Skip to content Skip to footer
Panoráma röntgen

Kezelések és tartalom

Panoráma röntgen árak

Kérjük, válasszon klinikát az árlista megtekintéséhez!

Panoráma röntgen

Panoráma röntgen készítése alapvető fontosságú számos komoly fogászati beavatkozás megtervezésénél. A panoráma röntgenfelvételen a teljes fogsor látható, az alsó és felső fogsor mellett az alsó és felső állcsontot, az állkapocsízületet és az arcüreg alsó részét is beleértve. Ez tehát nem a fogsor egy bizonyos részéről ad részletgazdag képet, hanem az egész állapotáról egy teljes, átfogó felvétel.

Mire jó a panoráma röntgen?

A fogászati panoráma röntgenkészítésnek köszönhetően a szakorvosok gyorsabban és pontosabban tudják felállítani a diagnózist. A röntgen lehetővé teszi, hogy a szakorvos komplexebb és pontosabb képet kapjon a páciens állapotáról, mint korábban a hagyományos, intraorális készülékkel. A röntgenképről könnyedén megállapíthatóak a fogászati és szájüregi problémák, többek között:

  • az előrehaladott periodontális betegségek
  • az állkapocscsontokban kialakult ciszták
  • az állkapocs tumor és a szájüregi rák
  • a bölcsességfogak állapota
  • a rágó ízületi gyulladások
  • az orrmelléküreg gyulladása

A fogászati röntgenkészítés mind a szájsebészek, mind pedig a fogorvokon számára hétköznapi műveletnek számít a diagnózis felállításához.

Mire jó a panoráma röntgen?

A panoráma röntgenfelvétel menete

A panoráma röntgenkészítés egyszerű, pár perces művelet. Az eljárás során nincs szükség semmilyen gyógyszerkészítmény alkalmazására. A vizsgálat előtt szükséges eltávolítani a testről minden ékszert és fém tárgyat.

Az eljárás első lépéseként a páciensnek a fejrögzítőbe kell helyeznie az arcát. Fontos a mozdulatlanság, mivel így lehet pontos és tiszta képet kapni a szövetekről és azok helyzetéről. Ehhez a szakorvos alkalmazhat még egy harapás-blokkoló eszközt is, amit a művelet közben a szájban kell tartani. A következő lépésben a röntgengép az egyik oldalról, félkörívben elhalad az arc előtt, egészen az állcsont végéig. Ez nagyjából 15-20 másodpercet vesz igénybe. Ezután a készülék elkészíti a lenyomatot, Ön pedig kiveheti a harapásblokkolót és a fejét a rögzítőből.

A felvétel két pozícióban készülhet. Vannak az álló és ülő gépek. Idősebbeknél és gyerekeknél ajánlott az ülő pozíciót választani, mivel úgy könnyebb a testet nyugodt állapotban tartani.

blank
close-link