Skip to content Skip to footer
Fogbeültetés után

Fogbeültetés – hány kezelés szükséges?

  • Az egyik legfontosabb tényező a fogimplantáció hosszának megállapításához a páciens egészségügyi állapota. A fogimplantátum és a környező íny-, illetve csontszövetek gyógyulását nem érdemes siettetni, mert az a végső eredményre lehet hatással. Esztétikai, beszédtechnikai vagy a rágás szempontjából mind fontos a megfelelő idő kivárása.
  • A fogászati kezelés befejezése néhány hónapig, vagy akár egy évig is eltarthat, ezt türelmesen ki kell várni. Fogorvosaink körültekintően tervezik meg a kezelés folyamatát, hogy az a páciens szempontjából a lehető legjobb legyen.
  • Fogászati klinikánkon általában minden fogbeültetést egy konzultáció előz meg. Leggyakrabban röntgen és CT felvételt is készítünk, majd összeállítjuk a részletes árajánlatot és kezelési tervet. A következő lépes általában a fogimplantátum behelyezése, melyet a gyógyulási periódus követ.
  • 3-6 hónap múlva a szájsebész feltárja az implantátumot, hogy megvizsgálja, a fogimplantátum mennyire forrott össze az állkapocs csonttal. Amennyiben minden rendben, egy gyógyulási csavar kerül behelyezésre. Két további vizit szükséges a végleges fogpótlás helyének kialakításához, mely lehet koronahíd vagy akár rögzített fogsor is.
  • Ne feledkezzünk meg az éves kontrollokról, melyek ugyanolyan fontosak az implantátum élethosszig tartó megőrzéséhez.

Mi a teendő fogbeültetés után?

Fogbeültetés után felléphet erősebb fájdalom, megduzzadhat az állkapocscsont, mely belül érezhető és kívülről is látható.

Ez elég gyakori, mivel az implantációs szájsebészeti műtét komoly beavatkozás a szervezetbe. Fájdalom esetén érdemes fájdalomcsillapítót bevenni (ezeket a Medicover fogászati klinikáján díjmentesen biztosítjuk pácienseinknek). Ezekkel kezelhető az első napok műtéti fájdalma. Ezen felül javasolt jeges borogatást tenni az arc érintett részére (a jégtasakot szintén ingyen biztosítjuk pácienseinknek) fogbeültetés után, ezzel elősegítve a duzzanat mielőbbi lelohadását. Továbbá fogorvosaink antibiotikum szedését is előírják a rendes gyógyulás érdekében (szintén ingyen adjuk a Medicover klinikán).

A varratokat általában 7-10 nappal az implantációs műtét után szedik ki a fogorvosok. Mi, a Medicover fogászaton felszívódó varratokat használunk, ezáltal megkímélve pácienseinket a felesleges utazgatástól.

Gyógyulási idő fogbeültetés után

Minden esetben szükség van némi időre fogbeültetés után, hogy a fogimplantátum beilleszkedjen a környező szövetekbe (osseointegráció). A gyógyulási periódus hossza attól is függ, hogy pontosan hova lett beültetve a műgyökér. Az alsó állkapocsba ültetett fog általában gyorsabban gyógyul, mint a felső állkapocsban. Ez azt jelenti, hogy az alsó állkapocsba történő fog implantáció során a fogászati kezelés következő lépése akár 2-4 hónapon belül is megvalósulhat.

A szakma szabályai alapján érdemes 3-6 hónapot várni a felső állkapocsba helyezett implantátum gyógyulásáig. Természetesen a páciens egyéni egészségügyi állapota szintén befolyásolja a gyógyulási időszak hosszát.

Mikortól tekinthető teljes értékűnek az implantátum fogbeültetés után?

A fogimplantátumnak kb. 3-6 hónapra van szüksége a gyógyuláshoz, attól függően, hogy az alsó vagy a felső állkapocsba került. Röviddel a szájsebészeti beavatkozás után egy ideiglenes fogsort kap a páciens, melyet többnyire stabilan be lehet rögzíteni annak ellenére, hogy a fogimplantátum nem integrálódott még teljesen az állkapocscsonttal, azonban ügyelni kell rá, hogy ne érje túl nagy nyomás (kerülni kell többek között az egész alma, a diófélék és a száraz kenyérfélék fogyasztását).

Fogbeültetés után

Amikor az implantátum megfelelően rögzül már a csonthoz, és a végleges fogpótlás is bekerül a szájba, a fogimplantátum tartós és stabil és ugyanúgy használható, mint a saját fogak.

Miért fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés a fogimplantátum behelyezése után?

Fogbeültetés után az éves fogorvosi ellenőrzés még fontosabb, mint más egyéb fogászati kezelésnél. A fogászati implantáció, mint sebészeti kisműtét, fontos beavatkozás a szervezetbe.

Bár tapasztalt fogorvosaink a Medicover fogászati klinikáján a piacon elérhető legjobb minőségű eszközökkel dolgoznak, és előzetesen felmérik a páciens egészségi állapotát, néhány probléma mégis felmerülhet. Éppen ezért erősen javasoljuk a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen való részvételt.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés elhanyagolásának következménye:

  • bármilyen íny-, vagy csonthártyafertőzés gyorsabban terjed
  • bármilyen csontveszteség az implantátum körül nem derül ki időben

Dental laboratóriumi tesztek

A beavatkozások során számos idegen anyaggal érintkezik szervezetünk, melyek immunválaszt válthatnak ki. Ebből adódóan a fogászati kezelések, például implantátum beültetése vagy gyökérkezelés következtében esetlegesen fellépő panaszok hátterében testünk allergiás reakciója állhat, nem pedig a szakorvos nem megfelelő színvonalú munkája.

Allergia esetén az immunrendszer a fogászati beavatkozások során használt anyagokra ellenanyagok termelésével, és olyan immunválasszal reagál, mely a beültetés és a kezelés hatásfokát rontja.

A fogászati kezelések után jelentkező különböző immunválaszok kimutatására Magyarországon az elsők között alakítottuk ki laborvizsgálatainkat, melyeket ide kattintva tekinthet meg.

Fogcsikorgatás esetén ajánlott a fogimplantátum?

Igen, semmi akadálya a fogimplantátum behelyezésének fogcsikorgatás esetén sem. Elég gyakori ez a probléma, így a megoldás is kézenfekvő a szakemberek számára. Leginkább alvás közben jelentkezik. Javasoljuk, hogy tájékoztassa orvosát, amennyiben tudomása van éjszakai fogcsikorgatásáról, bár általában a látható jelekből a fogorvos is kikövetkezteti a problémát.

A fogcsikorgatás plusz nyomást gyakorol a fogimplantátumra. Ezt a gondot több módon lehet megoldani. A fogkoronát, hidat vagy kivehető fogsort erősebb anyagból kell készíteni, hogy bírják az extra terhelést. Az eredeti tervtől eltérő számú, több implantátum behelyezése válhat szükségessé a fogsor megtartására. Ezeken kívül a fogorvos éjszakai fogsín használatát is javasolhatja.

A fogbeültetés, mint szájsebészeti kezelés kockázatai

Vérzés és az érzéstelenítés hatása: javasoljuk, hogy ne üljön volánhoz közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás után, ne egyen a következő néhány órában, és ne végezzen intenzív testmozgást (beleértve a sportolást és a szaunázást is)

Fertőzésveszély: kérjük, a fogorvos szájhigiéniai útmutatásainak betartását, ne használjunk szájvizet az első napokban és ne piszkáljuk, szívogassuk a friss sebet vagy heget, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.