Skip to content Skip to footer
További tudnivalók a gyökérkezelésről

További tudnivalók a gyökérkezelésről

Utókezelés

A fájdalommentesen gyökérkezelt fog akár egész életen át megmaradhat megfelelő szájápolás és rendszeres fogászati ellenőrzés mellett. Érdemes megjegyezni, hogy ennek ellenére a fog idővel elszíneződhet vagy könnyen törékennyé válhat a fogbél hiánya miatt.

A fogászati klinikánkon a rendelkezésre álló korszerű CAD/CAM technológia segítségével olyan inlay/onlay vagy korona pótlást tudunk készíteni a megmaradt foggyökérre, mely könnyen orvosolhatja ezeket a problémákat is.

Gyökérkezelés hátránya

Sajnos semmi sem tökéletes, így a gyökérkezelés sem. Hatására ugyanis elszíneződhet a kezelt fog. Korábban nagy mértékű szuvasodás és gyulladás hatására pedig gyengül a szerkezete. Az előbbire fogfehérítést, míg az utóbbira inlay vagy onlay, vagy korona felhelyezését javasolják fogorvosaink.

Miért színeződhet el a gyökérkezelt fog a gyökérkezelés után?

  • A fog elszíneződésének leggyakoribb oka a fog belsejében maradt kis mennyiségű pép. Ez a bomló pép teheti sötétebbé a fogat.
  • A gyökérkezelés lezárására szolgáló ideiglenes tömés festékanyagot tartalmazhat. Ez elszínezheti a fogat, sárgább, vörösebb árnyalatúvá válhat, mivel az közvetlenül érintkezik a dentinnel, azaz a fog felszínével.
  • A gyökérkezelés során szedett gyógyszerek is okozhatják.
  • A dohányzás és a sötét színű italok gyakori fogyasztása hajlamosabbá teszi a fogak elszíneződését.

Azonban nem minden gyökérkezelési eljárás színezi át vagy teszi foltossá a fogat!

Gyökérkezelés = több alkalom

Fentebb említettük, hogy ugyan maga a fájdalom megszűnik az első kezelés után, azonban fontos megjegyezni, hogy ez még nem azt jelenti, hogy be is lett fejezve a kezelés. Ahogy az ideiglenes tömés neve is mutatja, csak ideiglenes megoldást nyújt. Egy gyökérkezelés átlagosan 2-3 kezelést jelent, a kezelésszám nőhet a kezelt fog problémájának súlyosságától függően. Cserébe megmenthető a saját fog!

Tévhitek a gyökérkezelésről

Gyökérkezelés lehetőséget ad a saját fog megtartására, megmentésére is! Sokaknak azonban a szó hallatán egyből tévesen egy fájdalmas embert próbáló kezelésre gondolnak. Pedig erről szó sincs! Sajnos azonban a tévhitek városi legendákként keringenek. Mik ezek a tévhitek?

1. Fájdalmas

A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes a kezelés, viszont utána sem kell aggódni, a fogorvos utasításainak megfelelően javasolt a fájdalomcsillapító szedése a kezelés után. Akkor beszélhetünk fájdalomról, intenzív fogfájásról, ha nincs kezelve a szóban forgó fog gyökere, ami folyamatos gyulladásban marad.

2. Felesleges

Mert utána ki kell majd úgyis húzni azt a fogat. Azonban ez is téves, hiszen pont az a lényege a gyökérkezelésnek, hogy megmenti a gyulladt fogat.

Tévhitek a gyökérkezelésről

3. Elhal

A gyökérkezelt fog már nem él, emiatt könnyen sérül, törékeny lesz. A foggyökér a fog belső szerkezete, azonban a fog szerkezetét általában nem befolyásolja. Ha jelentős méretű szuvasodás okolható a kialakulásáért, akkor előfordulhat, hogy a szerkezetet meggyengíti. Ebben az esetben fogorvosaink koronát helyeznek a sérült fogra, mely megegyező külsőre a saját foggal.

4. Csak ha fáj a fog

Előfordul, hogy páciensünk azt gondolja, hogy addig biztosan nem kell elmenni fogorvoshoz, amíg nem fáj a foga. Hiszen addig probléma sincs. A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat fontossága itt is kiemelten fontos. Előfordulhat, hogy a gyökér szuvasodás, vagy egyéb okok miatt észrevétlenül elhal. Ez heves gyulladást okoz később, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Előfordulhat, hogy fogfájás nem jelentkezik, azonban a környékén az ínyen kiütések jelennek meg (sipoly), ami a gyulladás jelének tekinthető.

5. Utána nem kell már fogorvoshoz menni

Tévhit, hiszen a gyökérkezelés kettő, vagy több kezelésből áll. A fogat csak akkor lehet megmenteni, ha a gyökérkezelést a kezelő fogorvos be is tudja fejezni. A fájdalom az első kezelést követően megszűnik, de fontos észben tartani, hogy ez még nem azt jelenti, hogy a további kezelés már nem szükséges. Éppen attól kapunk tartósan megmentett fogat, ha végig megy a kezelés. Az ideiglenes tömés nem nyújt végleges védelmet, amint azt a neve is mutatja.

Dental laboratóriumi tesztek

A beavatkozások során számos idegen anyaggal érintkezik szervezetünk, melyek immunválaszt válthatnak ki. Ebből adódóan a fogászati kezelések, például implantátum beültetése vagy gyökérkezelés következtében esetlegesen fellépő panaszok hátterében testünk allergiás reakciója állhat, nem pedig a szakorvos nem megfelelő színvonalú munkája.

Allergia esetén az immunrendszer a fogászati beavatkozások során használt anyagokra ellenanyagok termelésével, és olyan immunválasszal reagál, mely a beültetés és a kezelés hatásfokát rontja.

A fogászati kezelések után jelentkező különböző immunválaszok kimutatására Magyarországon az elsők között alakítottuk ki laborvizsgálatainkat, melyeket ide kattintva tekinthet meg.