Skip to content Skip to footer

Tények és tévhitek a fogszabályzással kapcsolatban

Hagyományos fogszabályozás

Tények és tévhitek a fogszabályzással kapcsolatban

Átlátszó sínes fogszabályozás, láthatatlan fogszabályozás

Az esztétikus mosoly az emberek többsége számára fontos. A tökéletes fogsor elérésének egyik módja – például a fogpótlások és héjak mellett – a fogyszabályozás, amely az esztétika mellett számos egészségügyi problémát (harapási rendellenességek, nyak- és hátfájdalom, állkapocs izületi deformáció) is orvosol.

Ennek ellenére a köztudatban élő számos tévhit miatt még mindig sokan félnek meglátogatni a fogszabályozó szakorvost.

fogszabályozásról terjengő tévhitek közül a leggyakoribbak:

 • csak gyermekeknek való
 • mindig foghúzással jár
 • nem lehet esztétikus
 • erős fájdalommal jár
 • évekig eltarthat
 • károsítja a fogzománcot, vagy akár a fogakat

A modern fogszabályozás a fenti téveszmékre megnyugtató és biztos megoldást nyújt.

A fogszabályozás története

Az emberek esztétikus mosoly iránti vágya már az ókorban a fogszabályzó technikák megjelenését eredményezte. Az ókori Egyiptomban állati és növényi anyagokkal próbáltak megoldást találni a felmerülő problémákra, majd a görögöknél megjelent a fémlapokkal történő fogszabályozás is.

A mai fogszabályzók ősének a középkori Franciaországban kifejlesztett patkó alakú fémsínnel és selyemszálakkal működő fogszabályozót tekinthetjük. A kezelések részeként itt már megjelent a fogeltávolítás is.

Az 1800-as években több külső és belső fogszabályozó rendszerrel kísérleteztek, melyek elkezdtek az esztétikusabb megjelenésre és a kényelmesebb viseletre fókuszálni, majd a XX. század elején ugrásszerűen megnőtt az igény a készülékek továbbfejlesztésére.

A II. világháború után leginkább az aranyat használták a készülékek kialakításához, ám ez könnyű formálhatósága mellett eléggé kopott is, így nem jelenthetett végleges megoldást. Az ötvenes években már rozsdamentes acélt használtak. Ekkor indult meg az igazi áttörés a modern fogszabályozás felé.

Új lehetőségek a modern fogszabályzásban

Kezdetben tehát még a fejlődő fogszabályzó technikák sem nyújtottak olyan élményt, mellyel vonzóvá tették volna a kezelést a pácienseknek. Ez pedig sokáig elrettentette az embereket a fogszabályzó viselésétől.

Azonban az utóbbi évek innovációi már a legtöbb problémára találtak megoldást :

 • a fogszabályozáshoz nem feltétlenül szükséges fogat húzni
 • a készülékek nem szükségszerűen fémesek (Mini Roth), léteznek már átlátszó fogszabályzók (Damon ClearClear Aligner)
 • a kezelés hossza lerövidült – akár 1 év alatt is elérhető a kívánt eredmény
 • a fogszabályzó készülékek viselése kényelmesebb
 • a fogszabályozás bármilyen korban eredményes lehet

Kijelenthetjük tehát, hogy a manapság már trendinek számító fogszabályzó kezelések során olyan megoldást tudunk nyújtani pácienseinknek, ami az elmúlt évtizedek fejlesztései nyomán kényelmes, esztétikus és időtakarékos. Az okklúzió (harapás) és a fogazat rendellenességeinek helyreállítása már nem elérhetetlen cél az új módszerek segítségével.

Jöjjön el hozzánk egy előzetes felmérésre és ismerje meg közelebbről az általunk alkalmazott fogszabályzó technikákat! Szakembereink az Ön igényeivel összhangban dolgozzák ki a legmegfelelőbb kezelést.