Fogpótlás

A fogpótlás azon eljárások összessége, melyekre akkor van szükség, amikor a páciens fogának egy darabja, vagy az egész fog hiányzik, esetleg maga a fog olyan állapotban van, hogy már menthetetlen.

A fogpótlás lehet rögzített (fix), vagy kivehető (vagy rögzített kivehető fogsor).

A rögzített pótlások többnyire koronák és hidak, vagy fogsorok.

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mi a korona és milyen típusai vannak?

porcelan-korona-rogzitesenek-menete

A fogkorona nem más, mint rögzített fogpótlás, ami az ínyvonal feletti fogcsonkra, adott esetben Premium Straumann, Nobel Active vagy Alpha Bio fogimplantátumra van felhelyezve.

Amennyiben maga a fog oly mértékben sérült, hogy kezelésekor nem alkalmazható sem fogtömés, sem fogbetét, a korona lehet a célravezető megoldás. Anyagát tekintve a legelterjedtebb típusok a préskerámia koronák, a porcelán koronák, valamint a cirkónium koronák.

A fogkoronát leggyakrabban akkor alkalmazzuk, amikor nagymértékű foganyag hiány áll fenn fogtörés vagy elhanyagolt fogszuvasodás következtében.

Fogtengely korrekcióból, illetve esztétikai okokból (kusza fogak, nagy rések egyes fogak között) kifolyólag is felhelyezhető a korona.

Mi a híd és mire alkalmas?

A fogászatban a híd a keletkezett foghiány pótlására alkalmas. A fogászati híd, felépítését tekintve fogkoronákból áll. A korona csak egy fogra készül, míg a fogászati híd viszont több fog pótlására nyújt teljes körű megoldást. Létezik szomszédos fogakra -, valamint implantátumra épülő híd is.

A híd jellemzői és előnyei

A fogra épülő híd esetében nem szükséges implamtátum. A fogra épülő hídnál, a foghiányt környező fogak megfelelő kialakítását követően van lehetőség a híd felhelyezésére. Feltétel azonban, hogy a környező fogak teljesen épek és egészségesek legyenek. Csak ez teszi lehetővé, hogy szakembereink olyan állapotot alakítsanak ki, hogy a híd megfelelően, stabilan illeszkedhessen rajtuk.

A fogra épülő hídhoz a hidat tartó ép fogak felszínének lecsiszolása szükséges, hogy az illesztés tökéletes legyen. Maga a csiszolás nem veszélyezteti a fogak egészséges állapotát. Ezzel a módszerrel néhány hét alatt elkészül a tökéletes esztétikai élményt nyújtó fog, mely hűen adja vissza a természetes fogak kinézetét. Rágásnál azonban érdemes kicsit körültekintőbbnek lenni egyes ételek (keményebb falatok) fogyasztásakor

Az implantátumra épülő híd és fogsor

Az implantátumra épülő híd esetében nincs szükség a foghiányt környező ép fogak lecsiszolására, valamint a beültetett mesterséges gyökér révén a keményebb falatok rágása is biztonságosabb. A hiány területén elhelyezkedő csont terhelése egyenletes lesz, a csontsorvadás kockázata nélkül.

implantatum-hid-ket-implantatumra
Híd felhelyezése 2 implantátumra több hiányzó fog pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
All-on-4 fogsor behelyezése
All-on-4 fogsor behelyezése

Mit érdemes tudni a műfogsorról?

A fogsor olyan fogpótlási módszer, mely azon páciensek számára nyújt hatékony megoldást, akik fogainak jelentős része, adott esetben az összes foga hiányzik. A protézisek célja az esztétikai és rágó funkció teljes helyreállítása.

A fogsorok esetében létezik rögzített, kivehető és rögzített-kivehető típus is. Mindhárom típusnak megvannak a maga előnyei. A kivehető fogsort speciális ragasztóval kell a fogínyhez rögzíteni. Ez a fogpótlás kevésbé stabil, de könnyebb tisztítani, illetve az ára is kedvezőbb. A rögzített fogsornál a teljes körhíd vagy a részleges fogászati híd az implantátumokhoz van rögzítve, ezért teljesen stabil és nem kell ragasztani, emiatt komfortosabb, nem esik ki a szájból. Ezen kívül természetesebb vele a harapás és a rágás is a stabilitása miatt. A rögzített-kivehető fogsornál implantátumok biztosítják a fogpótlás stabilitását, azonban a fogsor kivehető, és így könnyen tisztítható. Ennél a fogpótlásnál stég (fém híd) vagy lokátorok (kis fémgolyók) kerülnek az implantátumra, amelyek a számukra a protézisben kialakított helyre pattintanak be és úgy tartják helyén a fogsort.

Stéges kivehető fogsor 4 implantátumon
Stéges kivehető fogsor 4 implantátumon
Gömbretenciós, lokátoros kivehető fogsor két implantátumon
Gömbretenciós, lokátoros kivehető fogsor 2 implantátumon
Kivehető fogsor
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására

Tulajdonság

Rögzitett

Kivehető

Komfortérzet Kiváló

Közepes

Esztétika Kiváló

Nagyon jó

Illeszkedés Kiváló

Közepes

Stabilitás Kiváló

Közepes

Teherbírás Magas

Közepes

Rágás Mint a saját fog

Odafigyelés szükséges

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Call Now Button
Girl in a jacket
close-link