Skip to content Skip to footer
Rögzített fogsor

Rögzített fogsor árak

Kérjük, válasszon klinikát az árlista megtekintéséhez!

Mit érdemes tudni a fogsorról?

A fogsor olyan fogpótlási módszer, mely azon páciensek számára nyújt hatékony megoldást, akik fogainak jelentős része, adott esetben az összes foga hiányzik. A fogprotézisek célja az esztétikai és rágó funkció teljes helyreállítása.

A rögzített fogsor esetében a teljes körhíd vagy a részleges fogászati híd az implantátumokhoz van rögzítve, ezért teljesen stabil és nem kell ragasztani, emiatt komfortosabb, nem esik ki a szájból. Ezen kívül természetesebb vele a harapás és a rágás is a stabilitása miatt. A rögzített-kivehető fogsornál implantátumok biztosítják a fogpótlás stabilitását, azonban a fogsor kivehető, és így könnyen tisztítható. Ennél a fogpótlásnál stég (fém híd) vagy lokátorok (kis fémgolyók) kerülnek az implantátumra, amelyek a számukra a protézisben kialakított helyre pattintanak be és úgy tartják helyén a fogsort.

Fogimplantátumhoz elhorgonyzott, rögzített, kivehető fogsor

A kivehető fogpótlás a fog implantátumhoz elhorgonyzott fogsor. Ez egy olcsóbb alternatíva az implantátumhoz rögzített foghidakhoz képest, illetve abban az esetben is ajánlott, amikor valamilyen egészségügyi okból kifolyólag nem lehetséges minden fogat egyesével fogimplantátummal helyettesíteni.

A rögzített fogsor erősen és stabilan kapcsolódik a fogimplantátumhoz, ami miatt sokkal biztonságosabb és kényelmesebb, mint a nem rögzített fogsor. Emellett kisebb is, mint a hagyományos protézis, ami sokkal könnyebbé teszi viselését és használatát a mindennapokban.

Miért ajánlott a fogimplantátumhoz rögzített fogsor?

Premium Straumann, Nobel Active vagy Alpha Bio implantátumhoz rögzített protézissel visszaállítható a rágás eredeti erőssége és minősége, valamint használatával szükségtelenné válik a fogsorragasztó. Az egészséges emésztés támogatása mellett természetes megjelenést kölcsönöz viselőjének és a beszéddel sem lesz problémája.

A rögzített fogsor nem irritálja a fogínyt, így sokkal kényelmesebb a viselete.

A fogimplantátum miatt megakadályozható az arc vonalainak idő előtti öregedése, jellegének elvesztése, hiszen a fogbeültetések minimálisra csökkentik a csontveszteséget. Mindezekből következik, hogy ez egy hosszan tartó, stabil fogpótlási megoldás.

Miért ajánlott a fogimplantátumhoz rögzített fogsor?

Milyen típusai vannak a rögzített, kivehető fogsoroknak?

Számos fogpótlási módszer létezik, amely közül klinikánkon az Ön számára megfelelő megoldást tudjuk kínálni. Egészségügyi állapottól függően az alsó állkapocs esetén már 2 fog implantátum is elegendő lehet ahhoz, hogy megtartsa a fogsort. A felső állkapocs esetén inkább a 4 vagy 6 mesterséges foggyökér ajánlott.

A fogsort az implantátumokkal többféle módon lehet összekötni. Az egyik ilyen módszer az ún. stég, ami egy fém híd, a másikat pedig lokátoros rögzítésnek hívjuk. Utóbbi esetben az implantátumok tetejére kis golyókat erősít a fogorvos, amelyek a számukra a protézisben kialakított helyre pattintanak be és úgy tartják helyén a fogsort.

Stéges fogsor 4 implantátumon

Stéges fogsor 4 implantátumon
Stéges fogsor 4 implantátumon
Stéges fogsor 4 implantátumon

Gömbretenciós, lokátoros kivehető fogsor 2 vagy 4 implantátumon

Gömbretenciós, lokátoros kivehető fogsor 2 vagy 4 implantátumon
Gömbretenciós, lokátoros kivehető fogsor 2 vagy 4 implantátumon
Gömbretenciós, lokátoros kivehető fogsor 2 vagy 4 implantátumon

Fogpótlás fogsorral – kezelés menete

A fog implantátumra rögzített fogsor felhelyezésének menetét két nagy részre oszthatjuk.

  • Első szakasz

A kezelés első lépései során a fogorvos kihúzza a fogakat, ha szükséges, illetve azt követően ülteti be a fogimplantátumokat. Az implantátumok körüli terület gyógyulási ideje kb. 4-6 hónap, ez idő alatt a foggyökerek beépülnek a csontba.

  • Második szakasz

A gyógyulási időt követően az implantátumokba ún. gyógycsavarokat helyeznek, majd ezt követően lenyomatot vesznek az állcsontról, beállítják a harapási magasságot. Majd jön egy próba a viaszba helyezett fogakkal, végül a fogtechnikus mindezek alapján elkészíti a fogsort, amelyet a kozmetikai fogorvos felhelyez és ellátja Önt fogsora épen tartására és szájhigiéniájának fenntartására vonatkozó tanácsokkal.

Alkalmas vagyok arra, hogy rögzített fogsorom legyen?

Minden személy, aki megfelelő szájhigiéniával rendelkezik, alkalmasnak tekinthető erre a beavatkozásra. Azonban mielőtt elkezdené ezt a kezelést, nem árt felmérni a páciens általános egészségügyi állapotát és mindennapi szokásait.

A kezeléshez megfelelő mennyiségű és sűrűségű állkapocscsont-állomány szükséges, amely ellenőrizhető egy röntgen, CT vagy Premium CBCT felvétellel. Az így készített diagnózis alapján a fogorvos dönthet arról, hogy elegendő-e a csont vagy szükség van-e csontpótlásra.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a fogimplantátumok beültetése ellenjavallt, mint például a periodontitis, az erős dohányzás vagy a fogcsikorgatás. Ezeket a megfelelő kezeléssel érdemes elmulasztani, illetve érdemes felhagyni a dohányzással a beavatkozás előtt és azt követően is.

Mik a teendőim, mire figyeljek a rögzített fogsor felhelyezését követően?

A fogimplantátumra rögzített fogsorokat alapvetően úgy tervezték, hogy a nap 24 órájában lehessen őket hordani, azonban ezeket a fogpótlásokat is rendszeresen ki kell venni a tisztítás érdekében. A fogíny tisztán és egészségesen tartása nagyon fontos az implantátumok stabilitása és hosszú élettartama szempontjából.

A fogsort éppen ezért javasolt napi szinten tisztítani. A tisztítás során mossa meg a protézist, valamint az implantátumok környezetét, fogselyemmel távolítsa el a lepedéket a fog implantátumra helyezett felépítményről, használjon szájvizet és öblítse át fogsorát is.