Skip to content Skip to footer

Milyen tünetei vannak a fogágygyulladásnak?

Milyen tünetei vannak a fogágygyulladásnak?

Milyen tünetei vannak a fogágygyulladásnak?

Milyen tünetei vannak a fogágygyulladásnak?

A fogágy bakteriális gyulladása a parodontitisz. Kialakulását nagyban elősegíti a helytelen és rendszertelen fogmosás, illetve a nem megfelelő szájhigiénia. Amennyiben a gyulladás hosszabb ideje, tartósan fennáll, a kezelés a gyulladt fogínytasakok kitisztításával kezdődik. Előrehaladott állapotban többnyire a fogíny felvágása szükséges ahhoz, hogy a gyulladt területek elérhetővé váljanak. A tisztítást követően a sebet néhány öltéssel zárja szájsebésze.

A fogágygyulladás (parodontitisz) kialakulása

A felületes fogmosásból adódóan a szájüregben naponta képződő lepedékben bakteriális telepek jönnek létre. A lepedék a fogközökben, a fog és az íny találkozásánál rakódik le, ami az íny külső rétegének gyulladását idézi elő. Ez az úgynevezett gingivitisz (fogínygyulladás), ami ínyvérzéssel is járhat. A kezeletlen gingivitisz (tartós gyulladás) a fogíny visszahúzódását eredményezi. Mélyebb ínytasakok jönnek létre, amik fogkefével már nehezebben érhetők el.

A mélyebb szövetek roncsolódása (parodontitisz) sokszor észrevétlenül megy végbe, ezért rendszeres (legalább napi kétszeri) fogmosással, fogselyem és szájvíz használattal, valamint fogászati szűrővizsgálattal (fél évente) őrizhetjük meg fogaink egészségét és épségét.

A fogínytasak mélysége, a gyulladás kezelése

A fogínytasak mélysége egy speciális eszköz, az ínyszonda segítségével állapítható meg, ami a gyulladás mértékét és súlyosságát jelzi.

Az egészséges fogínytasak mélysége 3 milliméter. A gyulladt, mélyebb tasakok kitisztításával és a felgyülemlett anyagok eltávolításával a gyulladás sikeresen kezelhető. Súlyosabb esetben, amennyiben parodontózis (fogínysorvadás) lép fel, a 6 mm-nél mélyebb és tartósan fennálló, szondával nem feltárható ínytasakoknál az úgynevezett nyílt küretet alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a fogíny felső része eltávolításra kerül, hogy a foggyökérhez és a tasakokhoz megfelelően hozzá lehessen férni. Ezután a tasakok kitisztítása és a sérült szövetrészek eltávolítása következik.

Hogyan előzhető meg a fogágygyulladás?

A megelőzés különösen fontos, hiszen a gyulladás sokáig nem produkál észlelhető tüneteket. A fogínyvérzést, mely a betegség előjele, a páciensek az esetek többségében a túl erőteljes fogmosásnak tudják be.

A parodontitisz megelőzése az alábbiak betartásával lehetségés:

  • Alapos fogmosás a megfelelő technikával, legalább naponta kétszer
  • Fogselyem használata a fogak között lerakódó, makacs lepedékek eltávolításához.
  • Szájvíz használata
  • Fél évente fogászati szűrővizsgálaton való részvétel
  • Fogkő-eltávolítás (évente legalább egyszer)
  • Dohányzás mellőzése