Skip to content Skip to footer
A fogbeültetés menete

A FOGBEÜLTETÉS MENETE

A teljes fogbeültetési folyamat (a fogászati implantátum behelyezésétől a végső fogsor átadásáig) minden esetben más és más.

Lehetséges beavatkozások fogbeültetés előtt (csak néhány esetben szükségesFogászati kezelésGyógyulási időszak
teljesen romlott fog eltávolításabizonyos esetekben a fogbeültetés rögtön a húzás után megvalósítható, míg más esetekben 3-4 hét is szükséges lehet, hogy a csont gyógyuljon az implantáció előtt
csontpótlásaz állkapocs csontnak szüksége van 4-6 hónap gyógyulási időre a fogbeültetés előtt
arcüregemelés (csak a felső állkapocs esetében)arcüregemelés után legalább 8 hónapot kell várni a fogimplantációt megelőzően
A fogbeültetés lépéseiFogászati kezelésGyógyulási időszak
fogászati implantáció, avagy a fogimplantátum behelyezésea fogbeültetés után az állkapocsnak 4-6 hónapra van szüksége a fogimplantátum körüli csontosodáshoz
lenyomatvétel a végleges fogsor elkészítéséheza fogimplantátum felszabadítása után az orvos lenyomatot vesz a végleges fogpótláshoz
az implantátum felépítmény és a korona rögzítésevégső fogsor kialakítása 5 nap alatt (korona, híd, teljes híd, kivehető pótlás, All-on-4)

1. Konzultáció és tervezés

Az első konzultáció során a szájsebész vagy a fogimplantátum specialista megvizsgálja a panoráma röntgen felvételt és konzultál a pácienssel. Ha a páciens általános egészsége és csontállománya megfelelőnek bizonyul a fogbeültetéshez, a fogorvos egy személyre szabott kezelési tervet készít. A fogorvos további vizsgálatokat írhat elő vagy CT felvétel készítését kérheti a csontállomány állapotának felméréséhez.

2. Fogbeültetés

A fájdalommentes fogbeültetés fogbeültetési folyamat során a fogimplantátumot behelyezik az állkapocsba. A szájsebészeti beavatkozás szigorú protokoll alapján történik, majd a páciens a megfelelő tanácsokat és utasításokat betartva kivárja a gyógyulási időszakot (a csontállomány helyreállásához szükséges). Amennyiben nincsen elegendő csontállomány a fogászati implantációhoz, egy speciális szájsebészeti műtét, a csontpótlás szükséges a hiányzó csontszövet pótlására.

3. Gyógyulási idő

A fog implantációt követő 3-6 hónap (gyógyulási időszak) alatt a beültetett implantátum felszínére csontsejtek nőnek, a fogimplantátum összenő az állkapocs csontozatával. Ez idő alatt nagyon fontos a gyógyszeres utógondozás és a tökéletes szájhigiénia az utasítások szerint.

4. Végleges fogsor kialakítása

Miután a gyógyulási időszak letelik, a fogimplantátum(ok)ra felépítésre kerül a végleges fogsor. Számos fajtája van az implantátumokra kerülő fogpótlásoknak, az egyszerű megoldásoktól (különálló korona egy implantátumon vagy híd két fogimplantátumon) a teljes fogsorokig (teljes híd 6-8 implantátumon, All-on-4 rögzített fogsor).

Korona felhelyezése fogimplantátumra egy fogpótlás esetén
Korona felhelyezése fogimplantátumra egy fogpótlás esetén
Híd felhelyezése 2 implantátumra több hiányzó fog pótlására
Híd felhelyezése 2 implantátumra több hiányzó fog pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
All-on-4 fogsor behelyezése
All-on-4 fogsor behelyezése

Ha nincs foga az alsó állkapcson, és valamiért nincsen lehetőség nagyobb számú fogimplantátum behelyezésére, az alsó fogsor helyére kényelmesen behelyezhető akár egy kivehető fogsor is.

Stéges fogsor 4 implantátumon
Stéges fogsor 4 implantátumon
Gömb retenciós, lokátoros fogsor két implantátumon
Gömb retenciós, lokátoros fogsor két implantátumon
Kivehető fogsor
Kivehető fogsor

5. Kontroll

A fogimplantátum és a ráépített fog hosszútávú sikere nem biztosítható a szájhigiéniai előírások gondos betartása nélkül. A protetikai beavatkozást követően a páciensnek legalább évente meg kell látogatnia fogorvosát a megfelelő szájhigiénia betartása és a fogimplantátum stabilitásának és használhatóságának fenntartása érdekében.