Skip to content Skip to footer
Arcüregemelés

Arcüregemelés / sinus lift ára

Kérjük, válasszon klinikát az árlista megtekintéséhez!

Arcüregemelés

Az arcüregemelés (másnéven sinus lift) a szájsebészet egy speciális típusa. A sinus lift alkalmazása abban az esetben javasolt, amikor az implantátum beültetéséhez nem megfelelő a páciens csontozata, azaz a csontállomány nem elegendő az őrlőfogak alatt.

Ilyenkor nem elegendő a beültetéshez a csontállomány magassága, ezért nincs elég hely az implantátumok behelyezésére. Ezekben az esetekben javasolt a csontpótlás.

Arcüregemelés / sinus lift

Mi az arcüregemelés?

A sinus lift, azaz arcüregemelés egy olyan beavatkozás, mely során szájsebészeink csontpótló anyagot alkalmazva megnövelik a felső állkapocs magasságát. Erre azért lehet szükség, ha a felső őrlőfogaknál nem elég magas a csont implantátumok beültetéséhez.

Előfordulhat, hogy a sokáig nem lett kezelve a foghiányos terület a kis- és nagyőrlő helyén. Ez könnyen csontritkuláshoz, sorvadáshoz vezethet, ennek következtében az arcüreg lejjebb ereszkedik. Implantátum beültetésnél különösen fontos, hogy megfelelő magasságú és állapotú legyen a csont, nehogy szájsebészeti beavatkozás közben megnyíljon az arcüreg. Az ilyen komplikációk elkerülése miatt számít ma már a szájsebészet területén rutin beavatkozásnak a sinus lift műtét.

Két fajtát különböztetünk meg: a zárt, illetve a nyitott arcüregemelést. Aggodalomra semmi ok, hiszen a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes a beavatkozás.

Zárt arcüregemelés

Ez a fajta arcüregemelés kisebb mértékű a csonthiány esetében ajánlott. A tervezett implantátum helyén keresztül az arcüreg belsejébe és a járataiba csontpótló anyag kerül. A csontpótló anyag idővel csontszerű kemény anyagként beépül, becsontosodik, amelybe így már biztonságosan beültethetők az implantátumok.

Nyitott arcüregemelés

Ezt az eljárást nagyobb mértékű csonthiány esetén végezzük. A zárt arcüregemelésnél egy kicsit komplikáltabb, hiszen nagyobb a csontpótlás is. Szájsebészeink az ínyen keresztül nyitják meg az állcsont külső felén a csontablakot. Ide juttatják be a csontpótló anyagot, egészen addig, míg el nem érik a kívánt magasságot. Egy speciális membránnal fedik le, ez segíti a gyógyulást is.

A nyitott arcüregemelés menete
A nyitott arcüregemelés menete: Az ínyen keresztül nyitják meg az állcsont külső felén a csontablakot. Ide juttatják be a csontpótló anyagot, egészen addig, míg el nem érik a kívánt magasságot.

Csontpótló anyagok

Mesterséges csontpótló anyag

A mesterséges csontpótló szintetikus, alloplast anyagból készül, ami főleg hidroxiapatitot tartalmaz. Ez teljesen biokompatibilis, mivel ez a fogszövet egyik természetes alkotóeleme.

Természetes csontpótló anyag

A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati eredetű csontszövet. A hozzáadott alkotóelemeknek köszönhetően az anyag illeszkedik a páciens csontszövetéhez és növekedésnek indul a résben, míg végül teljesen ki nem tölti azt. A csontpótló anyag összenő a környező területtel és a szervezet részévé válik 6-8 hónap alatt.

Mire figyeljünk a sinus lift után?

Mint minden sebészeti beavatkozásnál, így az arcüregemelés után is számolni kell gyógyulási idővel. A kezelt terület gyulladt, duzzadt lesz, azonban fájdalomcsillapítással elviselhető. Fontos viszont kerülni az orrfújást és a tüsszentést. Ezek ugyanis elmozdíthatják a csontpótló anyagot, vagy akár fel is szakíthatják a beavatkozás közben keletkezett sebet. A szájsebészeti kezelést követő napokban előfordulhat még szájüregi vérzés, valamint orrvérzés is.

Az arcüregemelést követően szájsebészeink behívják Önt kontrollra, ahol megvizsgálják az érintett területet, ellenőrzik, hogy minden a számításoknak megfelelően történik.

A gyógyulási idő átlagosan fél év, ez után kerülhet sor az implantátum beültetésre.

Teendők szájsebészeti beavatkozás után

A sikeres gyógyulás érdekében, az alábbi utasításokat javasoljuk betartani a beavatkozások után:

 • ne étkezzen és ne öblögesse az érintett területet a szájsebész által megszabott időpontig
 • ne távolítsa el a sebfelszínen keletkező vérömlenyt, öblögetéssel, szívogatással mert késlelteti a gyógyulást
 • tartsa be a szájhigiéniára vonatkozó utasításokat. Az operált területet puha fogkefével kell tisztítani, míg a többi fogat a szokásos módon.
 • ne fogyasszon tejterméket, apró magvas dolgokat műtét követően 2-3 napig
 • kerülje a szélsőséges körülményeket, megerőltetést, mint például sportolást, szaunázást, termálfürdőzést
 • ne fújja túl erősen az orrát és kímélje a fizikai behatásoktól a területet (használjon orrsprayt, ha meg van fázva vagy keresse fel orvosát, gyógyszerészét további tanácsért)
 • javasolt a műtéti terület hűtése, magas párnafekvés, illetve orrfúvási tilalom arcüreget érintő beavatkozás esetén
 • amennyiben a szájsebész antibiotikumot ír fel, azt az előírás szerint szükséges beszedni
 • értesítse fogorvosát vagy szájsebészét a szélsőséges vérzésről, túlzott fájdalomról, lázról vagy egyéb szokatlan tünetről, ami a szájsebészeti beavatkozás után jelentkezik és általános egészségügyi állapotára is befolyással van
 • nem javasoljuk a gépjárművezetést közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás után
 • az itt felsoroltakon kívül szükséges betartani a szájsebész egyéb utasításait

Komplikációk, szövődmények az arcüregben (sinus)

Ritkán előfordulhat, hogy a sinus (az orr két oldalán, a felső állkapocs felett elhelyezkedő két részből álló arcüreg) megnyílik foghúzást követően. Ez a komplikáció azonnali sebészeti beavatkozást igényel (szerencsére a mai modern technológiáknak köszönhetően már nem annyira veszélyes és könnyen kezelhető).

Ezt a problémát néhány öltéssel orvosolni lehet. Amennyiben orrfújáskor sípoló hangot hallunk vagy buborékok jelennek meg a seb közvetlen környékén érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha bármi egyéb gyanús vagy kellemetlen tünet jelenne meg.

Dental laboratóriumi tesztek

A beavatkozások során számos idegen anyaggal érintkezik szervezetünk, melyek immunválaszt válthatnak ki. Ebből adódóan a fogászati kezelések, például implantátum beültetése vagy gyökérkezelés következtében esetlegesen fellépő panaszok hátterében testünk allergiás reakciója állhat, nem pedig a szakorvos nem megfelelő színvonalú munkája.

Allergia esetén az immunrendszer a fogászati beavatkozások során használt anyagokra ellenanyagok termelésével, és olyan immunválasszal reagál, mely a beültetés és a kezelés hatásfokát rontja.

A fogászati kezelések után jelentkező különböző immunválaszok kimutatására Magyarországon az elsők között alakítottuk ki laborvizsgálatainkat, melyeket ide kattintva tekinthet meg.