Külső vagy belső fogszabályozás

Mi az a fogszabályozás?

Fogszabályozó viselésével korrigálhatóak a harapási rendellenességek (nyitott harapás, keresztharapás, mélyharapás stb.), a fogak funkciója és esztétikája. A kezelést általában javasolt gyermekkorban megkezdeni, de felnőtteknél is természetesen lehetséges látványos eredményeket elérni, az íny és a fogazat állapotától függően. Néhány esetben, a fogszabályozó felhelyezése előtt, szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet, ám a fogak kihúzását a korszerű készülékeknek köszönhetően már sokkal többször el lehet kerülni.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Még több információt szeretne a fogszabályozásról? Nézzen körül blogunkon!

Belső vagy külső fogszabályzó?

A fogszabályozás megkezdésekor sokan aggódnak azon, hogy mennyire lesz esztétikus a mosolyuk a kezelés alatt. Külső fogszabályozóból is léteznek átlátszó, vagy a fog színéhez illeszkedő verziók is a hagyományos, fém színű mellett, azonban ezek sem teljesen észrevétlenek. Azok számára, akik semmi esetre sem szeretnék, hogy a fogszabályozójuk látható legyen, a belső fogszabáloyzó nyújthat megoldást.

A hagyományos, külső fogszabályozóval szemben, a belső fogszabályozónál a brekettek (fogra helyezett tappancs) a belső fogfelszínre kerülnek, így a készülék kívülről egyáltalán nem észrevehető. A belső (vagy linguális) fogszabályozó a legtöbb olyan probléma kezelésére alkalmas, mint a külső fogfelszínre helyezett fogszabályozó készülék, azonban fontos tudni, hogy általában a belső fogszabályozóhoz lassabban szoknak hozzá a páciensek és a kezelési idő is hosszabb lehet.

A linguális fogszabályozó egy sokkal személyre szabottabb megoldás, mivel a belső fogfelszín mindenkinél eltérő, így a fogszabályozó készülék kialakítása és felrakása is több figyelmet és időt igényel a fogorvostól.

Külső és belső fogszabályzó árak

Az alábbi táblázatban elkészítettük a külső és a belső fogszabályzó árak összehasonlítását, hogy segítsünk megbecsülni, milyen költségekkel jár a fogszabályozás – egy állcsonton – a budapesti klinikánkon:

Külső fogszabályozó (Damon Clear) Külső fogszabályozó (Mini Roth)
Fogszabályozás konzultáció 8 000 Ft 8 000 Ft
Teleröntgen 6 000 Ft 6 000 Ft
Tervezési díj 24 200 Ft 24 200 Ft
Fogszabályzó készülék 242 000 Ft 120 000 Ft
Aktiválás
Összesen* 280 200 Ft 158 200 Ft

*A fogszabályzó árak egy állcsontra vonatkoznak és a kalkuláció nem tartalmazza a kezelés során szükséges konzultációk (kontrollok) díját. Egy konzultáció ára 22 000 Ft. A szükséges kontrollok és konzultációk száma függ a kezelés hosszától, amelyet a fogszabályozó szakorvos a tervezés során állapít meg.

Hagyományos, fém fogszabályzók

Napjainkban már számtalan típusú külső fogszabályozó létezik, a hagyományos fém készülékektől, a láthatatlan, sínes megoldásokig. Az első konzultáció során, a fogszabályzó szakorvos megállapítja, hogy melyik fogszabályozó a legalkalmasabb az adott probléma korrigálására és ismerteti az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

Súlyos harapási rendellenesség vagy extrém fogtorlódás esetében, a hagyományos, fém fogszabályzók sokkal hatékonyabbnak bizonyulnak a kerámia vagy az átlátszó verzióknál. A fogszabályozó szakorvos jobban tudja kontrollálni a fogak mozgását, amely kiemelkedően fontos lehet súlyos harapási rendellenességeknél.

A hagyományos, fém fogszabályzók legfőbb hátránya a megjelenésük. Sokan választják a diszkrétebb, láthatatlan fogszabályzókat, hogy elkerüljék a feltűnést, azonban fontos megjegyezni, hogy a hagyományos, fém fogszabályozók kinézete is sokkal esztétikusabb manapság, mint egy pár évvel ezelőtt.

fogszabályozó

Átlátszó, porcelán fogszabályzók

porcelán fogszabályzó

A porcelán fogszabályzók szerkezetükben hasonlítanak a külső, fém fogszabályzókra, azonban teljesen más anyagból készülnek. Fém helyett, itt áttetsző kerámiából készülnek a brekettek, illetve a fogszabályozó ívet is gyakran átlátszóra cserélik a még diszkrétebb hatás elérése érdekében.

Néhány súlyosabb esetben, előfordulhat, hogy a porcelán fogszabályzó nem megfelelő a rendellenesség korrekciójára, ez esetben a fogszabályozó szakorvos jelzi, amennyiben hagyományos, fém készülék használatát javasolja, vagy ha az esztétikus fogszabályzó miatt hosszabb kezelési időre kell számítani.

Az átlátszó, külső fogszabályozóknál előfordulhat, hogy a brekettek vagy a gumigyűrűk elszineződnek a kezelés során, ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani a szájápolásra. A fogszabályzó tökéletes színének megőrzése érdekében érdemes elkerülni az erősen pigmentált ételek és italok fogyasztását, valamint a dohányzást.

Belső fogszabályozó

A belső fogszabályzónál a brekettek a fog belső, nyelv felőli felszínére kerülnek, így teljes mértékben láthatatlan marad. A belső fogszabályzó készülék elkészítéséhez a szakorvos először mintát vesz a fogakról és a breketteket ez alapján, személyre szólóan készítik el, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek a fog belső felszínére. Ugyanúgy, mint a külső fogszabályozók, a belső fogszabályzó is folyamatos, lágy erőleadással dolgozik, így igazítva a fogakat a helyes pozícióba.

Fontos megemlíteni, hogy súlyos mélyharapás esetén, nem lehetséges a belső fogszabályzó alkalmazása, mivel a fogak átfedése miatt nincs hely a brekettek felhelyezésére. A kezdeti időszakban, a belső fogszabályozó irritálhatja a nyelvet, és sokak számára nehézségekbe ütközik a helyes artikuláció és a tiszta beszéd.

belső fogszabályzó

A külső és belső fogszabályozás összehasonlítása

Az alábbi táblázatban megpróbáljuk összefoglalni a külső és a belső fogszabályozó készülékek előnyeit, illetve hátrányait:

Összehasonlítás Belső fogszabályozó Külső fogszabályzó
Külső megjelenés nyelv felől rögzített készülék

tökéletesen láthatatlan

külső fogfelszínen rögzített készülék

kívülről látható, minden esetben

Működés lassabb megszokási idő

optimálisabb erőleadás

lassabb kezelési idő

könnyebb megszokhatóság

lágy erőkkel dolgozik, erőleadása megfelelő

gyorsabb eredmény

Felépítés egyénileg legyártott brekettek normál brekettek (önligírozós v. hagyományos)
Ár a kezelés összetettsége és időigényesége miatt drágább olcsóbb, mint a belülre helyezett készülékek

Mi az ideális kor a fogszabályozás megkezdésére?

Amennyiben harapási rendellenesség gyanúja merül fel, érdemes akár már 7-8 éves korban ellátogatni egy fogszabályozó szakorvoshoz. Ebben az életkorban már kinőnek a hátsó vasfogak és elkezd véglegesülni a harapás, így a fogszabályozó szakorvos meg tudja állapítani, hogy szükséges-e beavatkozás és esetleg javasolhatja kivehető („éjszakai”) fogszabályzó használatát. A korai korrekció előnye, hogy ebben az életkorban még könnyen alakítható a fogak helyzete, így elkerülhető a harapási rendellenességek és egyéb problémák súlyosbodása.

Fix fogszabályozó készülék felhelyezésére leghamarabb 12-13 éves korban kerülhet sor, hiszen ehhez szükséges, hogy a tejfogak lecserélődjenek. A kezelés időtartama függ az életkortól, a fogszabályzó készülék típusától és a fogsor rendellenességének mértékétől.

Általánosságban elmondható, hogy a fogszabályzást érdemes gyermekkorban elkezdeni, azonban még felnőttkorban sem késő belekezdeni. Nincs felső korhatár a fogszabályzás megkezdésére, amennyiben a páciens fogazata egészséges és a fogágy megfelelő állapotban van, kortól függetlenül alkalmas fogszabályzásra.

Fogszabályozó és szájápolás

Sokak tudatában él az a tévhit, hogy a fogszabályozó készülék viselése során sokkal könnyebben elszuvasodnak a fogak, ez azonban nem teljesmértékben igaz. Tény az, hogy a kezelés időtartama alatt jobban oda kell figyelni a szájhigiéniára, mert a megfelelően tisztítás hiányában felhalmozódhat a fogkő és akár fogínygyulladás is kialakulhat.

Helyes szájápolás mellett, a fogszabályzás alatt is megőrizhető fogaink egészsége. Léteznek speciálisan a fogszabályozókhoz kialakított, puha sörtéjű fogkefék, fogköztisztítók amellyekkel az szűk résekhez is hozzá lehet férni, és rendszeres fogkőeltávolítással a fogínygyulladás is megelőzhető.

fogszabályzó

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
hu_HUHungarian
hu_HUHungarian