Skip to content Skip to footer

Mi a fogszuvasodás és hova vezethet?

Mi a fogszuvasodás és hova vezethet?

Mi a fogszuvasodás és hova vezethet?

Mi a fogszuvasodás és hova vezethet?

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb, ugyanakkor leghatékonyabban megelőzhető fogászati probléma, mely lyukas foghoz vezet. A felületes és rendszertelen fogápolásnak köszönhetően a szájban lévő baktériumok savat termelnek, melyek kikezdik a fogzománcot és képesek apró lyukakat létrehozni. Ez a fogszuvasodás első szakasza. Megfelelő szájápolással és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel (fél évente javasolt) azonban megelőzhető.

Mi az a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás a fogak keményszöveteinek roncsolódása, mely a felszínről a fogbél felé halad. Eleinte még visszafordítható, egy idő után azonban súlyos károkat is okozhat. Végső esetben fogvesztéshez vezet.

Hogyan alakul ki a szuvas fog?

A helytelen táplálkozás (túl sok, finomított cukrot tartalmazó étel/ital fogyasztása) és a rossz szájhigiénia (rendszertelen fogápolás, nem megfelelő fogmosási technika) következtében a rágófelületen, valamint a fogak között megtelepednek a baktériumok, melyek emészteni kezdik a szájüregben az ételből visszamaradt cukrokat.

Ezek melléktermékeként savak jönnek létre, melyek kikezdik a fogzománcot és apró lyukakat hoznak létre. A savak egy idő után a fogakba is behatolnak, ahol megkezdődik a szövetek fokozatos pusztulása.

A fogszuvasodás okozta problémák

Milyen kezelési módok léteznek?

A fogszuvasodás kiterjedtségétől függően az egyszerű töméstől a foghúzásig és az azt követő fogimplantátum beültetésig számos kezelési mód létezik.

Hagyományos tömés

A lyukas fog töméssel kezelhető. Az amalgám tömést a fogorvosok többsége már nem alkalmazza, mert egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésből, ami káros az emberi szervezetre. A napjainkban alkalmazandó fehér tömés már jóval esztétikusabb, színe szinte teljesen megegyezik az eredeti fog színével, valamint pontosan illeszthető.

Inlay fogtömés

Az inlay  egy ragasztott fogtömés, amit egyénre szabottan, laboratóriumban a fogtechnikus készít el lenyomat alapján, majd ezután kerül beragasztásra. Az inlay fogtömés elsősorban őrlőfog felépítésekor alkalmazott technológia, amikor a fog letört, vagy a fogszuvasodás  túlságosan nagymértékű.

Onlay fogtömés

Az onlay fogbetét nagyon hasonlít az inlay-hez, annyi különbséggel, hogy az onlay tömést súlyosabb mértékű fogszuvasodás, tehát nagyobb kiterjedésű lyuk esetében alkalmazzák, amikor nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott.

Korona

A fogpótlás azon válfaja, melynél maga a pótlás (korona) az ínyvonal feletti fogcsonkra, vagy fogimplantátumra kerül. Alkalmazása kiterjedt fogszuvasodás, vagy sérülés esetén javasolt. A korona anyagát tekintve létezik préskerámia koronaporcelán korona (fémkerámia korona) és cirkónium korona. Mindkettőt speciális, számítógép vezérelte CAD-CAM technológiával gyártják, ami tökéletes illesztést tesz lehetővé. A cirkónium korona nagy előnye azonban a fémkerámia koronával szemben, hogy nem tartalmaz fémet, ezért fémallergiások számára tökéletes választás.

Fogimplantátum

A fogimplantátum, más néven műgyökér az állcsontba ültethető be. Funkcióját tekintve a természetes fog gyökerét pótolja. Erre kerül a fogpótlás, azaz a korona.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

Napi, minimum kétszeri fogmosással, jó minőségű, puha fogkefe -, valamint fogselyem használatával, illetve rendszeres fogászati szűrővizsgálattal gondoskodhatunk az egészséges szájhigiéniáról és annak hosszú távú megőrzéséről.

Nagyon fontos, hogy a fogmosás legalább 2 percig tartson. A kefe körkörös mozgatásával haladjunk végig a fogsorokon úgy, hogy a kefe a fogfelszínnel 45 fokos szöget zárjon be. Lehetőség szerint ebéd után is mossunk fogat. A fogkefét havi rendszerességgel cseréljük.