Skip to content Skip to footer
Fogszabályzó

Fogszabályzó típusok

Milyen típusú fogszabályozók léteznek?

Napjainkban többféle fogszabályzó készülék közül választhatunk, rendkívül széles választékban:

Az esztétikus és piacvezető készülékek esetében több típus közül választhatunk. Ami nálunk szóba jöhet:

 • hagyományos (porcelán) fix fogszabályzó bracket esetében:  Inspire Ice és Clarity Advanced (3M) fogszabályzók.
 • önligírozó (porcelán) fix fogszabályzó bracket esetében: Damon Q, Damon Clear, Empower 2 (AO) és Empower C (AO) fogszabályzók.
 • A láthatatlan kivehető fogszabályzó kapcsán: Clear Aligner fogszabályzó sínek.

Láthatatlan fogszabályzó

Átlátszó sínes fogszabályozás, láthatatlan fogszabályozás

Ez a fajta kezelés egy kivehető átlátszó sínekkel történő fogszabályozási módszer.

Előnyei:

 • teljesen láthatatlan
 • pontosan illeszkedik a fogakra
 • bármikor és könnyen eltávolítható
 • észrevétlen, kényelmes viselet
 • könnyedén tisztítható

ClearCorrect – láthatatlan kényelem a fogszabályzás terén

A szinte láthatatlan ClearCorrect fogszabályzó sínek kényelmesek, eltávolíthatóak, és nem befolyásolják a mindennapi életet. Olyan orvosi műanyagból készülnek, melyet évekig tartó kutatások és kísérletek eredményeként fejlesztettek ki: a sínek rugalmasak, hatékonyan mozgatják a fogakat, és mindemellett átlátszóak. Speciális burkolatuknak és anyaguknak köszönhetően sok más sínes készüléknél hatékonyabbak. 

Annak érdekében, hogy a fogszabályzó készülékek jól működjenek, fontos, hogy ténylegesen fent is maradjanak a fogsoron. Más sínes eszközök ellazulhatnak, és az idő előrehaladtával elveszíthetik tapadásukat, ennek köszönhetően pedig kifejtett hatásuk is csökken. A ClearCorrect síneket viszont kifejezetten a fogak hatékony mozgatására tervezték: a fogakon túlnyúló sima, lapos szegélyvonalaknak köszönhetően a sínek 2,5x tartósabbak, mint más sínek. Az igazító rugalmas, valamint a kényelem, a tisztaság és a foltállóság érdekében a fogakhoz is jobban illeszkedik.

Csomagok

Flex

Mini

One

Two

Unlimited

Aligner stage-ek száma Darabonként rendelhető Alugner / Revision/ Retainer 12 Step 24 Step 48 Step Korlátlan
Revision stage-ek száma 1×12 Step 1×24 Step 2×48 Step Korlátlan
Garancia idő 6 hónap 12 hónap 24 hónap 60 hónap
Retainer a csomagban Külön rendelésre Külön rendelésre (Flex db.ár / 0.-Ft tervezési díj) 1 szett a csomagban 2 szett a csomagban 2 szett / 6 havonta a csomagban
Kezelés/állcsont Single / Dual Single / Dual Single / Dual Single / Dual Single / Dual

A „Damon” technika

A Damon technika egy amerikai orvos, Dr. Dwight Damon által kifejlesztett rendszer, amelynek a lényege a lágy biológiai erőkkel történő fogszabályozás. Ez a készülék a hagyományos fogszabályozó készülékhez képest „sokkal kisebb súrlódás elvén” működik. Így a kötőelemek és az ívek közötti súrlódás csökkentésével sokkal kisebb erőkkel tudjuk mozgatni a fogakat, akár felnőtt korban is.

A biológiai erőknek köszönhetően a fogszabályozás akár gyorsabb is lehet a hagyományos kezelésnél, de ami még lényegesebb, kevésbé káros a fogaknak. Ezzel a rendszerrel legtöbb esetben elkerülhető a foghúzás és a szájpadláson átívelő tágító és összekötő elemek használata is. Ezzel a fogszabályozás könnyebben elviselhetővé válik.

Nézze meg videónkat a Damon fogszabályozásról

Damon Q fém őnzáró rögzített fogszabályozó készülék

Damon Q fém őnzáró rögzített fogszabályzó készülék

Előnyei:

 • kényelmes, kiálló élek nélküli bracketek (tappancsok)
 • lágy erőkkel, aktívan korrigál
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • a foghúzás gyakran elkerülhető
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál

Damon Clear esztétikus, porcelán őnzáró rögzített fogszabályzó készülék

Előnyei:

 • fogszínű, nem látszik
 • jóval kisebb méretű bracketek (tappancsok)
 • kényelmes, lekerekített felszínű bracketek
 • lágy erőkkel, aktívan korrigál
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • a foghúzás gyakran elkerülhető
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál
Damon Clear esztétikus, porcelán őnzáró rögzített fogszabályozó készülék

Gyermek fogszabályozás

A gyermekkorban elkezdett fogszabályozás még mindig a leghatékonyabb módszer a fogak helyzetének korrigálására. Nem szükséges megvárni az összes tejfog kihullását, már korábban is megkezdhető a kivehetős készülékek viselése. Ez esetben a szülők felelőssége nagyon nagy a szigorú előírások betartásában. A kezelés megfelelő betartása esetén a későbbi rögzített fogszabályzó készülék viselési ideje jelentősen megrövidíthető vagy akár el is kerülhető.

A gyermekkori fogszabályzás jellemzően 6-9 éves kor körül kezdődik, ekkor már az állkapocs és a fogazat fejlettsége is lehetővé teszi a végleges igazítást. Jellemzően 1-2 évre kerül fel a rögzített készülék, amennyiben szükséges. Ezután pedig éjszakai, kivehető fogszabályzóval erősítjük meg a fogak helyzetét. Az éjszakai fogszabályzó hordása nagyon fontos a rögzített fogszabályzóval elért eredmény megtartásához.

Általában 2-3 havonta kell kontrollra jönniük rögzített fogszabályozó esetében.

Felnőtt fogszabályozás

Ma már nem igaz az a régi állásfoglalás miszerint felnőttkorban, már nem lehet szabályozni a fogakat. Fogszabályozni sosem késő! Felnőttek esetében szóba jöhet esztétikai kezelés, mikor csak a mosolyukat szeretnénk megszépíteni.

Kicsit nehezebb a funkciós kezelés, mikor a sérült rágófunkció helyreállítása a cél. Ilyen esetekben sokszor foghiányok következtében, bedőlt fogak miatt, kerül sor felnőtt fogszabályozásra, és később a foghiányok pótlására. Ezek a kezelések mindig a fogpótlásokat végző kollégával együttműködve történnek.

Fogszabályozással helyreállítható a rossz harapás, és az ebből adódó problémák is megszüntethetők.

A felnőtt páciensek kezelésének tervezésekor elsődleges szempont az arcesztétika és az archoz illő mosoly elérése. Ennek érdekében a fogszabályzó szakorvos mindig a pácienssel együtt választja ki a megfelelő készüléket.