Skip to content Skip to footer
A fogszuvasodás megelőzése

Hogyan kerülhető el a fogtömés? - A fogszuvasodás megelőzése

A legtöbbet akkor tesszük fogaink épségének megőrzéséért, ha rendszeresen, legalább félévente járunk fogorvosi ellenőrzésre, illetve fogkőleszedésre. Az ellenőrzés, illetve szájhigiéniai kezelés során időben észre lehet venni minden apró elváltozást, így megelőzéssel elkerülhető a fogtömés szükségessége.  Ezért akkor is javasolt felkeresni fogorvosunkat egy fogászati szűrővizsgálatra, ha látszólag nincs semmilyen panaszunk.

A fogszuvasodás okozta problémák

Amalgám tömések cseréje

Tanácsos amalgám töméseinket minél előbb lecseréltetni fogorvosunkkal, hiszen az amalgámnak káros hatásai lehetnek. Többek között bizonyos allergiás bőrbetegségek, hajhullás vagy egyéb ismeretlen eredetű gyulladás. Az amalgám amellett, hogy káros összetevői kioldódhatnak a nyállal. Emellett anem esztétikus, illetve elszínezheti az ínyt és a fogat is, éppen ezért fogászati klinikánkon kizárólag esztétikus fehér fogtömést használunk.

A fogtömés fajtái

A fogtömés fajtái

  • Amalgám tömés
    A legtöbb fogorvos gyakorlatban már nem javasolja használatát, kevésbé tartós, mivel nem tud elég pontosan illeszkedni a lyukhoz, ezért mellette könnyebben alakulhat ki szuvasodás, és az egészségre káros anyagok oldódhatnak ki belőle.
  • Esztétikus fehér tömés
    Pontosabban illeszthető a fogba, beleragad, nem esik ki olyan könnyen, mint az amalgám. Színe szinte teljesen azonos a fogéval, így szabad szemmel alig észrevehető.
  • Inlay/onlay
    Speciális tömésfajta a szuvas fog kezelésére. A megfelelő előkészítés után a fogorvos egy pontosan formára készített fogbetétet (inlay, onlay) helyez a fog előkészített részébe. Nagyobb fogszuvasodás esetében javasolt.

Barázdazárás

Sajnos sokan nincsenek tisztában a barázdazárás fontosságával, pedig ezzel a módszerrel meg lehet akadályozni a barázdákban induló fogszuvasodást. Ez a kezelés elsősorban gyermekkorban válik szükségessé, így a szülőknek érdemes odafigyelni erre.

A barázdazárás egyáltalán nem fájdalmas, csupán apróbb kellemetlenségekkel jár a gyermek számára (savanyú íz, szájnyitás pár percig), így kedvező alkalmat nyújt a fogorvossal, fogászattal való megismerkedéshez.

De mi is az a fogbarázda?

A fogbarázda a kisőrlő és nagyőrlő fogak rágófelületén található, pontosan a rágáshoz szükséges kiemelkedő csücskök között. Ezek a barázdák lehetnek túl mélyen, mely esetén az nehezen tisztítható, így könnyedén elkezdődhet a fogszuvasodás.

A barázdazárás menete

Minden esetben egy alapos tisztítással kezdődik a kezelés, majd fúrás nélkül különleges, nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel a fogorvos a fog felszínére, amely befolyik a barázdák mélyére, így elzárja a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját.

Az anyag 2-3 évig garantálja az alatta lévő fogállomány épségét. Ennek elteltével a barázdazárást ajánlatos megújítani, mivel az kopik.

Barázdazárás