Skip to content Skip to footer

Mi a fogínygyulladás és hogyan kezelhető?

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

Mi a fogínygyulladás és hogyan kezelhető?

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

A fogakat körülvevő ínyszövet gyulladása a gingivitisz, azaz fogínygyulladás. Hátterében a felhalmozódott plakk/lepedék, bizonyos típusú gyógyszerek szedése, dohányzás, hormonális változások (terhesség, menstruációs ciklus), betegségek (pl. cukorbetegség, leukémia), illetve nem megfelelő fogmosási technikák állhatnak. A helytelen fogápolás további következménye a gingivitisz mellett a fogszuvasodás.

Mik a fogínygyulladás tünetei?

A gingivitiszre elsősorban a kivörösödött, duzzadt íny utal. Olyan ingerek hatására, mint a fogmosás, vagy harapás, az íny vérzéssel reagál. A fogínygyulladás lehet enyhe, középsúlyos, vagy súlyos stádiumú. Későbbi stádiumban fogínysorvadás illetve gyökérhártya gyulladás (periodontitis) is kialakulhat. Megkezdődik a fogíny leválása a fogról és kisebb tasakok alakulnak ki, melyekben felgyülemlenek a baktériumok, ami a fogat támogató csontozatot gyengíti.

Mi okoz fogínygyulladást?

nem megfelelő szájhigiénia és a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztásának következtében lerakódó lepedékréteg a gyulladáson kívül fogszuvasodáshoz is vezethet. Maga a gyulladás kialakulhat betegségek, hormonális tényezők, káros szenvedély (dohányzás) és örökletes hajlam következtében.

A gingivitisz leggyakoribb okai:

  • Lepedék lerakódás
  • Betegségek
  • Hormonális változások
  • Hanyag, rendszertelen fogmosás, rossz fogmosási technikák
  • Bizonyos gyógyszerek szedése
  • Dohányzás
  • Genetikai hajlam

A fogínygyulladás kezelése

A diagnózis felállítása után a fogorvos eltávolítja a fogkövet. Az eltávolítást követően a helyes fogmosási technikák elsajátításával és a rendszeres fogápolással, valamint fogselyem használattal növelhető a kezelés hatékonysága. Amennyiben a gyulladást bizonyos gyógyszerek szedése idézte elő, a szakorvosi konzultáció során helyettesítő gyógyszerek felírása ajánlott.

A kezeletlen gyulladás parodontitiszt idézhet elő, ami egy súlyosabb fokú gyulladás. Ez már az úgynevezett fogágy gyulladás, amit sokan a parodontózissal (fogínysorvadás) kevernek.

Hogyan előzhető meg a gingivitisz?

A napi többszöri (legalább két alkalommal, reggel és este) alapos fogmosás, fogselyem használata, rendszeres fogászati szűrővizsgálat (fél évente), valamint a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével megelőzhető a gingivitisz.