Skip to content Skip to footer

Belső vagy külső fogszabályzó?

Belső fogszabályzó

Belső vagy külső fogszabályzó?

Belső vagy külső fogszabályzó?

Mi az a fogszabályozás?

Fogszabályzó kezeléssel a fogszabályozó szakorvos instrukciói alapján helyreállíthatóak a harapási rendellenességek, a fogak funkciója és esztétikája. A kezelés történhet gyermekkorban vagy felnőtteknél is, az íny és a fogazat állapotának figyelembe vételével. A fogszabályzó eljárást néhány esetben szájsebészeti beavatkozás előzi meg, ám a fogak kihúzását a mai modern készülékek használatával már sokkal többször el lehet kerülni.

Belső vagy külső fogszabályzó?

Fogszabályozás kapcsán gyakran merül fel a kérdés, hogy mennyire lehet esztétikus fogazatunk a kezelés időtartama alatt. A fogszabályzó fogorvosok az elmúlt évtizedekben rengeteget dolgoztak ennek a megoldásán. Hiszen észszerű gondolat, hogy ha egyszer eldöntöttük, hogy rendbehozatjuk fogainkat, a megvalósítás közben is szeretnénk már érezni a végső siker eljövetelét. A fogszabályozás 1-3 évig is eltarthat, addig pedig el kell döntenünk, milyen kompromisszumokat vagyunk képesek kötni.

A linguális fogszabályzó egy sokkal egyénre szabottabb megoldás, mivel a belső fogfelszín sokkal egyedibb, így a brekettek kialakítása és felhelyezése is nagyobb figyelmet és időt igényel a fogorvostól. A belső fogfelszínen rögzített fogszabályozó majdnem minden olyan probléma korrigálására alkalmas, mint a külső felszínre helyezett fogszabályozó készülék.

Ezzel szemben a külső fogszabályzó egészen biztosan látható marad, még akkor is, ha a brekettek fogszínűek. Ár, kezelési idő és kényelem szempontjából azonban a külső fogszabályozó vonzóbb lehet.

Az alábbi táblázatban összefoglaljuk a külső és a belső fogszabályozó készülékek előnyeit, illetve hátrányait:

Összehasonlítás Belső fogszabályozó Külső fogszabályzó
Külső megjelenés nyelv felől rögzített készülék külső fogfelszínen rögzített készülék
tökéletesen láthatatlan kívülről látható, minden esetben
Működés lassabb megszokási idő könnyebb megszokhatóság
optimálisabb erőleadás lágy erőkkel dolgozik, erőleadása megfelelő
lassabb kezelési idő gyorsabb eredmény
Felépítés egyénileg legyártott brekettek normál brekettek (önligírozós v. hagyományos)
Ár a kezelés összetettsége és időigényesége miatt drágább olcsóbb, mint a belülre helyezett készülékek

Hagyományos, fém fogszabályzók

Manapság a páciensek számtalan, különböző típusú külső fogszabályozó közül válogathatnak, a hagyományos fém készülékektől kezdve egészen a láthatatlan, sínes megoldásokig. Az első konzultációt követően, a fogszabályzó szakorvos megállapítja, hogy melyik fogszabályozó a legalkalmasabb az adott probléma korrigálására, egyúttal ismerteti az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

Súlyos harapási rendellenesség vagy extrém fogtorlódás esetén, a hagyományos, fém fogszabályzók jóval hatékonyabbnak bizonyulnak a kerámia, valamint az átlátszó verzióknál. A fogszabályozó szakorvos ebben az esetben jobban tudja kontrollálni a fogak mozgását, ami kiemelten fontos a súlyos harapási rendellenességgel küszködő pácienseknél.

Hagyományos, fém fogszabályzók
Átlátszó, porcelán fogszabályzók

Átlátszó, porcelán fogszabályzók

A porcelán fogszabályzók szerkezetüket tekintve hasonlítanak a külső, fém fogszabályzókra, viszont teljesen más anyagból készülnek. A brekettek fém helyett áttetsző kerámiából készülnek. A fogszabályozó ívet is átlátszóra cserélik az esetek többségében a még diszkrétebb hatás elérésének érdekében.

Súlyosabb esetben azonban előfordulhat, hogy a porcelán fogszabályzó nem alkalmas a rendellenesség korrekciójára. Ilyenkor a fogszabályozó szakorvos inkább a hagyományos, fém készülék használatát javasolja. Ez abban az esetben is ideális megoldás lehet, ha az esztétikus fogszabályzó miatt a kezelési idő a vártnál jóval hosszabbra nyúlna.

Belső fogszabályozó

A belső fogszabályzónál a brekettek a fog belső, nyelv felőli felszínére kerülnek, így teljesen láthatatlan marad. A belső fogszabályzó készülék elkészítéséhez a szakorvos első alkalommal mintát vesz a fogakról. A breketteket ez alapján a páciensre szabva készítik el úgy, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek a fog belső felszínére. A külső fogszabályozóhoz hasonlóan a belső fogszabályzó is folyamatos, lágy erőleadással dolgozik, ezáltal igazítva a fogakat a megfelelő pozícióba.

Belső fogszabályozó