Skip to content Skip to footer

A fogimplantátumok előnyei – tudjon meg mindent a témáról!

blank

A fogimplantátumok előnyei – tudjon meg mindent a témáról!

A fogimplantátum, más néven fogbeültetés, a legmodernebb időtálló és hatékony fogpótlási módszer. Magyarországon is egyre elterjedtebb a használata, mégis viszonylag kevesen ismerik mik a fogimplantátum előnyei. Az alábbi összeállításunkban hasznos és érdekes információkat szeretnénk megosztani Önnel, amelyekből kiderül, miért lehet a fog implantáció ideális választás hiányzó fogainak pótlására.

Természetesség fogimplantátumok alkalmazásával

Hiányos fogazatot vagy teljes fogatlanságot többféleképpen is helyre lehet állítani. Alkalmazhatóak például különféle kivehető protézisek vagy akár fogimplantátumra rögzített koronák, hidak is. A kivehető fogpótlással ellentétben a fogbeültetés nyújtja azt a természetes hatást, amellyel a pótlás az igazi fogaktól gyakorlatilag megkülönböztethetetlenné válik.

A fogimplantátumok időtálló megoldást nyújtanak

A rögzített hidak és fogkoronák élettartama átlagosan 10 év, a kivehető protézis cseréje pedig 5-7 éveként javasolt az állkapocs csont sorvadása miatt. Ezzel szemben a fog implantátum egy életre szól, amennyiben gondoskodunk a megfelelő szájápolásról.

Emellett a fogászati implantátumot titánból készítik, ami egy szövetbarát (biokompatibilis) anyag, nem vált ki allergiás reakciót, nem irritál, és nem korrodálódik az idő múlásával. A megmaradt, foghiánnyal szomszédos fogak állapotát sem árt figyelembe venni, amikor fogpótlásban gondolunk.

Egy részleges fogprotézis felhelyezéséhez például le kell csiszolni a rögzítésre használt fogakat, amelyekben így könnyebben alakulhat ki szuvasodás, főleg, ha nem megfelelően lett felhelyezve a protézis. Ezzel szemben a beültetett implantátumok önállóan funkcionálnak, akárcsak a természetes fogak, így nem ronthatják el a többi, saját fogat.

Szájhigiénia

A megfelelő szájhigiénia a kulcs az összes fogpótlási módszer hosszú távú megőrzéséhez. A fogkő képződés megakadályozása érdekében különös figyelmet kell fordítani a kivehető protézisek vagy hidak tisztán tartására – az előbbi esetben akár ki is kell venni a fogpótlást az alapos tisztításhoz, illetve speciális szájhigiéniás eszközöket kell használni.

Implantátum