Fogszabályozás

Mi a fogszabályozás?

Fogszabályzó kezeléssel a fogszabályozó szakorvos instrukciói alapján helyreállíthatóak a harapási rendellenességek, a fogak funkciója és esztétikája. A legtöbb esetben érdemes gyermekkorban megkezdeni a fogszabályzást, de a kezelés felnőtteknél látványos eredményeket tud elérni, az íny és a fogazat állapotának figyelembe vételével.

A fogszabályzó eljárást néhány esetben szájsebészeti beavatkozás előzi meg, ám a fogak kihúzását a mai modern készülékek használatával a fogorvosok már sokkal többször el tudják kerülni.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A fogszabályozás budapesti klinikánkon exkluzív környezetben, a legkorszerűbb technológiákkal zajlik. Kiváló fogszabályozó szakorvosaink és fogorvosaink biztosítják, hogy a tökéletes mosoly kialakítása a lehető leggyorsabban és legfájdalommentesebben történjen.

Miért fontos a fogszabályozó kezelés?

A fogazat szabályozása nem csak a rágófunkciók vagy az esztétika helyreállításában játszik szerepet. A szabálytalan fogazat és/vagy harapási rendellenesség többek között fejfájáshoz, nyakfájáshoz, állkapocs-izületi gyulladáshoz, de akár migrénhez is vezethet.

Mikor érdemes fogszabályzásra menni?

A rendezetlen fogak, fogsorok helyreállításának célja a fogak hosszú távú egészségének megőrzése, megfelelő működésük biztosítása, az esztétikus mosoly elérése a kusza fogazat vagy egy-egy fog helyzetének (rotáció esetében) helyreállításával és a harapási rendellenességek megszüntetésével.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

A harapás (okklúzió) korrekciója

Funkcionális problémáknál sok esetben szükséges az állkapcsok egymáshoz viszonyított helyzetének korrigálása. Ez legtöbbször a hagyományos fogszabályozással egy időben történik, azonban néhány esetben önmagában is szükségessé válhat.

Az okklúzió és a rágás során a fogaknak több funkciót is be kell tölteniük, mint például a táplálék feldolgozása vagy a beszédhangok helyes megformálása. A fogak közötti megfelelő érintkezést a gnatológia tudománya vizsgálja. Harapási rendellenesség esetén az alsó és felső állkapocs fogai nem érintkeznek megfelelően egymással, ezáltal romlanak a fogazat alapvető funkciói.

A helytelen okklúzió többek között állkapocsizületi problémákat is okozhat. A nem megfelelő terhelés miatt gyulladás, kattogás vagy akár ficam is keletkezhet, ezért mielőbbi korrekcióját javasoljuk.

Harapási rendellenességek fajtái

A felső fogak általában 1,5- 2 mm-t takarnak az alsó állkapocs fogaiból, amikor szájunk csukva van. Ehhez képest az alábbi eltérések jelenhetnek meg leggyakrabban.

Keresztharapás (alulharapás)
Keresztharapás (alulharapás)
Keresztharapás (alulharapás)

Az alsó fogsor takarja a felső fogsor fogait. Ez a probléma előfordulhat a fogsor elülső vagy hátsó részén is, több fogra vagy akár egyre is jellemző lehet. Az esztétikai tulajdonságok romlása mellett egyéb íny- vagy fogágybetegségeket is előidézhet. A keresztharapás egy jellemző típusa a bulldogharapás, amikor a frontfogaknál fordul elő a fent leírt rendellenesség.

Mélyharapás
Mélyharapás
Mélyharapás

A felső fogak takarása nagyobb, mint normális esetben, ez a leggyakoribb elváltozás. Genetikai okai vannak a jelenség elterjedésének: mivel az ételeket egyre kevésbé szükséges megrágnunk, a rágófunkciót ellátó anatómiai felépítés visszafejlődik. Egyes szélsőséges esetekben az alsó frontfogak hozzáérnek a felsők mögötti ínyhez és ezáltal ínygyulladást, ill. fogágyproblémákat okozhat.

Nyitott harapás
Nyitott harapás
Nyitott harapás

Összezárt állapotban az alsó és felső fogsor elülső vagy oldalsó részei nem találkoznak, rés van közöttük. A frontfogak közötti távolság kialakulhat késői ujjszopás miatt, de nyelési rendellenesség is okozhatja (nyelésnél a nyelv előretolódik). A hátsó fogaknál előforduló nyitott harapást jellemzően a nyelv rendszeres szopogatása, szívása okozhatja.

Fogtorlódás
Fogtorlódás
Fogtorlódás

Helyhiány következtében alakul ki. Az állkapocscsont és a fogak mérete közti aránytalanság vagy a tejfogak késői kiesése is okozhatja. Leginkább a front fogaknál fordul elő, a fogak egymásra lapulnak, részben vagy egészben fedik egymást. Jellemző a fogszuvasodás, a fokozott fogkövesedés vagy ínygyulladás a zsúfolt fogak találkozásánál.

Foghézag (diastema)
Foghézag (diastema)
Foghézag (diastema)

A frontfogak között rés alakul ki. Leginkább a felső metszőfogakat érinti, a hézag örökletesen is kialakulhat, de a fogak számának eltérése miatt is. A rés nem csak esztétikai problémát jelent, beszédhibákat is előidézhet.

Középvonal eltolódása
Középvonal eltolódása
Középvonal eltolódása

A felső és alsó fogsor középvonala nem illeszkedik pontosan egymáshoz. A fogsor megjelenése szabálytalan, a harapás során a fogak nem illeszkednek tökéletesen.

Pókharapás
Pókharapás
Pókharapás

Öröklött hajlam, rossz szokások vagy egyéb egészségügyi problémák miatt alakulhat ki. Ilyen okok lehetnek például a késői ujjszopás, nyelési diszfunkciók, fogazat vagy állkapocs genetikai rendellenességei, torzulása.

A fogszabályozás menete

 1. Munkatársaink panoráma röntgent készítenek és a fogszabályzó szakorvos megvizsgálja a fogazatot.
 2. A felvétel és a vizsgálat alapján előzetes ajánlat készül.
 3. Az ajánlat elfogadása után egy teleröntgen felvételt készítünk a páciens fogazatáról oldalról, hogy a fogorvos helyesen beállíthassa fogak helyzetét és a harapást is.
 4. A fogszabályozó szakorvos egyeztet az esetlegesen szükséges foghúzásokról egy szájsebész kollégával vagy fogorvossal.
 5. Megtörténik a szájsebészeti beavatkozás, mely egyes esetekben sima fogeltávolítás, más helyzetekben, mint például a bölcsességfog kihúzásánál, komplex szájsebészeti beavatkozást jelent.
 6. A végleges kezelési terv szerint a fogorvos felhelyezi a breketteket a fogakra, valamint a gyűrűt/tubust a leghátsó fogakra, a kezdőívet pedig középre.
 7. A kontrollok során a fogszabályozó szakorvos a fogak helyzetének megfelelően igazít a fogszabályozón, szükség esetén ívet is cserél az elérni kívánt végső állapot szerint.
 8. Amikor a fogak helyükre rendeződtek, a fogorvos eltávolítja a rögzített fogszabályozó készüléket. Ezzel egy időben lenyomatot veszünk a kivehetős fogszabályozó készülékhez.
 9. Az éjszakai, kivehető készüléket a fogszabályozó szakorvos útmutatásai alapján addig kell hordani, míg a fogak helyzete megfelelően rögzül.
belső fogszabályzó

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Külső vagy belső fogszabályozó?

A fogszabályzás megkezdésekor sokan aggódnak azon, hogy mennyire lesz esztétikus a mosolyuk a kezelés alatt. Külső fogszabályzóból is léteznek átlátszó, vagy a fog színéhez illeszkedő verziók is a hagyományos, fém színű mellett, azonban ezek sem teljesen észrevétlenek. Azok számára, akik semmi esetre sem szeretnék, hogy a fogszabályozójuk látható legyen, a belső fogszabályzó nyújthat megoldást.

A hagyományos, külső fogszabályozóval szemben, a belső fogszabályzónál a brekettek (fogra helyezett tappancs) a belső fogfelszínre kerülnek, így kívülről egyáltalán nem észrevehető. A belső (vagy linguális) fogszabályozó a legtöbb olyan probléma kezelésére alkalmas, mint a külső fogfelszínre helyezett fogszabályzó készülék, azonban fontos tudni, hogy általában a belső fogszabályzóhoz lassabban szoknak hozzá a páciensek és a kezelési idő is hosszabb lehet.

linguális fogszabályzó egy sokkal személyre szabottabb megoldás, mivel a belső fogfelszín mindenkinél eltérő, így a fogszabályozó készülék kialakítása és felrakása is több figyelmet és időt igényel a fogorvostól.

A „Damon” technika

A Damon technika egy amerikai orvos, Dr. Dwight Damon által kifejlesztett rendszer, aminek a lényege a lágy biológiai erőkkel történő fogszabályozás. Ez a készülék a hagyományos fogszabályozó készülékhez képest „sokkal kisebb súrlódás elvén” működik. Így a kötőelemek és az ívek közötti súrlódás csökkentésével sokkal kisebb erőkkel tudjuk mozgatni a fogakat, akár felnőtt korban is.

A biológiai erőknek köszönhetően a fogszabályozás akár gyorsabb is lehet a hagyományos kezelésnél, de ami még lényegesebb, kevésbé káros a fogaknak! A Damon rendszerrel legtöbb esetben elkerülhető a foghúzás és a szájpadláson átívelő tágító és összekötő elemek használata is. Ezzel a fogszabályozás könnyebben elviselhetővé válik.

Nézze meg videónkat a Damon fogszabályozásról

Damon Fogszabályozók - Fogszabályozás - Damon Q technika

Damon Q fém fogszabályozó készülék

Előnyei:

 • hordozza a rögzített fogszabályozó előnyeit
 • lágy erőkkel korrigál

 • legkevésbé káros a fogaknak

 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál

Damon Clear

Előnyei:

 • hordozza a rögzített fogszabályozó előnyeit
 • fogszínű, nem látszik

 • lágy erőkkel korrigál

 • legkevésbé káros a fogaknak

 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál

Fogszabályozás - Damon Clear

Átlátszó sínes fogszabályozás, láthatatlan fogszabályozás (Clear Aligner)

Fogszabályozás - Átlátszó sínes fogszabályozás, láthatatlan (Clear Aligner)

Ez a fajta kezelés egy kivehető átlátszó sínekkel történő fogszabályozás. A láthatatlan fogszabályozással csak a kisebb, esztétikai eltérések hozhatók helyre, a harapási rendellenességek, funkciós problémák ezzel nem megoldhatók!

Előnyei:

 • teljesen láthatatlan
 • bármikor és könnyen eltávolítható

 • észrevétlen, kényelmes viselet

 • könnyedén tisztítható

Gyermek fogszabályozás

A gyermekkorban elkezdett fogszabályozás még mindig a leghatékonyabb módszer a fogak helyzetének korrigálására. Nem szükséges megvárni az összes tejfog kihullását, már korábban is megkezdhető a kivehetős készülékek viselése. Ez esetben a szülők felelőssége nagyon nagy a szigorú előírások betartásában. A kezelés megfelelő betartása esetén a későbbi rögzített fogszabályzó készülék viselési ideje jelentősen megrövidíthető vagy akár el is kerülhető.

A gyermekkori fogszabályzás jellemzően 13-14 éves kor körül kezdődik, ekkor már az állkapocs és a fogazat fejlettsége is lehetővé teszi a végleges igazítást. A gyermekeknél is jellemzően 1-2 évre kerül fel a rögzített készülék, amennyiben szükséges. Ezután pedig éjszakai, kivehető fogszabályzóval erősítjük meg a fogak helyzetét. Az éjszakai fogszabályzó hordása nagyon fontos a rögzített fogszabályzóval elért eredmény megtartásához.

Gyermekeknek jellemzően 2-3 havonta kell kontrollra jönniük rögzített fogszabályozó esetében.

Felnőtt fogszabályozás

Ma már nem igaz az a régi állásfoglalás mi szerint felnőttkorban, már nem lehet fogszabályozni! Fogszabályozni sosem késő! Felnőtt fogszabályozás esetében szóba jöhet esztétikai kezelés, mikor csak a mosolyukat szeretnénk megszépíteni. Kicsit nehezebb a funkciós kezelés, mikor a sérült rágófunkció helyreállítása a cél, ilyen esetben sokszor például foghiányok következtében bedőlt fogak, miatt kerül sor felnőtt fogszabályozásra, és később a foghiányok pótolására, az ilyen kezeléseket mindig a fogpótlásokat végző kollégával történő kooperációval történik a funkciós fogszabályozó kezelés.

Fogszabályozással helyreállítható a rossz harapás és az ebből adódó problémák is megszüntethetők. A felnőtt páciensek kezelésének tervezésekor elsődleges szempont az arcesztétika és az archoz illő mosoly elérése. Ennek tükrében a pácienssel együtt választjuk ki a megfelelő készüléket.

Felnőtteknek ajánlott készülék típusok:

 • Fogszínű rögzített lágy erőkkel dolgozó fogszabályozó (Damon Clear)
 • Fém, rögzített, lágy erőkkel dolgozó fogszabályozó (Damon Q)

 • Átlátszó sínes fogszabályozás, láthatatlan fogszabályozás (Clear Aligner)

 • Harapásemelő és harapás beállító sínek, segédelemek

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Fogszabályozás - Felnőtt

Fogszabályozás árak

A fogszabályzás ára függ a választott készülék típusától, a kezelés hosszától és attól is, hogy a kezelés megkezdése előtt szükséges-e szájsebészeti beavatkozás. Minden fogszabályzó típushoz készítettünk Önöknek egy kalkulációt, amely összefoglalja felhelyezésének költségeit, hogy segítsük a döntéshozást. A kalkulációkban feltüntetett fogszabályzó árak egy állcsontra vonatkoznak és nem tartalmazzák a kezelés során szükséges konzultációk díját, mivel ezek száma a kezelés hosszától és összetettségétől függ.

Kattintson a linkre a fogszabályzó árak megtekintéséhez!

Gyakran ismételt kérdések a fogszabályozásról

Fogszabályozó konzultációra jelentkező pácienseink sokszor ugyanarra kíváncsiak. Reméljük, Ön is talál hasznos válaszokat a következő pár sorban:

Mikor van szükség fogszabályozásra?

A rendezetlen fogak, fogsorok helyreállításának célja a fogak hosszú távú egészségének megőrzése, megfelelő működésük biztosítása, az esztétikus mosoly elérése és a harapási rendellenességek megszüntetése.

kivehető fogszabályozó készülék

Mennyi ideig kell hordani felnőttként a rögzített fogszabályozó készüléket?

Minimum 1 évig.

Milyen sűrűn kell kontrollra járni?

Havonta, önligírozós (önzáró, pl. Damon) készülék esetén kéthavonta, gyermekeknek 2-3 havonta.

Mennyi ideig tart egy kontroll?

Körülbelül fél óráig.

Mi az ideális kor a rögzített készülék felrakásához?

13-14 éves kortól már lehet hordani. Felnőtt fogszabályozásnál nincs felső korhatár, egészséges fogazat és megfelelő állapotban lévő fogágy esetén kortól függetlenül feltehető.

A modern fogszabályozásról

Sok ember a fogai miatt nem mer mosolyogni, pedig manapság egyre elterjedtebb a fogszabályozás mind gyermekek, mind felnőttek körében. Ez köszönhető a növekvő esztétikai igényünknek és az egészségtudatosságunknak. Ma már tudjuk, hogy az egészséghez, a megfelelő emésztéshez az első lépés a jó rágófunkció, na és persze a szépséghez a tökéletes mosoly is elengedhetetlen. Ezek könnyen elérhető és megvalósítható célok fogszabályzó kezelés segítségével bármely életkorban. Ma már rengeteg féle fogszabályozó készülék van a piacon, a hagyományos ragasztott fém készülékektől az átlátszó láthatatlan fogszabályozókig, segítségünkkel mindenki megtalálhatja a neki valót.

Sokan azért vágnak bele a fogszabályozásba felnőtt korban, mert gyerekként még újdonság volt az eljárás, a készülékek kényelmetlenségük miatt sok esetben idő előtt eltávolításra kerültek, de a legtöbben csak kivehetős készüléket hordtak, ami nem minden eltérés esetén nyújtott kielégítő végeredményt. A növekvő esztétikai igények és egészségtudatosság azonban elterjedté, sőt divatossá tette a készülékeket. Azok számára, akik semmi esetre sem szeretnék, hogy a fogszabályozójuk észrevehető legyen, a láthatatlan fogszabályozás nyújthat megoldást.

A modern fogszabályozás előnyei

A fogszabályozás jobban alkalmazkodik az egyedi igényekhez

 • az ívek mérete a fogív mérete alapján személyre szabható
 • a fogakra ragasztott tappancsok méretének csökkenése, és lekerekített felszíneik kényelmesebb hordást eredményeznek
 • a modern fogszabályozó rendszerek lágyabb erőkkel, így kisebb fájdalommal dolgoznak
 • az új fajta, kivehető sínekkel dolgozó, láthatatlan fogszabályozással már olyan problémák is, melyeket korábban a fogorvosok csak rögzített fogszabályozókkal tudtak korrigálni

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

Fogszabályozás
fém fogszabályozó

A fogszabályozás kevesebb kellemetlenséggel jár

 • a nagyobb tágítást eredményező fogszabályozó rendszerek használatával a foghúzást több olyan esetben el tudják kerülni a fogorvosok, amikor korábban nem lehetett
 • az önligírozós (önzáró) rendszerek használatával lerövidül az egyes kezelések időtartama
 • a fogorvosok a hátsó fogakra sok esetben gyűrű helyett már tubust helyeznek, amely kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi a készüléket

Az esztétikus fogszabályozó készülékek színtartása

Az újfajta anyagok, mint például a zafír kristályos készülékek brekettjei (tappancs alakú speciális zár, melyet a fogak külső vagy belső felszínére helyezünk, ebben vezetjük át a kezelés során használt íveket) rendkívül magas színtartó tulajdonságokkal rendelkeznek

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
hu_HUHungarian
hu_HUHungarian