Skip to content Skip to footer

Harapási rendellenességek 2. – Következményei és kezelésük

Harapási rendellenességek

Harapási rendellenességek 2. – Következményei és kezelésük

Helyben keletkező panaszok

A rossz harapás nem csak a rágás hatékonyságára van hatással, sokkal súlyosabb gondokat is okozhat. A helytelen terhelés középtávon az állkapocs kattogásához, csikorgásához, sőt akár gyulladásához is vezethet. Hosszú távon pedig a porc is károsodhat és az ezzel járó kopás állandó fájdalmat okozhat. A leggyakoribb harapási rendellenességekről már írtunk korábbi cikkünkben, most megismerkedhet azokkal a problémákkal, amiknek nagy részéről nem is gondolnánk, hogy fogazatunk eltérése miatt is kialakulhatnak.

Egyéb szervekre, testrészekre gyakorolt negatív hatások

Meglepő módon a harapási problémák nem csak közvetlenül a szájhoz kapcsolódó panaszokat okozhatnak. Nem ritka a fülfájás, de súlyosabb esetekben a problémák egészen lábfájásig is vezethetnek.

Ezeket nevezzük cranio-mandibuláris (CMD) vagy temporomandibuláris ízület (TMI) diszfunkciónak és valamilyen formában a népesség 70%-ára jellemző. Főbb közös jellemzőjük, hogy az állkapocs állandó feszülésben van, miközben a normál okklúzióhoz szükséges helyzetet szeretné megtartani. A környező izomzat állandó feszültsége az állkapocs izülettől kisugároz a nyakba, ahol szintén izomlázat, letapadást okozhat. A nyakban futó idegek és izomzat pedig kisugározhat a karokba, hátba, de akár az alsó végtagokba is.

Vegyük sorra a leggyakrabban felmerülő problémákat, melyeket a harapási rendellenességek az állkapocstól eltérő helyen okozhatnak:

Mivel ezek a panaszok a zárt állkapocstól akár sokkal távolabbi helyeken jelennek meg, legtöbbször nem a fogorvos jut eszünkbe először. Ám ha a harapási rendellenességre fény derül és elkezdődik a kezelés, akár sok éves, felderítetlen forrású fájdalom szűnhet meg.

Harapási rendellenességek kezelése

A harapási eltéréseket leghatékonyabban fogszabályozó készülékekkel lehet kezelni. A fogazat állapotától függően számos különböző megoldást tudnak fogszabályzó szakorvosaink ajánlani a problémára. Az egyéni fogszabályozási terv megvalósítása akár évekig is elhúzódhat, de a harapási rendellenességek lehetséges következményeinek tükrében erősen megfontolandó a mielőbbi kezelés. A fogszabályozó készülékek segítségével sokat teszünk fogaink és szervezetünk általános egészségéért is, az esztétikai előnyökön túl is. Harapási rendellenességek korrekciójára ajánljuk a lágy erőkkel dolgozó Damon fogszabályozó készülékeket, melyek számos előnnyel rendelkeznek, mint például a kényelmesebb viselet, a gyorsabb kezelés és az esztétikusabb megjelenés.