Skip to content Skip to footer
Fogtömés

Fogtömés árak

Kérjük, válasszon klinikát az árlista megtekintéséhez!

Fogtömés

A fogtömés fajtái

 • Amalgám tömés
  A legtöbb fogorvos gyakorlatban már nem javasolja használatát, kevésbé tartós, mivel nem tud elég pontosan illeszkedni a lyukhoz, ezért mellette könnyebben alakulhat ki szuvasodás, és az egészségre káros anyagok oldódhatnak ki belőle.
 • Esztétikus fehér tömés
  Pontosabban illeszthető a fogba, beleragad, nem esik ki olyan könnyen, mint az amalgám. Színe szinte teljesen azonos a fogéval, így szabad szemmel alig észrevehető.
 • Inlay/onlay
  Speciális tömésfajta a szuvas fog kezelésére. A megfelelő előkészítés után a fogorvos egy pontosan formára készített fogbetétet (inlay, onlay) helyez a fog előkészített részébe. Nagyobb fogszuvasodás esetében javasolt.

Amalgám tömések cseréje

Tanácsos amalgám töméseinket minél előbb lecseréltetni fogorvosunkkal, hiszen az amalgámnak káros hatásai lehetnek. Többek között bizonyos allergiás bőrbetegségek, hajhullás vagy egyéb ismeretlen eredetű gyulladás. Az amalgám amellett, hogy káros összetevői kioldódhatnak a nyállal. Emellett anem esztétikus, illetve elszínezheti az ínyt és a fogat is, éppen ezért fogászati klinikánkon kizárólag esztétikus fehér fogtömést használunk.

Az esztétikus fehér fogtömés

Medicover Fogászati Klinikán kizárólag esztétikus, fehér tömőanyagokkal dolgoznak fogorvosaink. Kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására alkalmazható mind az elülső, mind a rágófogakban. A tömőanyag rendkívül erősen és résmentesen tapad a fogszövethez. Az így elkészült tömés rendkívül tartós és esztétikus.

A fényre kötő kompozit esztétikai fogtömés előnye még, hogy a fogak eredeti színe és alakja visszaállítható. Az esztétikus fogtömés nem egyszerűen fehér színű, hanem több színből keveri ki a kezelést végző fogorvos, hogy az adott foghoz a lehető leginkább hasonló színnel rendelkezzen, így a fogtömés gyakorlatilag teljesen láthatatlanná válik.

 

Az esztétikus fehér fogtömés
Fogtömés menete
Fogtömés menete

Az esztétikus fogtömés menete

 • A szuvas fogállomány eltávolítása helyi érzéstelenítésben
 • Az üreg falainak előkészítése a tömőanyag behelyezéséhez
 • A fogorvos behelyezi a megfelelő tömőanyagot az előkészített fogba
 • Speciális lámpával megkeményíti a behelyezett tömést, mely ezáltal a fogzománchoz hasonlóan védi az alatta lévő felületet
 • A tömőanyag megkeményedése után a tömés felszínét elsimítjuk, polírozzuk

Inlay, onlay

A nem megfelelő fogápolás vagy egyéb fizikai, illetve kémiai hatások következtében a fogon megtapadó lepedékben előbb-utóbb elszaporodhatnak olyan baktériumok, amelyek az ételek lebontásáért felelősek. Azonban a nyomukban keletkező savak nemcsak az ételmaradékokat, hanem a fog szövetét is elkezdik lebontani. Így alakul ki a szuvasodás.

Amennyiben a fogszuvasodás már előrehaladottabb állapotú, egy sima fogtömés nem lesz már elegendő, ugyanis nem rendelkezik a kellő stabilitással és teherbírással.

Fogászati klinikánk a kezeléseink során elsődleges célunk a fogak megőrzése, így a nagyobb foglyukak esetére is kínálunk esztétikus, természetes hatású és tartós megoldást. Ez a megoldás a fog állapotától függően lehet inlay vagy onlay, amelyeket egyszerűen csak fogbetéteknek nevezünk.

Milyen esetekben javasolt inlay vagy onlay használata?

Fogbetétet abban az esetben érdemes alkalmazni, ha a fogszuvasodás a fog jelentős állományát érinti, illetve, ha az a veszély fenyeget, hogy a szuvasodás átterjedhet a szomszédos fogakra is. Szokás inlay-jel vagy onlay-jel helyettesíteni a régi, nagy kiterjedésű amalgám töméseket is.

Amennyiben a fogorvos úgy ítéli meg, hogy az adott fog rágófunkciója, formája nem lesz megfelelő egy sima fogtömés alkalmazásával, úgy javasolhatja a betét beragasztását. Az inlay vagy onlay ideális megoldás lehet továbbá a letört, vagy lekopott fogcsücskök pótlására, gyökérkezelés esetében fedőtömésként, és abban az esetben, ha szükséges a harapásmagasság helyreállítása.

Mik az előnyei a fogbetéteknek (inlay / onlay) az Ön számára?

A fogbetétek segítségével tartósan helyre lehet állítani a fogakat. Nagy teherbírásúak, esztétikusak és nagy a rágóstabilitásuk. Inlay vagy onlay alkalmazásával konzerválható a fog, és nem szükséges a pótláshoz lecsiszolni a fogkoronát. A betétek lenyomatvétellel, fogtechnikai laboratóriumban készülnek, így teljes mértékben egyediek és alkalmazkodnak a páciens adottságaihoz.

Nagyon fontos még azt is megemlíteni, hogy a fogbetétek nem tartalmaznak semmiféle allergén anyagot, így biztonsággal alkalmazhatóak bárkinél.

Mi az inlay?

Az inlay egy ragasztott fogtömés, szilárd porcelán betét, amit egyénre szabottan, laboratóriumban a fogtechnikus készít el, majd ezután kerül beragasztásra. Az inlay fogtömés elsősorban őrlőfog felépítésekor alkalmazott technológia, amikor a fog letört, vagy a szuvasodás túlságosan nagymértékű.

Mi az onlay?

Az onlay is egy betét, tehát nagyon hasonlatos az inlay-hez. A különbség abban rejlik, hogy az onlay-t nagyobb kiterjedésű lyuk esetében használják, amikor a teljes rágófelületet be kell fedni, és a fog károsodása már túlságosan nagy ahhoz, hogy inlay kerülhessen az adott felületre, mert nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott és ellátást igényel.

Inlay-Onlay