Skip to content Skip to footer
Arcüregemelés

Kezelések és tartalom

Árak

Kérjük, válasszon klinikát az árlista megtekintéséhez!

Arcüregemelés

Az arcüregemelés (másnéven sinus lift) a szájsebészet egy speciális típusa. Alkalmazása abban az esetben javasolt, amikor az implantátum beültetéséhez nem megfelelő a páciens csontozata, azaz a csontállomány nem elegendő az őrlőfogak alatt.

Ilyenkor nem elegendő a beültetéshez a csontállomány magassága, ezért nincs elég hely az implantátumok behelyezésére. Ezekben az esetekben javasolt a csontpótlás.

Arcüregemelés / sinus lift

Mi az arcüregemelés?

A sinus lift, azaz arcüregemelés egy olyan beavatkozás, mely során szájsebészeink csontpótló anyagot alkalmazva megnövelik a felső állkapocs magasságát. Erre azért lehet szükség, ha a felső őrlőfogaknál nem elég magas a csont implantátumok beültetéséhez.

Előfordulhat, hogy a sokáig nem lett kezelve a foghiányos terület a kis- és nagyőrlő helyén. Ez könnyen csontritkuláshoz, sorvadáshoz vezethet, ennek következtében az arcüreg lejjebb ereszkedik. Implantátum beültetésnél különösen fontos, hogy megfelelő magasságú és állapotú legyen a csont, nehogy szájsebészeti beavatkozás közben megnyíljon az arcüreg. Az ilyen komplikációk elkerülése miatt számít ma már a szájsebészet területén rutin beavatkozásnak az arcüreg emelő műtét.

Két fajtát különböztetünk meg: a zárt, illetve a nyitott arcüreg emelést. Aggodalomra semmi ok, hiszen a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes a beavatkozás.

Zárt arcüregemelés

Ez a fajta arcüregemelés kisebb mértékű a csonthiány esetében ajánlott. A tervezett implantátum helyén keresztül az arcüreg belsejébe és a járataiba csontpótló anyag kerül. A csontpótló anyag idővel csontszerű kemény anyagként beépül, becsontosodik, amelybe így már biztonságosan beültethetők az implantátumok.

Nyitott arcüregemelés

Ezt az eljárást nagyobb mértékű csonthiány esetén végezzük. A zárt arcüregemelésnél egy kicsit komplikáltabb, hiszen nagyobb a csontpótlás is. Szájsebészeink az ínyen keresztül nyitják meg az állcsont külső felén a csontablakot. Ide juttatják be a csontpótló anyagot, egészen addig, míg el nem érik a kívánt magasságot. Egy speciális membránnal fedik le, ez segíti a gyógyulást is.

A nyitott arcüregemelés menete
A nyitott arcüregemelés menete: Az ínyen keresztül nyitják meg az állcsont külső felén a csontablakot. Ide juttatják be a csontpótló anyagot, egészen addig, míg el nem érik a kívánt magasságot.

Csontpótló anyagok

Mesterséges csontpótló anyag

A mesterséges csontpótló szintetikus, alloplast anyagból készül, ami főleg hidroxiapatitot tartalmaz. Ez teljesen biokompatibilis, mivel ez a fogszövet egyik természetes alkotóeleme.

Természetes csontpótló anyag

A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati eredetű csontszövet. A hozzáadott alkotóelemeknek köszönhetően az anyag illeszkedik a páciens csontszövetéhez és növekedésnek indul a résben, míg végül teljesen ki nem tölti azt. A csontpótló anyag összenő a környező területtel és a szervezet részévé válik 6-8 hónap alatt.

Mire figyeljünk a beavatkozás után?

Mind minden sebészeti beavatkozásnál, így az arcüregemelés után is számolni kell gyógyulási idővel. A kezelt terület gyulladt, duzzadt lesz, azonban fájdalomcsillapítással elviselhető. Fontos viszont kerülni az orrfújást és a tüsszentést. Ezek  ugyanis elmozdíthatják a csontpótló anyagot, vagy akár fel is szakíthatják a beavatkozás közben keletkezett sebet. A szájsebészeti kezelést követő napokban előfordulhat még szájüregi vérzés, valamint orrvérzés is.

Az arcüregemelést követően szájsebészeink behívják Önt kontrollra, ahol megvizsgálják az érintett területet, ellenőrzik, hogy minden a számításoknak megfelelően történik.

A gyógyulási idő átlagosan fél év, ez után kerülhet sor az implantátum beültetésre.

blank
close-link