Skip to content Skip to footer

Miért fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat?

Miért fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat?

Miért fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat?

Miért fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat?

A brit tudósok nemrég megállapították, hogy az Egyesült Királyságban a felnőttek több mint a fele az elmúlt két évben egyáltalán nem ment el fogorvoshoz és ezt be is ismerték.  Ha ez még nem lenne elég, negyedük nem mossa meg naponta kétszer a fogát, amivel bizony elhanyagolják a megfelelő szájhigiéniát. De miért?

A leggyakoribb okok között említették, mert előre idegesek, vagy nem tudják, mire számíthatnak. Ezért meginterjúvoltuk a csapatunkból Dr. Bodnár Ádám fogorvosunkat, hogy áruljon el néhány bennfentes információt, mire is számítson a páciensünk, ha ellátogat a Medicover Fogászatra.

Miért is fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat?

A rendszeres fogászati szűrővizsgálatok lehetővé teszik a problémák korai észlelését és megkönnyítik a szájüregi egészség fenntartását is. Ezek lehet közhelyeknek tűnnek, de gondoljunk csak bele, hogy nem mindegy, hogy csak egy fogtömésen kell részt vennie a páciensnek, vagy egy komplex gyökérkezelésen, ami nyilván hosszabb és fájdalmasabb kezelést jelent. A fogorvos konstruktív visszajelzést adhat a páciens szájhigiénájáról is, tanácsot ad, hogy milyen termékeket használjon és miket érdemes kerülni.

Milyen gyakran érdemes ellátogatni a fogorvoshoz?

Fontos megjegyezni, hogy ha a fogak nem sérülnek, és nincs semmi látható elváltozás, akkor is előfordulhat olyan lappangó probléma, ami csak röntgen felvételen keresztül látható. Például a növésben lévő bölcsességfog, ami lassan eléri a szomszédos fog gyökerét. Ez pedig nem fog fájni, amíg a fog el nem éri azt az ideget. De egy szűrővizsgálaton készített röntgenfelvétel megelőzheti ezt, így elkerülhet egy sürgősségi beavatkozást.

Az, hogy milyen gyakran érdemes a fogorvoshoz járni függ a következő tényezőktől:

  • Mennyire erősek az egyén fogai
  • Milyen az egészségügyi állapota
  • Milyen a szájhigiéniája

Mindenesetre általánosságban fél évente vagy évente érdemes ellátogatni a fogorvoshoz egy fogászati konzultációra.

Mi történik egy fogászati szűrővizsgálat során?

A tipikus ellenőrzések során a kezelő fogorvosa panoráma röntgent készít (igény esetén, térítés ellenében), hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fogak egészségesek és nincsenek szabad szemmel nem látható problémák az ínyben. Amint ez megtörtént, a fogorvos átvizsgálja a fogait, különösképpen a fogszuvasodás jeleit és az ínyen fellépő bármilyen duzzanat jeleit keresve. Ezen kívül azt is ellenőrzik, hogy a fogak egységesek-e, és a csikorgatás tipikus jeleire is figyelnek.

Néhány gyakori fogászati beavatkozás

Fogfehérítés: Ez a tökéletes kezelés azok számára, akiknek a fogai idővel elszíneződtek – különböző okok miatt, mint a cigaretta, a vörösbor vagy a kávé/tea gyakori fogyasztása. Néhány beteg pár hónap leforgása alatt kapcsolatba léptek velünk, hogy megosszák velünk, hogy a szép fehér fogaik tartják őket vissza a cigarettától! Ez egyébként egy nagyon egyszerű eljárás – fehérítő anyagot használunk a fogak ragyogásához. Körülbelül 2 x 45 percet vesz igénybe a kezelés, az eredmény pedig gyorsan szembe tűnik.

Héj: A fogászati héj valószínűleg az egyik legkevésbé ismert fogászati ​​eljárás. Nem mindenki kaphat fényes fehér héjat a fogproblémáinak elfedésére. A porcelán héjak kevésbé hajlamosak at elszíneződésre, valamint hosszabb ideig tartanak. Ezeket laboratóriumi körülmények között gyártják személyre szabva.

Fogászati implantátumok: A fogászati implantátum úgy működik, mint egy csavar, amely az állcsontba kerül. Végül beépül a csontba és protézissel, híddal vagy koronával van ellátva (ami természetes fognak tűnnek). Ez két látogatást igényel a fogorvoshoz, négy-hat hónapon át. Az első alkalmat egy kezdeti konzultációt követiaz implantátum elhelyezéséről és ideiglenes koronáról. Másodszor a koronát vagy a hidat kell létrehozni és felszerelni.