Skip to content Skip to footer
Csontpótlás

A csontpótlás ára​

Kérjük, válasszon klinikát az árlista megtekintéséhez!

Csontpótlás

Csontpótlásra fogbeültetés (implantáció) előtt vagy során lehet szükség nem elegendő csontállomány esetén, mely biztosítja az implantátum hosszútávú stabilitását. Kezelési terv felállítása céljából kiegészítő vizsgálatok szűkségesek. Leggyakoribb diagnosztikai eszköz a CBCT vizsgálat.

A csontdeffektusok mérete és formája függvényében különböző műtéti technikákat alkalmazunk, melyek során saját csontot és csontpótló anyagokat használunk. A saját csontot blokkban vagy őrlemény formájában, önállóan vagy csontpótló anyagokkal kombinálva használjuk. A leggyakoribb csontpótló műtéti beavatkozás a sinus lift (arcüregemelése).

Abban az esetben, ha az implantátum beültetésekor szükséges a csontpótlás is, az mindenképpen plusz költséget jelent a kezelési tervben. A Medicover Fogászaton már 53.500 Ft-tól elérhető ez a teljesen biztonságos, életre szóló megoldást jelentő szájsebészeti beavatkozás.

Mikor van szükség csontpótlásra?

Fogászati implantáció előtt fontos a csontállomány vizsgálata, hiszen a fogimplantátum hosszú távú megőrzéséhez stabil alapokra – csontozatra van szükség. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a páciens állkapocscsontja egyéni ok miatt nem alkalmas a fogimplantátum beültetésére.

Felmerül a kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy csontozatunk megfelelő? Először CT felvételt készítünk, ebből fogorvosaink megállapítják, milyen kezelés a javasolt páciensünknek.  Amennyiben a csontállomány nem felel meg fogimplantátum beültetéséhez, fogászaink csontpótlást javasolhatnak.

A csontpótlás olyan szájsebészet beavatkozás, mikor a meglévő csontállományt csontpótló anyaggal töltik fel, ami idővel beépül, ebbe pedig már biztonságosan beültethető a mesterséges foggyökér.

Miért nem megfelelő a csontozatom?

Két jellemező oka van annak, ha a csontozat nem megfelelő implantátum beültetéséhez és csontpótlás válik szükségessé:

  • fog(ak) elvesztése
  • krónikus fogínygyulladás (periodontitis)

A gyulladás kialakulása és terjedése miatt a gócpontban elszaporodnak és terjeszkednek a baktériumok, amik lassan felemésztik magát a csontot is. Ez pedig a csont elvékonyodásához vezet, aminek következményei vannak az állkapocsra és a szomszédos fogakra is.

A leggyakoribb ok azonban maga a fogvesztés. Az állkapocsnak szükséges hogy rágással folyamatosan stimulálva legyen.

csontpótlás, mint bármely más sebészeti beavatkozás, egészségügyi kockázattal járhat. Egy esetleges fertőzés felelős lehet azért, hogy a pótló anyag kilökődik, és nem történhet meg az implantátum beültetése.

Az állkapocscsont műtéti úton történő szövetpótlása lehetővé teszi, hogy nagy területen elkeskenyedett csontot is helyreállítsanak. A modern csontpótlási módszereknek köszönhetően ma már szinte bármilyen sűrűségű állkapocscsontot pótolni lehet azért, hogy az megfelelően alap legyen egy vagy több implantátumnak.

Csontpótlás menete

A már említett előzetes kivizsgálást után megkezdődhet a csontpótlás. Ez az esetek döntő többségében helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető.

Természetesen előfordul, hogy  a páciens altatást kér a csontpótláshoz, viszont ez esetben kórházunkban kell végezni a kezelést, valamint a felépülési idő is elnyúlhat. Altatásban végzett csontpótlásra akkor lehet szükség, ha a fogív területén jelentős mértékű a csontfelszívódás és a csontot az állkapocs más területéből kivett csontszövettel kell pótolni.

A csontpótláshoz 30 perc és 3 óra közötti időtartam szükséges, attól függően, hogy helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban történik-e a beavatkozás, illetve, hogy milyen anyaggal végzik a pótlást.

Csontpótlás speciális csontpótló anyagokkal

A csontpótlást háromféle anyaggal lehet elvégezni. A folyamat során megemeljük a csontot mesterséges vagy természetes anyagokkal.

Mesterséges csontpótló anyag

A mesterséges csontpótló szintetikus, ún. alloplast anyagból készül, mely főleg hidroxiapatitot tartalmaz, ez teljesen biokompatibilis, mivel a fogszövet egyik természetes alkotóeleme is. Ezt az anyagot fecskendezik szájsebészeink a kívánt területre. Ez idővel begyógyul, szilárd csontozattá alakul, amibe már biztonságosan ültethető az implantátum.

Természetes csontpótló anyag

A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati eredetű csontszövetet tartalmaz. A hozzáadott alkotóelemeknek köszönhetően az anyag illeszkedik a páciens csontszövetéhez és növekedésnek indul a lyukban, míg végül teljesen kitölti.

Csontpótlás menete
Csontpótlás menete

Csontátültetés

A harmadik féle csontpótlás merőben különbözik az előző kettőtől. Csonttranszplantáció esetén a páciens saját csontjából távolítunk el egy darabot (pl. a csípő, a sípcsont, a koponya vagy az állkapocs területéről) és ezzel egészítjük ki a hiányzó részt csontösszekötő csavarok segítségével.

Az esetek többségében felszívódó membránt használunk a csontpótló anyag lefedésére, így a lehető legjobb környezetet teremtve a szövet regenerálódásához.

Alkalmas vagyok a csontpótlásra?

Mivel a csontpótlás egy sebészeti eljárás, ezért a páciensnek több fontos követelménynek meg kell felelnie a beavatkozás megkezdése előtt.

csontpótlásra alkalmas páciensnek jó általános szájhigiéniával kell rendelkeznie és megfelelő egészségi általános állapotban kell lennie a szájsebészeti beavatkozás elvégzéséhez. A kezeletlen cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás, erős dohányzás vagy súlyos fogágybetegség kizáró ok lehet.

Biztonságos a csontpótláshoz használt anyag?

Fogászati klinikánkon prémium minőségű és nemzetközileg elismert csontpótló anyagot (Geistlich Bio-Oss®) és membránt (Geistlich Bio-Gide®) használunk.

Mennyi ideig tart a csontpótló beavatkozás?

csontpótlás műtéti technikától függően változó időtartalmú lehet. Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, ami a beavatkozást teljesen fájdalommentessé teszi. Az implantáció történhet egyidejűleg vagy és 6-8 hónapos gyógyulási időt követően.

Biztonságos a csontpótláshoz használt anyag?

A fogászati klinikánkon használt prémium minőségű felszívódó AlphaBio csontpótló anyagot használunk. Ez nagyon hasonló az emberi csonthoz, így biztosítva a tökéletes integrációt, csontformálódást és mennyiséget. 100%-ban biokompatibilis, nem mérgező, nem okoz kárt a szervezetben és nem provokál semmilyen szöveti reakciót sem.

csontpótlás, mint bármely más sebészeti beavatkozás, egészségügyi kockázattal járhat. Egy esetleges fertőzés felelős lehet azért, hogy a pótló anyag kilökődik, és nem történhet meg az implantátum beültetése.

Az állkapocscsont műtéti úton történő szövetpótlása lehetővé teszi, hogy nagy területen elkeskenyedett csontot is helyreállítsanak. A modern csontpótlási módszereknek köszönhetően ma már szinte bármilyen sűrűségű állkapocs csontot pótolni lehet azért, hogy az megfelelően alap legyen egy vagy több implantátumnak.

A csontpótlás egy speciális fajtája: az arcüregemelés

A csontpótlás egy speciális esete az arcüregemelés (azaz a sinus lift). Akkor beszélhetünk erről az esetről, ha a csontállomány a felső állkapocsban nem megfelelő vastagságú implantátum beültetéséhez. Ebben az esetben szájsebészeink a kisőrlők és a nagyőrlők területét feltöltik csontpótló anyaggal, a felső állkapocs és az arcüregek (sinus) közötti területen.

Ahhoz, hogy elegendő helye legyen a csontnak, az arcüreg meg kell emelni belül. Bár koplikáltnak hangzik, mára rutin beavatkozásnak számít a szájsebészet területén.