Skip to content Skip to footer

Szájsebészet 2.

Csontpótlás

Szájsebészet 2. – A csontpótlás

Mit érdemes tudni a csontpótlásról?

Sorozatunk első részében arról volt szó, hogy milyen esetekben van szükség szájsebészeti fogeltávolításra. Második cikkünkben a csontpótlásról tudhat meg mindent.

Miért szükséges a csontpótlás?

Fogászati implantáció megkezdése előtt elkerülhetetlen a csontállomány vizsgálata, hiszen a fogimplantátum hosszú távú megőrzéséhez stabil alapokra van szükség, akárcsak az építkezéseknél. Bizonyos esetekben ugyanis előfordul, hogy a páciensnek hosszabb ideig hiányzott valamelyik foga. Az idő hosszúsága pedig döntő szerepű lehet, minél több ideig halogatja az ember a fogászati kezelést, annál nagyobb az esélye, hogy egy idő után a csontozat elvékonyodik és nem alkalmas fogimplantációra. Ha a kihullott fogat évekig nem pótoljuk, a fog helyénél az íny és a csont is sorvadásnak indul idővel.

Fogászaink azonban ilyen esetekben is tudják a megoldást!

Első lépésként panoráma röntgen vagy CBCT háromdimenziós digitális röntgenleképet készítünk, amiből fogorvosaink megállapítják, milyen kezelést javasolnak.

Ha a csontállomány nem felel meg fogimplantátum beültetéséhez, fogászaink csontpótlást javasolhatnak.

A csontpótlás olyan szájsebészet beavatkozás, mikor a meglévő csontállományt csontpótló anyaggal töltik fel, ez idővel beépül és így már beültethető a mesterséges foggyökér.

CBCT háromdimenziós digitális röntgenlekép

Az állkapocs csontállomány sorvadásának okai

A csontvesztésnek két tipikus oka lehet: az egyik a fog(ak) elvesztése, a másik pedig a krónikus fogínygyulladás, más néven periodontitisz lehet. A gyulladás kialakulása és elterjedése során a gócpontban elszaporodó és onnan terjeszkedő baktériumok lassan felemésztik a csontszövetet is, ami a csont elvékonyodásához vezet, aminek további következményei vannak az állkapocsra és a környező fogakra nézve egyaránt.

A fogínygyulladásnál azonban gyakoribb jelenség a fogvesztés. Az állkapocsnak szüksége van folyamatosan arra, hogy rágás által stimulálva legyen. Amennyiben kihullik egy fog és a helyére nem kerül fogpótlás, úgy a foghiány területén levő csontállomány idővel elkezd felszívódni, hiszen már nem éri semmilyen nyomás és nincs mit tartson a csont. Ez a felszívódás kivétel nélkül minden esetben elkezdődik, a csontvesztés mértékét kizárólag az idő határozza meg.

A csontvesztés nem egy izolált jelenség, hanem számos hatása van a környezetére is. A csont elvékonyodás következtében a környező fogak kilazulhatnak, elmozdulhatnak, de akár az arc formája is megváltozhat az állkapocs változása miatt.

Csontpótlás alkalmazása

A fogvesztés következtében a foghiányos területről folyamatosan szívódik fel a csontszövet. Amennyiben a csontvesztés előrehaladottabb állapotban van, úgy azon a területen nem lehetséges a fogbeültetés, ugyanis a csontállomány túl gyenge ahhoz, hogy megtartsa a fog implantátumot. Ebben az esetben szükséges csontpótlást végezni.

Mi a csontpótlás és hogyan zajlik?

A legtöbb esetben a csontpótlás helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető. Van azonban mód arra is, hogy altatásban történjen, azonban ebben az esetben kórházba kell vonulni, illetve a felépülési idő is elnyúlhat. Altatásban végzett eljárásra abban az esetben van szükség, ha például a fogív területén jelentős mértékű a csont felszívódás és a csontot az állkapocs más területéből kivett csontszövettel kell pótolni.

Csontállomány növelés pótló anyaggal

Mesterséges csontpótló anyag

Ennek a neve alloplast. Ez egy laboratóriumban kifejlesztett szintetikus csontpótló anyag, amely, fogászati alkalmazás esetén, hidroxiapatitot tartalmaz (ami a fog szövetét nagy mennyiségben alkotja).

Természetes csontpótló anyag

Ebben az esetben feldolgozott állati szövetet használnak a csontpótláshoz (amelyet sertésből, szarvasmarhából vagy lóból nyernek ki). A szarvasmarhából származó csontpótló anyag használata széles körben elterjedt és biztonságos. Emellett azért is hatékony az alkalmazása, mert képes megtámasztani a környező szöveteket és összecsontosodni azokkal. Az ún. „irányított szövet regeneráció” során az emberi szervezet a pótló anyagot természetes csontszövetként azonosítja. A pótló anyag keretként szolgál a környező szöveteknek és segíti azokat abban, hogy újra kiterjedhessenek és benőhessék a hiányos területet.

Arcüregemelés (sinus lift)

Az arcüreg a felső állkapocsban elhelyezkedő kisőrlő és őrlő fogak felett található. Amennyiben az arcüreg alatti területen jelentősen elvékonyodik a csont, az üreg lefelé türemkedik a foggerinc irányába.

A csontfelszívódás miatt ez a gerinc túl keskennyé válik ahhoz, hogy biztonsággal meg tudjon tartani egy fog implantátumot.

Ebben az esetben csontpótló anyaggal kell kiegészíteni a csontot az implantálást megelőzően. Ahhoz, hogy az arcüreget meg tudják emelni (sinus lift) és vissza tudják állítani annak eredeti formáját, megemelik az állkapocshoz közeli szinusz membránt, így elegendő helyet biztosítanak ahhoz a csontnak, hogy a pótló anyaggal együtt megfelelő magasságú legyen ismét.

Arcüregemelés
Arcüregemelés

Ki alkalmas a csontpótlásra?

A fogászati konzultáció során átvesszük pácienseinkkel a csontpótlás lehetséges rizikóit és kimeneteleit. Mivel ez egy szájsebészeti beavatkozás, ezért nem mindenki alkalmas a csontpótlásra. Azon páciensek esetében, akik például nem kezelik diabéteszüket, ez a beavatkozás túl kockázatos lenne.

A csontpótlás olyan páciensek esetében ajánlott, akiknek általánosan megfelelő az egészségi állapotuk és mindösszesen arról van szó, hogy hiányzik egy vagy több foguk. Az is fontos továbbá, hogy el tudják viselni a beavatkozást és az utána levő gyógyulási időszakot.

A csontpótlási eljárás időtartama

Hozzávetőlegesen 30 perc és 3 óra közötti időtartam szükséges a csontpótlás elvégzéséhez attól függően, hogy helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban történik-e a beavatkozás, illetve hogy saját csonttal vagy csontpótló anyaggal végzik-e a pótlást.

Csontpótlás az implantálást megelőzően

A csontpótlás bonyolultságától függően elvégezhető a fog implantátum beültetése előtt vagy a fogbeültetési eljárás során. Amennyiben a pótlást az implantálás előtt végzik el, úgy a gyógyulási időszak kb. 6-8 hónap, ami alatt a pótló anyag integrálódik a saját csontszövettel.

Csontpótlás a fog implantátum beültetése során

Bizonyos esetekben lehetséges az is, hogy a fogbeültetéssel egy időben pótolják ki az állkapocs csontot. Minden eset egyedi, amelyről a Medicover Fogászat fogászati konzultációján tudnak pácienseink a kezelő fogorvossal egyeztetni.

A csontpótlás hátrányai és kockázatai

Amennyiben a csontpótlást saját csontszövettel végzik, úgy az alábbiakra lehet számítani:

  • állcsúcsból való mintavétel esetén egy tapaszt helyeznek a területre, illetve átmenetileg érzékelési zavarok tapasztalhatók ott
  • csípőcsontból történő biopszia esetén szintén tapasztalható ez az érzékenység
  • a koponya külső falából történő szövet vétel esetén a hajat azon a területen leborotválják.

A csontpótlás, mint bármely más orvosi beavatkozás, egészségügyi kockázattal jár. Egy esetleg fertőzés magában rejtheti annak a veszélyét, hogy a pótló anyag kilökődik, és nem történhet meg a fog implantátum beültetése.

Az állkapocs csont műtéti úton történő szövetpótlása lehetővé teszi, hogy nagy területen elkeskenyedett csontot is helyreállítsanak. A modern csontpótlási módszereknek köszönhetően manapság már szinte bármilyen sűrűségű állkapocs csontot fel lehet készíteni arra, hogy megfelelően alá tudjon támasztani egy vagy több fog implantátumot, ezáltal létrehozva a fogbeültetés ideális feltételeit.