Skip to content Skip to footer
Panoráma röntgen

Panoráma röntgen árak

Kérjük, válasszon klinikát az árlista megtekintéséhez!

Panoráma röntgen készítése alapvető fontosságú számos komoly fogászati beavatkozás megtervezésénél. A panoráma röntgenfelvételen a teljes fogsor látható, az alsó és felső fogsor mellett az alsó és felső állcsontot, az állkapocsízületet és az arcüreg alsó részét is beleértve. Ez tehát nem a fogsor egy bizonyos részéről ad részletgazdag képet, hanem az egész állapotáról egy teljes, átfogó felvétel.

Mire jó a panoráma röntgen?

A fogászati panoráma röntgenkészítésnek köszönhetően a szakorvosok gyorsabban és pontosabban tudják felállítani a diagnózist. A röntgen lehetővé teszi, hogy a szakorvos komplexebb és pontosabb képet kapjon a páciens állapotáról, mint korábban a hagyományos, intraorális készülékkel. A röntgenképről könnyedén megállapíthatóak a fogászati és szájüregi problémák, többek között:

  • az előrehaladott periodontális betegségek
  • az állkapocscsontokban kialakult ciszták
  • az állkapocs tumor és a szájüregi rák
  • a bölcsességfogak állapota
  • a rágó ízületi gyulladások
  • az orrmelléküreg gyulladása

A fogászati röntgenkészítés mind a szájsebészek, mind pedig a fogorvokon számára hétköznapi műveletnek számít a diagnózis felállításához.

Mire jó a panoráma röntgen?

A panoráma röntgenfelvétel menete

A panoráma röntgenkészítés egyszerű, pár perces művelet. Az eljárás során nincs szükség semmilyen gyógyszerkészítmény alkalmazására. A vizsgálat előtt szükséges eltávolítani a testről minden ékszert és fém tárgyat.

Az eljárás első lépéseként a páciensnek a fejrögzítőbe kell helyeznie az arcát. Fontos a mozdulatlanság, mivel így lehet pontos és tiszta képet kapni a szövetekről és azok helyzetéről. Ehhez a szakorvos alkalmazhat még egy harapás-blokkoló eszközt is, amit a művelet közben a szájban kell tartani. A következő lépésben a röntgengép az egyik oldalról, félkörívben elhalad az arc előtt, egészen az állcsont végéig. Ez nagyjából 15-20 másodpercet vesz igénybe. Ezután a készülék elkészíti a lenyomatot, Ön pedig kiveheti a harapásblokkolót és a fejét a rögzítőből.

A felvétel két pozícióban készülhet. Vannak az álló és ülő gépek. Idősebbeknél és gyerekeknél ajánlott az ülő pozíciót választani, mivel úgy könnyebb a testet nyugodt állapotban tartani.