban fontos megjegyezni, hogy ez még nem azt jelenti, hogy be is lett fejezve a kezelés. Ahogy az ideiglenes tömés neve is mutatja, csak ideiglenes megoldást nyújt. Egy gyökérkezelés átlagosan 2-3 kezelést jelent, a kezelésszám nőhet a kezelt fog problémájának súlyosságától függően. Cserébe megmenthető a saját fog!

A legkorszerűbb fogászati mikroszkóp

A gyökérkezelés, a diagnosztikai szűrés és a fogászati műtét területén a kivételes teljesítmény biztosítására tervezett legmodernebb Prima Mμ mikroszkóp páratlan minőségű képeket garantál.

A nuVar változó fókusztávolságú lencsével ellátott Prima Mμ készülék alkalmas visszaverődés nélküli képek készítésre, természetes színekkel és kontrasztokkal.

A kiváló lencse és megvilágítás minden fogorvosi igényt kielégít.

Az operációs mikroszkóp előnyei a nem műtéti gyökérkezelésben

A mikroszkóp fejlett technológiai eszköz, amely segíti a fájdalom felderítését, valamint a fogak állapotának jobb láthatóságát az egyértelmű diagnózishoz. A mikroszkópot igénylő fogászat tudományágainak közül megemlíthetjük a gyökércsatorna kezelését, mivel az endodontikában a munkát milliméteres skálán, 10–30 mm mélységben végzik a csatorna térében.

blank

A gyökérkezeléssel kapcsolatos összes eljárás nagy pontossággal és biztonsággal végezhető el a berendezés segítségével. A mikroszkóp lehetővé teszi:

 • A jelen lévő rendellenességek azonosítását a fogzománctól a gyökér mélységéig.
 • A lehetséges repedések megtalálását.
 • A perforációk keresését és ezek kezelését.
 • A belső/külső reszorpciók kutatását, diagnosztizálását és kezelését.
 • A fogbél könnyebb kezelését nagyon mély fogszuvasodás (vagy baleseti sérülés) esetén.

Mikroszkópos gyökércsatornák lezárása vertikális gyökértömő rendszerrel

Gutta-Smart meleg vertikális gyökértömő rendszer biztosítja a biztonságos és hatékony gyökértömést. A vertikális gyökértömés technika az jelenti, hogy a fog koronai része felől a csúcs felé tömítjük a gyökércsatornát, és ezt a műveletet ismételjük, amíg a csatorna meg nem telik teljesen.

A Medicover Fogászaton a végleges gyökértömés minden esetben a leghatékonyabb lézeres baktériumölő, fertőtlenítő kezelés után történik.

Dental laboratóriumi tesztek

A beavatkozások során számos idegen anyaggal érintkezik szervezetünk, melyek immunválaszt válthatnak ki. Ebből adódóan a fogászati kezelések, például implantátum beültetése vagy gyökérkezelés következtében esetlegesen fellépő panaszok hátterében testünk allergiás reakciója állhat, nem pedig a szakorvos nem megfelelő színvonalú munkája.

Allergia esetén az immunrendszer a fogászati beavatkozások során használt anyagokra ellenanyagok termelésével, és olyan immunválasszal reagál, mely a beültetés és a kezelés hatásfokát rontja.

A fogászati kezelések után jelentkező különböző immunválaszok kimutatására Magyarországon az elsők között alakítottuk ki laborvizsgálatainkat, melyeket ide kattintva tekinthet meg.

blank
close-link