Skip to content Skip to footer

Szájsebészet 3.

Fogorvosi kezelés

Szájsebészet 3. – Minden, amit az arcüregemelésről tudni kell

Sorozatunk első részében arról esett szó, hogy milyen esetekben van szükség szájsebészeti fogeltávolításra. Második cikkünkben a csontpótlásról tudhat meg mindent. Harmadik részben a csontpótlás egy különleges esetét: az arcüregemelést, azaz a sinus liftet ismerheti meg.

Csontpótlást akkor javasolják szájsebészeink, ha az implantátum behelyezéséhez nem elegendő az állcsont magassága, vagy szélessége. Ami ebben az esetben nem tudná megtartani a mesterséges foggyökeret, ezért az rövid időn belül nagy kárt tudna okozni, könnyen előfordulhatnak komplikációk, ha a csontállomány önmagában túl gyenge az implantátumhoz. Ezek a hibák viszont könnyen korrigálhatók csontpótlással, mikor a meglévő csontállományt csontpótló anyaggal töltik fel, ezzel is javítva a saját csont minőségén. Ezzel frissebb és erősebb lesz a csontállomány.  A pótló anyag idővel beépül, amibe már biztonságosan beültethető az implantátum, hiszen a Medicover Fogászaton hosszantartó eredményt biztosítunk Önnek

Arcüregemelés / sinus lift

Mi az az arcüregemelés?

A sinus az orr két oldalán, a felső állkapocs felett elhelyezkedő két részből álló arcüreg.

A sinus lift, azaz arcüregemelés egy olyan szájsebészeti beavatkozás, mely során sebészeink csontpótlással megnövelik a felső állkapocs magasságát. Erre azért lehet szükség, ha a felső őrlőfogaknál nem elég magas a csont az implantátumok behelyezéséhez. Hiszen, ha sokáig nem lett kezelve a foghiányos terület a kis- és nagyőrlő helyén, az könnyen csontritkuláshoz vezethet, ennek következtében az arcüreg lejjebb ereszkedik. Implantátum beültetésnél különösen fontos, hogy megfelelő magasságú és állapotú legyen a csont, nehogy szájsebészeti beavatkozás közben megnyíljon az arcüreg.

Két fajtát különböztetünk meg: a zárt, illetve a nyitott arcüregemelést. Bár lehet, hogy elsőre rémisztően hangzik, azonban régóta biztonságos megoldásnak számít a csont magasságának növelésekor. Nem is beszélve arról, hogy a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes a beavatkozás. A Medicover Fogászaton szakmailag gyakorlott csapatunk a legmodernebb technikával dolgozik, kiváló minőségi anyagokat alkalmazva.

Zárt arcüregemelés

Szájsebészeink akkor alkalmazzák ezt a fajta eljárást, amikor a páciensnek csak kisebb mértékű a csonthiánya. A tervezett implantátum helyén felnyitják az ínyt, melybe járatokat fúrnak egészen az arcüreg aljáig. Az arcüreg csontba csontpótló anyag kerül, ez idővel csontszerű kemény anyagként beépül, ezzel javítva a saját csontot, amelybe így már biztonságosan felkerülhetnek az implantátumok.

Nyitott arcüregemelés

Ezt az eljárást nagyobb mértékű csonthiány esetén végezzük. A zárt arcüregemelésnél egy kicsit komplikáltabb, hiszen ebben az esetben szájsebészeink az ínyen keresztül az állcsont külső falán nyitnak meg egy csontablakot. Ebbe a résbe kerül a csontpótló anyag, amíg el nem érik a kívánt magasságot, így emelik meg az arcüreg csontot. Végül speciális membránnal lezárják azt, mely segíti a begyógyulást.

Mire figyeljünk a beavatkozás után?

A szájsebészeti beavatkozás után a kezelt terület duzzadt lesz. Kerülendő az orrfújás és a tüsszentés, mivel ezek elmozdíthatják a csontpótló anyagot, illetve felszakíthatják a beavatkozás közben keletkezett sebet. A szájsebészeti kezelést követő napokban előfordulhat szájüregi vérzés, orrvérzés is. Az arcüregemelést követően szájsebészeink behívják egy kontrollra, ahol megvizsgálják az érintett területet. A gyógyulási idő átlagosan fél év, ez után kerülhet sor az implantátum beültetésre.