Skip to content Skip to footer
Tévhitek a gyökérkezelésről​

Tévhitek a gyökérkezelésről​

A gyökérkezelés lehetőséget ad a saját fog megtartására, megmentésére is! Sokaknak azonban a szó hallatán egyből tévesen egy fájdalmas embert próbáló kezelésre gondolnak. Pedig erről szó sincs! Sajnos azonban a tévhitek városi legendákként keringenek. Mik ezek a tévhitek?

1. Fájdalmas

A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes a kezelés, viszont utána sem kell aggódni, a fogorvos utasításainak megfelelően javasolt a fájdalomcsillapító szedése a kezelés után. Akkor beszélhetünk fájdalomról, intenzív fogfájásról, ha nincs kezelve a szóban forgó fog gyökere, ami folyamatos gyulladásban marad.

2. Felesleges

Mert utána ki kell majd úgyis húzni azt a fogat. Azonban ez is téves, hiszen pont az a lényege a gyökérkezelésnek, hogy megmenti a gyulladt fogat.

Tévhitek a gyökérkezelésről

3. Elhal

A gyökérkezelt fog már nem él, emiatt könnyen sérül, törékeny lesz. A foggyökér a fog belső szerkezete, azonban a fog szerkezetét általában nem befolyásolja. Ha jelentős méretű szuvasodás okolható a kialakulásáért, akkor előfordulhat, hogy a szerkezetet meggyengíti. Ebben az esetben fogorvosaink koronát helyeznek a sérült fogra, mely megegyező külsőre a saját foggal.

4. Csak ha fáj a fog

Előfordul, hogy páciensünk azt gondolja, hogy addig biztosan nem kell elmenni fogorvoshoz, amíg nem fáj a foga. Hiszen addig probléma sincs. A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat fontossága itt is kiemelten fontos. Előfordulhat, hogy a gyökér szuvasodás, vagy egyéb okok miatt észrevétlenül elhal. Ez heves gyulladást okoz később, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Előfordulhat, hogy fogfájás nem jelentkezik, azonban a környékén az ínyen kiütések jelennek meg (sipoly), ami a gyulladás jelének tekinthető.

5. Utána nem kell már fogorvoshoz menni

Tévhit, hiszen a gyökérkezelés kettő, vagy több kezelésből áll. A fogat csak akkor lehet megmenteni, ha a gyökérkezelést a kezelő fogorvos be is tudja fejezni. A fájdalom az első kezelést követően megszűnik, de fontos észben tartani, hogy ez még nem azt jelenti, hogy a további kezelés már nem szükséges. Éppen attól kapunk tartósan megmentett fogat, ha végig megy a kezelés. Az ideiglenes tömés nem nyújt végleges védelmet, amint azt a neve is mutatja.