Skip to content Skip to footer

Harapási rendellenességek 1. – Leggyakoribb típusok

Harapási rendellenességek típusai

Harapási rendellenességek 1. – Leggyakoribb típusok

Harapási rendellenességek típusai

A szabályos harapásról

Normális harapásról akkor beszélünk, ha a felső fogsor 1,5-2 mm-t takar az alsó fogsor fogainak tetejéből a száj csukott, nyugalmi állapotában. Normál okklúzió esetén nincs túlzott nyomás a fogakon, az állkapcsot nem terheli plusz erőhatás.

Ettől bármilyen eltérés harapási rendellenességnek számít, amely szerteágazó egészségügyi problémákhoz, komoly fájdalmakhoz vezethet. Fogszabályozó kezeléseinken rendszeresen találkozunk a különböző harapási eltérésekkel és ezek korrekcióját sikerrel végzik szakorvosaink.

Egy konzultáció során megvizsgáljuk a lehetőségeket és kezelési javaslatot, illetve ajánlatot készítünk a páciens számára. A kezelés időtartama minimum egy év, ezalatt az idő alatt látványos javulásokat tudunk már elérni.

A szabályos harapásról

Gyakran előforduló harapási rendellenességek

Keresztharapás

Keresztharapás (alulharapás)

Akkor beszélhetünk erről a harapási problémáról, amikor a felső fogsor fogait takarják az alsó fogsor fogai. Előfordulhat a fogsor elülső és hátsó részén is, egy vagy több fogat is érinthet. Súlyosabb esetei nem csak esztétikai problémát jelentenek, fogágybetegségek és ínygyulladás okozója is lehet. Egyik legismertebb fajtája a bulldogharapás, amikor a frontfogaknál fordul elő a rendellenesség.

Mélyharapás

Mélyharapás

Az alsó fogsor hátrébb helyezkedik el, mint a felső, extrém esetekben a frontfogak hátulról érintik a felső frontfogak mögötti ínyrészt.  A folyamatos érintkezés dörzsöléshez, sebesedéshez vezethet, így többek között ínygyulladást idézhet elő. Ez a leggyakoribb harapási rendellenesség, táplálkozási szokásaink változása vezetett az állkapocs rágófunkciója visszafejlődéséhez.

Nyitott harapás

Nyitott harapás

A rendellenesség leggyakrabban a fogazat elülső részénél fordul elő, azonban a hátsó fogaknál is megjelenhet. A hátsó vagy az elülső fogak nem találkoznak, ezáltal rés van köztük, ami a beszédben és a harapásban/rágásban egyaránt akadályt jelenthet. A frontfogaknál az eltérést egyrészt okozhatja ujjszopás nagyobb gyermekeknél, vagy bizonyos esetekben nyelési rendellenesség, amikor a nyelv kitolódik minden nyelésnél. A hátsó fogak nyitott harapását rendszeres nyelvszopogatás okozza leginkább.

Fogtorlódás

Fogtorlódás

Egyszerűen megfogalmazva, vagy fogaink túl nagyok, esetleg több van belőlük, mint szükséges, vagy állkapcsunk túl kicsi, de mindenesetre nem férnek el a fogak a szájban. A téraránytalanságon kívül gyakran találkozhatunk a túl sokáig bennmaradt tejfogak okozta torlódással, amikor a csontfog nem tud kibújni vagy nem a helyén törik ki az ínyből. A frontfogaknál a legjellemzőbb. Ilyenkor a fogak egymásra lapulnak, fedik egymást, ezáltal elősegítve a szuvasodást, a fogkövesedést és növelve az ínygyulladás kockázatát.

Foghézag (diastema)

Foghézag (diastema)

A harapás egy örökletes rendellenessége, vagy kialakult foghiány miatt szétcsúszott fogazat következménye. A probléma leginkább a felső metszőfogakra jellemző. Ez a harapási eltérés nem csak esztétikai szempontból okozhat gondot, beszédhibát is eredményezhet.

Középvonal eltolódása

Középvonal eltolódása

A felső és alsó fogsor egymáshoz képest horizontálisan el van csúszva. A szabálytalan illeszkedés miatt a harapás nem tökéletes, a fogak nem érnek össze megfelelően.

Pókharapás

Pókharapás

A felső fogsor kifelé hajlik, az alsó viszont normál helyzetben áll. Előidézheti berögzült rossz szokás (ujjszopás), genetikailag örökölt fogazati minta vagy más egészségügyi probléma, mint például nyelési rendellenességek, állkapocs torzulása, stb..

Harapási eltérések korrekciója

harapási rendellenességek korrekcióját legtöbbször fogszabályozó szakrendelés keretein belül végezzük. Az okklúzió korrigálására a páciens állapotától függően fogszabályozó készülékeket és tágítókat egyaránt használhatunk. Fogszabályzó fogorvosaink részletes kezelési tervben tájékoztatják pácienseinket a fogszabályzó kezelés várható időtartamáról és a felmerülő költségekről. A korrekciós folyamat elindításával nem érdemes várni, hiszen a rossz harapás rengeteg kellemetlenséggel járhat, az állkapocs problémáitól egészen a láb fájdalmáig is akár.

A harapási rendellenességek negatív következményeiről ide kattintva olvashat bővebben.