Skip to content Skip to footer
Szájsebészeti

Szájsebészeti árak

Szájsebészet az alábbi klinikákon érhető el. Kérjük, válassza ki az Önnek megfelelőt a szolgáltatás árának megtekintéséhez.

Fájdalommentes szájsebészet

Modern szájsebészeti rendelőink és eszközeink révén a Medicover Fogászat szájsebészei és fogorvosai garantálni tudják a teljesen fájdalommentes és szakszerű beavatkozásokat.

A szájsebészet magában foglalja az egyszerű foghúzást, szájsebészeti fogeltávolítást, fogbeültetést, csontpótlást és az arcüregemelést is. Klinikánkon a felsorolt szájsebészeti beavatkozások teljes palettáját kínáljuk pácienseinknek. 

Szájsebészet

Foghúzás, fogeltávolítás

A kezeletlen fogszuvasodás és a fogat körülvevő szövetek (fogíny, alveoláris csont, fogcement és gyökérhártya) betegsége gyakran a fog szükségszerű eltávolításához vezet. Miután a fogorvos megbizonyosodott arról, hogy a károsodott fog nem kezelhető fogmegtartó kezeléssel, akkor a fogat el kell távolítani.

A fogeltávolítás okai lehetnek:

 • nagy kiterjedésű fogszuvasodás és ennek következtében kialakult gyulladás
 • fogtartó szövetek károsodása
 • trauma miatti fogsérülés
 • fog helyzeti rendellenességei
 • fogszabályozási célból
 • impaktált vagy fájdalmas bölcsességfog
 • beletört foggyökér

A foghúzás általánosságban helyi érzéstelenítésben történik.

Szájsebészeti fogeltávolítás

Erősen destruált (pld. gyökérkezelt fogak), bizonyos helyzeti rendellenességekben, trauma következtében sérült fogakat sebészeti feltárásban szűkséges eltávolítani, melyet általánosságban helyi érzéstelenítés mellett végzünk. 

Fogászati implantátumok behelyezése

fogbeültetés fogászati klinikánkon végzett egyik leggyakoribb beavatkozás. A megfelelő esetekben a fogimplantáció a lehető legtartósabb és legmegbízhatóbb fogpótlási módszer foghiány esetén.

A beavatkozás során a szájsebész egy mű foggyökeret (implantátum) helyez az állcsontba, melyre 4-6 hónapos gyógyulási idő után készíthető el a rögzített vagy kivehető fogpótlás. A fogimplantátumok titániumból készülnek, ami a szervezetbe, illetve a csontszövetbe könnyen integrálódó, ún. biokompatibilis anyag.

Amennyiben a fogimplantátumról bővebben szeretne olvasni, kérjük kattintson ide.

Csontpótlás

Csontpótlásra fogbeültetés (implantáció) előtt vagy során lehet szükség nem elegendő csontállomány esetén mely biztosítja az implantátum hosszútávú stabilitását. Kezelési terv felállítása céljából kiegészítő vizsgálatok szűkségesek. Leggyakoribb diagnosztikai eszköz a CBCT vizsgálat.

A csontdeffektusok mérete és formája függvényében különböző műtéti technikákat alkalmazunk, melyek során saját csontot és csontpótló anyagokat használunk.  A saját csontot blokkban vagy őrlemény formájában, önállóan vagy csontpótló anyagokkal kombinálva használjuk. A leggyakoribb csontpótló műtéti beavatkozás a sinus lift (arcüregemelése).

Csontpótló anyagok típusai

A csontpótlás során az alábbi anyagok alkalmazhatóak:

 • Mesterséges csontpótló anyag

A mesterséges csontpótló szintetikus, ún. alloplast anyagból készül, mely főleg hidroxiapatitot tartalmaz, mely teljesen biokompatibilis.

 • Természetes csontpótló anyag

A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati vagy humán eredetű csontszövetet tartalmaz.

A csontpótolt terület védelmére membránokat használunk, szükség esetén különböző technikákkal rögzítjük.

Alkalmas vagyok a csontpótlásra?

Mivel csontpótlás egy sebészeti eljárás, ezért a páciensnek több fontos követelménynek meg kell felelnie a beavatkozás megkezdése előtt.

csontpótlásra alkalmas páciensnek jó általános szájhigiéniával kell rendelkeznie és megfelelő egészségi általános állapotban kell lennie a szájsebészeti beavatkozás elvégzéséhez. A kezeletlen cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás, erős dohányzás vagy súlyos fogágybetegség kizáró ok lehet.

Biztonságos a csontpótláshoz használt anyag?

Fogászati klinikánkon  prémium minőségű és nemzetközileg elismert csontpótló anyagot  (Geistlich Bio-Oss®)és membránt (Geistlich Bio-Gide®)használunk.

Mennyi ideig tart a csontpótló beavatkozás?

csontpótlás műtéti technikától függően változó időtartalmú lehet. Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, ami a beavatkozást teljesen fájdalommentessé teszi. Az implantáció történhet egyidejűleg vagy és 6-8 hónapos gyógyulási időt követően.

Biztonságos a csontpótláshoz használt anyag?

A sinus lift vagy arcüregemelés a felső állcsonton végzett függőleges irányú csontpótlási beavatkozás, melynek szükségességét és mértékét az arcüreg anatómiája határozza meg.

Arcüregemelés / sinus lift

Arcüregemelés / sinus lift

Teendők szájsebészeti beavatkozás után

A sikeres gyógyulás érdekében, az alábbi utasításokat javasoljuk betartani a beavatkozások után:

 • ne étkezzen és ne öblögesse az érintett területet a szájsebész által megszabott időpontig
 • ne távolítsa el a sebfelszínen keletkező vérömlenyt, öblögetéssel, szívogatással mert késlelteti a gyógyulást
 • Tartsa be a szájhigiéniára vonatkozó utasításokat. Az operált területet puha fogkefével kell tisztítani, míg a többi fogat a szokásos módon.
 • ne fogyasszon tejterméket, apró magvas dolgokat műtét követően 2-3 napig
 • kerülje a szélsőséges körülményeket, megerőltetést, mint például sportolást, szaunázást, termálfürdőzést
 • ne fújja túl erősen az orrát és kímélje a fizikai behatásoktól a területet (használjon orrsprayt, ha meg van fázva vagy keresse fel orvosát, gyógyszerészét további tanácsért)
 • javasolt a műtéti terület hűtése, magas párnafekvés, illetve orrfúvási tilalom arcüreget érintő beavatkozás esetén
 • amennyiben a szájsebész antibiotikumot ír fel, azt az előírás szerint szükséges beszedni
 • értesítse fogorvosát vagy szájsebészét a szélsőséges vérzésről, túlzott fájdalomról, lázról vagy egyéb szokatlan tünetről, ami a szájsebészeti beavatkozás után jelentkezik és általános egészségügyi állapotára is befolyással van
 • Nem javasoljuk a gépjárművezetést közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás után.
 • az itt felsoroltakon kívül szükséges betartani a szájsebész egyéb utasításait

Szájsebészeti beavatkozások lehetséges komplikációi

Minden orvosi beavatkozás egészségügyi kockázatokkal jár. Magasan képzett és tapasztalt szájsebészeink minden esetben ügyelnek arra, hogy  a beavatkozás fájdalommentes legyen és minimalizálják a lehetséges komplikációk esélyét. Fogászati klinikánkon többek között szigorú sterilizációs és higiéniás szabályok vannak érvényben. Ennek ellenére nem minden kockázatot lehet kizárni.

Amennyiben fájdalma nem múlik el (fájdalomcsillapítók hatására sem), ha az arca túlságosan feldagad vagy a tünetek nem múlnak el 5-7 nap elteltével, az súlyosabb komplikációk jele lehet.

Komplikációk, szövődmények az arcüregben (sinus)

Ritkán előfordulhat, hogy a sinus (az orr két oldalán, a felső állkapocs felett elhelyezkedő két részből álló arcüreg) megnyílik foghúzást követően. Ez a komplikáció azonnali sebészeti beavatkozást igényel (szerencsére a mai modern technológiáknak köszönhetően már nem annyira veszélyes és könnyen kezelhető).

Ezt a problémát néhány öltéssel orvosolni lehet. Amennyiben orrfújáskor sípoló hangot hallunk vagy buborékok jelennek meg a seb közvetlen környékén érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha bármi egyéb gyanús vagy kellemetlen tünet jelenne meg.

A helyi érzéstelenítés (lokális anesztézia) kockázatai

 • allergiás reakciók: nagyon ritkák
 • helyi bevérzés: 1-2 héttel később eltűnik
 • idegkárosodás: ritka, de előfordulhat szájzár, ez az állkapocsizület érzékenységével járhat néhány hónapig. Az ideg képes magától regenerálódni ezen időszak alatt.
 • korlátozott szájnyitási képesség 1-2 napig
 • ideiglenes arcbénulás (a mimikai izmokra van kihatással), mely 2-3 órán belül elmúlik
 • átmeneti tompaság, gyengeségérzet

Dental laboratóriumi tesztek

A beavatkozások során számos idegen anyaggal érintkezik szervezetünk, melyek immunválaszt válthatnak ki. Ebből adódóan a fogászati kezelések, például implantátum beültetése vagy gyökérkezelés következtében esetlegesen fellépő panaszok hátterében testünk allergiás reakciója állhat, nem pedig a szakorvos nem megfelelő színvonalú munkája.

Allergia esetén az immunrendszer a fogászati beavatkozások során használt anyagokra ellenanyagok termelésével, és olyan immunválasszal reagál, mely a beültetés és a kezelés hatásfokát rontja.

A fogászati kezelések után jelentkező különböző immunválaszok kimutatására Magyarországon az elsők között alakítottuk ki laborvizsgálatainkat, melyeket ide kattintva tekinthet meg.