Skip to content Skip to footer
Csontpótlás

Kezelések és tartalom

A csontpótlás ára​

Kérjük, válasszon klinikát az árlista megtekintéséhez!

Abban az esetben, ha az implantátum beültetésekor szükséges a csontpótlás is, az mindenképpen plusz költséget jelent a kezelési tervben. A Medicover Fogászaton már 53.500 Ft-tól elérhető ez a teljesen biztonságos, életre szóló megoldást jelentő szájsebészeti beavatkozás.

Mikor van szükség csontpótlásra?

Fogászati implantáció előtt fontos a csontállomány vizsgálata, hiszen a fogimplantátum hosszú távú megőrzéséhez stabil alapokra – csontozatra van szükség. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a páciens állkapocs csontja egyéni ok miatt nem alkalmas a fogimplantátum beültetésére.

Felmerül a kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy csontozatunk megfelelő? Először egy panoráma röntgen készítünk, ebből fogorvosaink megállapítják, milyen kezelés a javasolt páciensünknek.  Amennyiben a csontállomány nem felel meg fogimplantátum beültetéséhez, fogászaink csontpótlást javasolhatnak.

A csontpótlás olyan szájsebészet beavatkozás, mikor a meglévő csontállományt csontpótló anyaggal töltik fel, ami idővel beépül, ebbe pedig már biztonságosan beültethető a mesterséges foggyökér.

Miért nem megfelelő a csontozatom?

Két jellemező oka van annak, ha a csontozat nem megfelelő implantátum beültetéséhez:

  • fog(ak) elvesztése
  • krónikus fogínygyulladás (periodontitisz)

A gyulladás kialakulása és terjedése miatt a gócpontban elszaporodnak és terjeszkednek a baktériumok, amik lassan felemésztik magát a csontot is. Ez pedig a csont elvékonyodásához vezet, aminek következményei vannak az állkapocsra és a szomszédos fogakra is.

A leggyakoribb ok azonban maga a fogvesztés. Az állkapocsnak szükséges hogy rágással folyamatosan stimulálva legyen.

csontpótlás, mint bármely más sebészeti beavatkozás, egészségügyi kockázattal járhat. Egy esetleges fertőzés felelős lehet azért, hogy a pótló anyag kilökődik, és nem történhet meg az implantátum beültetése.

Az állkapocs csont műtéti úton történő szövetpótlása lehetővé teszi, hogy nagy területen elkeskenyedett csontot is helyreállítsanak. A modern csontpótlási módszereknek köszönhetően ma már szinte bármilyen sűrűségű állkapocs csontot pótolni lehet azért, hogy az megfelelően alap legyen egy vagy több implantátumnak.

Csontpótlás menete

A már említett előzetes kivizsgálást után megkezdődhet a csontpótlás. Ez az esetek döntő többségében helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető.

Természetesen előfordul, hogy  a páciens altatást kér a kezeléshez, viszont ez esetben kórházunkban kell végezni a kezelést, valamint a felépülési idő is elnyúlhat. Altatásban végzett eljárásra akkor lehet szükség, ha a fogív területén jelentős mértékű a csont felszívódás és a csontot az állkapocs más területéből kivett csontszövettel kell pótolni.

A csontpótláshoz 30 perc és 3 óra közötti időtartam szükséges, attól függően, hogy helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban történik-e a beavatkozás, illetve, hogy milyen anyaggal végzik a pótlást.

Csontpótlás speciális csontpótló anyagokkal

A csontpótlást háromféle anyaggal lehet elvégezni. A folyamat során megemeljük a csontot mesterséges vagy természetes anyagokkal.

Mesterséges csontpótló anyag

A mesterséges csontpótló szintetikus, ún. alloplast anyagból készül, mely főleg hidroxiapatitot tartalmaz, ez teljesen biokompatibilis, mivel a fogszövet egyik természetes alkotóeleme is. Ezt az anyagot fecskendezik szájsebészeink a kívánt területre. Ez idővel begyógyul, szilárd csontozattá alakul, amibe már biztonságosan ültethető az implantátum.

Természetes csontpótló anyag

A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati eredetű csontszövetet tartalmaz. A hozzáadott alkotóelemeknek köszönhetően az anyag illeszkedik a páciens csontszövetéhez és növekedésnek indul a lyukban, míg végül teljesen kitölti.

Csontpótlás menete
Csontpótlás menete

Csontátültetés

A harmadik féle csontpótlás merőben különbözik az előző kettőtől. Csonttranszplantáció esetén a páciens saját csontjából távolítunk el egy darabot (pl. a csípő, a sípcsont, a koponya vagy az állkapocs területéről) és ezzel egészítjük ki a hiányzó részt csontösszekötő csavarok segítségével.

Az esetek többségében felszívódó membránt használunk a csontpótló anyag lefedésére, így a lehető legjobb környezetet teremtve a szövet regenerálódásához.

A csontpótló anyag összenő a környező területtel és a szervezet részévé válik 6-8 hónap alatt.

Biztonságos a csontpótláshoz használt anyag?

A fogászati klinikánkon használt prémium minőségű felszívódó AlphaBio csontpótló anyagot használunk. Ez nagyon hasonló az emberi csonthoz, így biztosítva a tökéletes integrációt, csontformálódást és mennyiséget. 100%-ban biokompatibilis, nem mérgező, nem okoz kárt a szervezetben és nem provokál semmilyen szöveti reakciót sem.

csontpótlás, mint bármely más sebészeti beavatkozás, egészségügyi kockázattal járhat. Egy esetleges fertőzés felelős lehet azért, hogy a pótló anyag kilökődik, és nem történhet meg az implantátum beültetése.

Az állkapocs csont műtéti úton történő szövetpótlása lehetővé teszi, hogy nagy területen elkeskenyedett csontot is helyreállítsanak. A modern csontpótlási módszereknek köszönhetően ma már szinte bármilyen sűrűségű állkapocs csontot pótolni lehet azért, hogy az megfelelően alap legyen egy vagy több implantátumnak.

A csontpótlás egy speciális fajtája: az arcüregemelés

A csontpótlás egy speciális esete az arcüregemelés (azaz a sinus lift). Akkor beszélhetünk erről az esetről, ha a  csontállomány a felső állkapocsban nem megfelelő vastagságú implantátum beültetéséhez. Ebben az esetben szájsebészeink a kisőrlők és a nagyőrlők területét feltöltik csontpótló anyaggal, a felső állkapocs és az arcüregek (sinus) közötti területen.

Ahhoz, hogy elegendő helye legyen a csontnak, az arcüreg meg kell emelni belül. Bár koplikáltnak hangzik, mára rutin beavatkozásnak számít a szájsebészet területén.

blank
close-link