Skip to content Skip to footer

Milyen betegségeket okozhat a rossz szájhigiénia?

Milyen betegségeket okozhat a rossz szájhigiénia?

Milyen betegségeket okozhat a rossz szájhigiénia?

Milyen betegségeket okozhat a rossz szájhigiénia?

A megfelelő szájhigiénia nem csak fogaink épségének védelme -, de egyéb egészségügyi problémák, illetve komolyabb betegségek elkerülésének érdekében is alapvető fontosságú. A kellő rendszerességgel (legalább napi két alkalommal, reggel és este), illetve helyes technikával végzett fogmosás és a jól megválasztott fogápolási szerek (fogkrém, szájvíz) és eszközök (fogkefe, fogselyem) használata egyaránt hozzájárul az egészséges szájhigiénia fenntartásához.

A megfelelő szájhigiénia fenntartása

Napi, legalább kétszeri fogmosással, jó minőségű, lehetőleg puha fogkefe, valamint fogselyem használatával, valamint rendszeres fogászati szűrővizsgálattal gondoskodhatunk az egészséges szájhigiéniáról és annak  hosszútávú megőrzéséről.

Fontos, hogy a fogmosás tartson legalább 2 percig. A kefe körkörös mozgatásával haladjunk végig a fogsorokon úgy, hogy a kefe a fogfelszínnel 45 fokos szöget zárjon be. Amennyiben lehetőségünk van rá, ebéd után is mossunk fogat. A fogkefét havi rendszerességgel cseréljük.

A fogselyem használata azért különösen fontos, mert segít eltávolítani az ételmaradékot, lepedéket a fogak közötti apró résekből, ahová a fogkefe sörtéi már nem tudnak bejutni. Használata naponta javasolt. A fogselymet a fogfelszínre feszítve kell bevezetni a fogközbe. Ezután oda-vissza mozgatva (legalább háromszor) ajánlatos kihúzni úgy, hogy a fogínyt közben ne sértsük meg. A mozdulatokat minden fogköz esetében végezzük el. Amikor a soron következő fogközhöz érünk, ügyeljünk arra, hogy tiszta fogselyemmel dolgozzunk. Ugyanazzal a fogselyemmel azért nem ajánlatos a további fogközökön végigmenni, mert ezzel a használt szakaszon maradt lepedéket újra felvisszük a tisztítandó fogközök környékére.

A rossz szájhigiénia következtében kialakuló betegségek

Sokan nem is gondolnák, hogy a nem megfelelő szájhigiénia és egyes betegségek között kimutatható összefüggések vannak.

Szív- és érrendszeri betegségek

Tudományos kutatások alapján megállapítható a rossz szájhigiénia és a szívbetegségek közötti kapcsolat. Ennek értelmében az ínygyulladás hátterében ugyanaz a baktérium áll, mint a szívbetegségek esetében.

Hasnyálmirigy rák

A Harvard Egyetem kutatása szerint a fogínybetegségben szenvedők esetében több mint 60%-kal nagyobb a valószínűsége a hasnyálmirigy rák kialakulásának, mint az egészséges fogakkal és megfelelő szájhigiéniával rendelkező pácienseknél.

Tüdőgyulladás

Azok a páciensek (többnyire időskorúak), akik éjszakára sem veszik ki kivehető fogsorukat, nagyban elősegítik a baktériumok elszaporodását, ami később tüdőgyulladáshoz vezethet

Hasnyálmirigy rák

Az egészséges szájüreg és fogíny megőrzése a várandós kismamák esetében kiemelten fontos, hiszen a terhességi mérgezésben szenvedő nők körében végzett kutatások alapján megállapították, hogy az esetek több mint 60 százalékában fordult elő ínygyulladás.

A fentiek tükrében már nem is tűnik olyan jó ötletlek egy hosszú nap végén elbliccelni a fogmosást és egyből az ágyba zuhanni.