Skip to content Skip to footer
A fogbeültetés egészségügyi feltételei

A fogbeültetés egészségügyi feltételei

A fogimplantátumot kortól függetlenül bárkinek be lehet ültetni (teljesen kifejlett állkapocsban), amennyiben megfelelő mennyiségű csontszövettel rendelkezik a páciens. A legtöbb egészséges ember, megfelelő szájhigiéniával alkalmas a fogászati implantációra.
Fogászati implantátum

Befolyásoló körülmények, melyek akadályozhatják a fogimplantátum integrálódásának folyamatát:

 • Erős dohányzás: hátráltatja a gyógyulási folyamatot, és fertőzésveszélyt idéz elő
 • Mértéktelen alkoholfogyasztás: az íny gyógyulási folyamatát akadályozza
 • Fogínysorvadás: a fogimplantáció előtt kezelni kell, mivel a súlyos ínysorvadás az állkapocs csontállományának ritkulásához vezethet
 • Legyengült immunrendszer: szteroidok, sugárkezelés, autoimmun betegség
 • Fogcsikorgatás (bruxizmus): bruxizmus esetén éjszakai fogsín használata javasolt, hogy a csikorgatás erejétől ne pattanjon le darab a porcelán koronából
 • Cukorbetegség: lelassítja a gyógyulási folyamatot, növeli a fertőzések és más komplikációk veszélyét.

Honnan tudjuk, csontozatunk elegendő-e a fogimplantátum behelyezéséhez?

Speciális vizsgálatok nélkül lehetetlen meghatározni, kinek van szüksége csontpótlásra és kinek nincs a fogimplantáció előtt.

Röntgen felvétel és CT felvétel is szükséges ahhoz, hogy felmérjük a csont sűrűségét és mennyiségét, illetve hogy teljesebb képet kaphassunk a környező anatómiai felépítésről (például az idegekről), amelyek szintén érintettek lehetnek a beavatkozás során. A fogorvos úgy ítélheti meg, hogy a csontnak szüksége van megerősítésre, csontpótlásra vagy arcüregemelésre ahhoz, hogy megfelelően rögzüljön a fogimplantátum.

A beavatkozás ezen része nem veszélytelen, ha rossz egészségügyi állapotban van a páciens, ezért javasolt a fogimplantáció előtt és a folyamat alatt egészségesen élni és kipihenni magunkat.

Mennyire tartósak a fogimplantátumok?

A fogimplantátum élethosszig tartó megoldás a fogpótlásra. Fontos a fogorvos minden utasításának betartása. Amennyiben a száj higiéniáját megfelelően karbantartjuk, nem valószínű, hogy bármilyen probléma felmerülne.

Miért válassza a Straumann implantátumot?

Mert nem csak egy prémium megoldást kínál!

A csúcsminőségű implantátum kiszámíthatóbb eredményeket, hosszabb élettartamot biztosít.

Az implantátum fogászat úttörője és világszerte vezető képviselője, a svájci Straumann® 1974 óta kutat, fejleszt és gyárt implantátumokat. Nemzetközi hírű klinikákkal, kutatóintézetekkel és egyetemekkel együttműködve a vállalat számos technológiai és technikai újítást vezetett már be az implantológiában.

A mai napig több mint 15 millió Straumann implantátumot helyeztek már be a világon.

A Straumann fogimplantátum rendszerrel széleskörű, megbízható és biztonságos kezelés lehetséges. Ez a rendszer magában foglalja:

Miért válassza a Straumann implantátumot?
 • a szövet- és csontszintű (Tissue Level, Bone Level) implantátumokat, valamint a mini implantátumokat.
 • a SLActive® és SLA® felületi technológiákat, a kiszámítható osteointegrációhoz.

Különböző implantátum felületek

A csont- és a mesterséges titángyökér közötti legjobb kötés érdekében az implantátumok felületét porózussá teszik. Így a gyógyulás során a csont integrálódhat az implantátum porózus szerkezetébe. Ezek a mikroszkopikus méretű lyukak szabad szemmel nem láthatók az implantátum felületén.

Fogimplantátum
Fogimplantátum

SLA® referencia implantátum felület

Az 1998-ban bevezetett klasszikus SLA® felületű implantátum a nagy szemű homok fúvás technikán alapszik, amely makró érdességet generál a titán felületén. Az így kapott nano-struktúra ideális felületet biztosít a sejtek kapcsolódásához, a gyógyulás során bekövetkező csontintegrációhoz.

Számos klinikai és preklinikai vizsgálat megerősítette az implantátumok hosszú távú teljesítményét és megbízhatóságát, ezért ez a fogászati implantológia egyik leggyakrabban alkalmazott implantátum típusa.

SLA referencia implantátum felület
SLA referencia implantátum felület

SLActive® nagy teljesítményű implantátum felület

A SLActive® felület javítja az implantátum integrálódását a csontszövetbe, valamint a kezelés kiszámíthatóságát, felgyorsítva a gyógyulási időt.

A legújabb tanulmányok kimutatták a SLActive® implantátumok kiváló klinikai teljesítményét még a legnehezebb kezelési protokolloknál és az egészségügyi problémákkal küzdő páciensek esetében is.

Csontintegráció

Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a SLA® implantátummal a nano-struktúrának köszönhetően más implantátum típusokhoz képest 6 és 8 hétről 3-4 hétre csökken a gyógyulási idő.

Újítások

A Straumann technológiai újításai javítják a kezelése eredményeit, megbízhatóságát és kényelmét:

A Roxolid® implantátum anyaga új terápiás lehetőségeket nyit meg, amelyek kevésbé megterhelők a páciens számára. Roxolid® cirkónium-oxidból és titán fémekből készül. Ez az elmúlt évek legjelentősebb innovációja a Straumann kutatásában és fejlesztésében. Az implantátum anyaga rendkívüli magas ellenállású, ami elősegíti az optimális csontintegrációt is.

A cirkónium-oxid implantátumok kiváló alternatívát jelentenek olyan páciensek számára, akik fémmentes implantátumot szeretnének.

Fogbeültetés – hány kezelés szükséges?

 • Az egyik legfontosabb tényező a fogimplantáció hosszának megállapításához a páciens egészségügyi állapota. A fogimplantátum és a környező íny-, illetve csontszövetek gyógyulását nem érdemes siettetni, mert az a végső eredményre lehet hatással. Esztétikai, beszédtechnikai vagy a rágás szempontjából mind fontos a megfelelő idő kivárása.
 • A fogászati kezelés befejezése néhány hónapig, vagy akár egy évig is eltarthat, ezt türelmesen ki kell várni. Fogorvosaink körültekintően tervezik meg a kezelés folyamatát, hogy az a páciens szempontjából a lehető legjobb legyen.
 • Fogászati klinikánkon általában minden fogbeültetést egy konzultáció előz meg. Leggyakrabban röntgen és CT felvételt is készítünk, majd összeállítjuk a részletes árajánlatot és kezelési tervet. A következő lépes általában a fogimplantátum behelyezése, melyet a gyógyulási periódus követ.
 • 3-6 hónap múlva a szájsebész feltárja az implantátumot, hogy megvizsgálja, a fogimplantátum mennyire forrott össze az állkapocs csonttal. Amennyiben minden rendben, egy gyógyulási csavar kerül behelyezésre. Két további vizit szükséges a végleges fogpótlás helyének kialakításához, mely lehet koronahíd vagy akár rögzített fogsor is.
 • Ne feledkezzünk meg az éves kontrollokról, melyek ugyanolyan fontosak az implantátum élethosszig tartó megőrzéséhez.

Mi a teendő a fogimplantátum behelyezése után?

A fogimplantációs szájsebészeti műtét után felléphet erősebb fájdalom, megduzzadhat az állkapocscsont, mely belül érezhető és kívülről is látható.

Ez elég gyakori, mivel az implantációs szájsebészeti műtét komoly beavatkozás a szervezetbe. Fájdalom esetén érdemes fájdalomcsillapítót bevenni (ezeket a Medicover fogászati klinikáján díjmentesen biztosítjuk pácienseinknek). Ezekkel kezelhető az első napok műtéti fájdalma. Ezen felül javasolt jeges borogatást tenni az arc érintett részére (a jégtasakot szintén ingyen biztosítjuk pácienseinknek), ezzel elősegítve a duzzanat mielőbbi lelohadását. Továbbá fogorvosaink antibiotikum szedését is előírják a rendes gyógyulás érdekében (szintén ingyen adjuk a Medicover klinikán).

A varratokat általában 7-10 nappal az implantációs műtét után szedik ki a fogorvosok. Mi, a Medicover fogászaton felszívódó varratokat használunk, ezáltal megkímélve pácienseinket a felesleges utazgatástól.

Gyógyulási idő fogbeültetés után

Minden esetben szükség van némi időre, hogy a fogimplantátum beilleszkedjen a környező szövetekbe (osseointegráció). A gyógyulási periódus hossza attól is függ, hogy pontosan hova lett beültetve a műgyökér. Az alsó állkapocsba ültetett fog általában gyorsabban gyógyul, mint a felső állkapocsban. Ez azt jelenti, hogy az alsó állkapocsba történő fog implantáció során a fogászati kezelés következő lépése akár 2-4 hónapon belül is megvalósulhat.

A szakma szabályai alapján érdemes 3-6 hónapot várni a felső állkapocsba helyezett implantátum gyógyulásáig. Természetesen a páciens egyéni egészségügyi állapota szintén befolyásolja a gyógyulási időszak hosszát.

Mikortól tekinthető teljes értékűnek a fogimplantátum beültetés után?

A fogimplantátumnak kb. 3-6 hónapra van szüksége a gyógyuláshoz, attól függően, hogy az alsó vagy a felső állkapocsba került. Röviddel a szájsebészeti beavatkozás után egy ideiglenes fogsort kap a páciens, melyet többnyire stabilan be lehet rögzíteni annak ellenére, hogy a fogimplantátum nem integrálódott még teljesen az állkapocscsonttal, azonban ügyelni kell rá, hogy ne érje túl nagy nyomás (kerülni kell többek között az egész alma, a diófélék és a száraz kenyérfélék fogyasztását).

Amikor az implantátum megfelelően rögzül már a csonthoz, és a végleges fogpótlás is bekerül a szájba, a fogimplantátum tartós és stabil és ugyanúgy használható, mint a saját fogak.

Miért fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés a fogimplantátum behelyezése után?

Fogbeültetés esetén az éves fogorvosi ellenőrzés még fontosabb, mint más egyéb fogászati kezelésnél. A fogászati implantáció, mint sebészeti kisműtét, fontos beavatkozás a szervezetbe.

Bár tapasztalt fogorvosaink a Medicover fogászati klinikáján a piacon elérhető legjobb minőségű eszközökkel dolgoznak, és előzetesen felmérik a páciens egészségi állapotát, néhány probléma mégis felmerülhet. Éppen ezért erősen javasoljuk a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen való részvételt.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés elhanyagolásának következménye:

 • bármilyen íny-, vagy csonthártyafertőzés gyorsabban terjed
 • bármilyen csontveszteség az implantátum körül nem derül ki időben

Dental laboratóriumi tesztek

A beavatkozások során számos idegen anyaggal érintkezik szervezetünk, melyek immunválaszt válthatnak ki. Ebből adódóan a fogászati kezelések, például implantátum beültetése vagy gyökérkezelés következtében esetlegesen fellépő panaszok hátterében testünk allergiás reakciója állhat, nem pedig a szakorvos nem megfelelő színvonalú munkája.

Allergia esetén az immunrendszer a fogászati beavatkozások során használt anyagokra ellenanyagok termelésével, és olyan immunválasszal reagál, mely a beültetés és a kezelés hatásfokát rontja.

A fogászati kezelések után jelentkező különböző immunválaszok kimutatására Magyarországon az elsők között alakítottuk ki laborvizsgálatainkat, melyeket ide kattintva tekinthet meg.

Fogcsikorgatás esetén ajánlott a fogimplantátum?

Igen, semmi akadálya a fogimplantátum behelyezésének fogcsikorgatás esetén sem. Elég gyakori ez a probléma, így a megoldás is kézenfekvő a szakemberek számára. Leginkább alvás közben jelentkezik. Javasoljuk, hogy tájékoztassa orvosát, amennyiben tudomása van éjszakai fogcsikorgatásáról, bár általában a látható jelekből a fogorvos is kikövetkezteti a problémát.

A fogcsikorgatás plusz nyomást gyakorol a fogimplantátumra. Ezt a gondot több módon lehet megoldani. A fogkoronát, hidat vagy kivehető fogsort erősebb anyagból kell készíteni, hogy bírják az extra terhelést. Az eredeti tervtől eltérő számú, több implantátum behelyezése válhat szükségessé a fogsor megtartására. Ezeken kívül a fogorvos éjszakai fogsín használatát is javasolhatja.

A fogbeültetés, mint szájsebészeti kezelés kockázatai

Vérzés és az érzéstelenítés hatása: javasoljuk, hogy ne üljön volánhoz közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás után, ne egyen a következő néhány órában, és ne végezzen intenzív testmozgást (beleértve a sportolást és a szaunázást is)

Fertőzésveszély: kérjük, a fogorvos szájhigiéniai útmutatásainak betartását, ne használjunk szájvizet az első napokban és ne piszkáljuk, szívogassuk a friss sebet vagy heget, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.